Minua vaivaa kiusallinen pierunkarkailu. Sitä esiintyy ilmavaivojen yhteydessä, kun aivastan, nauran tai vaikkapa kumarrun. En nykyisin syö ruisleipää, en käytä maitotuotteita. Maitohappobakteerit ja pieni määrä alkoholia auttavat vain jonkin verran. Mitä teen?

- Yksinkö kotona

Vaivasi nimi on flatulenssi, toiselta nimeltä meteorismi. Pieru puolestaan on flatus. Termit helpottavat pysymään asiassa.
Flatus syntyy paksusuoleen kertyneestä kaasusta. Ilmaa niellään ja suoliston bakteerit kehittävät kaasua samalla kun ne sulattavat ohutsuolessa sulamatta jäänyttä einettä. Jotkut ruoka-aineet sujahtavat paksusuoleen melkein sellaisenaan. Pavut ja herneet käyvät esimerkistä. Tai likilaskuinen ruisleipä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syy miksi flatus kohdallasi karkaa, johtunee vain kaasun aiheuttamasta suolen venytyksestä ja paineesta sekä siitä, kun vatsaontelon sisäinen paine yhtäkkiä nousee. Kuten yskiessä. Kai peräaukon sulkijalihaksesi toimii?
Jos vastaanotolle tulee potilas flatulenssinsa takia, tehdään muutama tutkimus. Laktoosi-intoleranssin ja keliakian poissulku ainakin. Lisäksi pohditaan, onko vaikkapa ärtyvän suolen oireita. Dimetikoni (kauppanimet Cuplaton, Minifom) särkee kaasukuplia, ja sitä käytetään meteorismin lääkkeenä. Se voisi auttaa sinuakin. Reseptiä ei apteekissa tarvita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla