Olen terve, miksi tarvitsen matkavakuutuksen? Milloin kannattaa ottaa jatkuva vakuutus? Selvitimme matkavakuutuksen kiemuroita.

1. Olen matkustellut 30 vuotta ja ottanut aina matkavakuutuksen, mutta mitään ei ole sattunut. Otanko perusterveenä ison riskin, jos luovun vakuutuksesta?

Suosittelen pitämään vakuutuksen. Jos esimerkiksi joutuu vakavaan onnettomuuteen ja Suomeen pitää palata ambulanssilennolla, reissu tulee todella kalliiksi ilman vakuutusta. Jos haluaa säästää, parempi vaihtoehto on luopua matkatavaravakuutuksesta, jos ei kuljeta mukanaan arvokasta omaisuutta. Matkavakuutuksen sisältö selviää vakuutuskirjasta ja matkavakuutusehdoista.

2. Kannattaako ottaa jatkuva matkavakuutus vai reissukohtainen? Teen vuodessa kaksi kaukomatkaa, 3–4 reissua kaupunkikohteisiin ja lisäksi pistäydyn usein Virossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jatkuva matkavakuutus tulee halvemmaksi. Mutta jos tekee esimerkiksi vain yhden reissun vuodessa, matkakohtainen vakuutus on edullisempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Estääkö jokin perussairaus matkavakuutuksen saamisen?

Matkavakuutuksesta ei makseta korvausta olemassa olevan sairauden kuluista, joten perussairauden vuoksi vakuutusta ei evätä. Korvausta haettaessa erimielisyyksiä voi syntyä siitä, onko kyseessä olemassa oleva sairaus tai onko sairaus pahentunut matkan aikana ennalta arvaamattomasti.

4. Aion eläkkeelle jäätyäni matkustella entistä enemmän. Pitääkö paikkansa, että vanhemmiten matkavakuutusta ei enää välttämättä saa?

Matkakohtaisia vakuutuksia saa iäkkäänäkin. Jatkuvassa matkavakuutuksessa vakuutusyhtiöt noudattavat erilaisia käytäntöjä. Lapset ja jopa lastenlapset kuuluvat usein vanhempiensa tai isovanhempiensa matkavakuutuksen piiriin.

5. Olen lähdössä kiipeilemään, riittääkö normaali matkavakuutus?

Jos lomaharrastus sisältää tavallista isompia riskejä, kannattaa aina tarkistaa, kattaako perusvakuutus sen vai pitääkö sitä varten ottaa erillinen vakuutus.

6. Suunnittelen pitkää reissua Aasiaan. Millaisen vakuutusturvan tarvitsen?

Matkaa varten pitää ottaa erillinen vakuutus. Jatkuva matkavakuutus on voimassa yhtä matkaa kohden vain rajatun ajan, joka voi tyypillisesti olla 45 päivää tai kolme kuukautta. Jos reissu on pitkä, on syytä pyytää vakuutusyhtiöltä
tarjousta pitemmästä vakuutuksesta.

7. Varasin risteilyn Karibialle ja haluan olla matkalla edustava. Miten määrittelen perintökorujeni ja muiden matkavarusteideni arvon?

Jos vahinko sattuu, vakuutusyhtiö arvioi, minkä arvoinen omaisuus on ollut. Vaatteiden, kameroiden ja vastaavien tavaroiden osalta kannatta säilyttää ostokuitit, jotta ne voi tarvittaessa esittää. Arvokoruista kannattaa ottaa muutama hyvä valokuva ennen matkaa, ja viisasta on myös arvioittaa korut kultasepällä. Arvokkaita koruja ei kannattaisi ottaa lainkaan mukaan matkalle, sillä ne houkuttelevat varkaita.

8. Tarvitsenko matkalle erillisen vakuutuksen järjestelmäkameralleni? Entä miten lasken arvon kolme vuotta käytetylle kameralleni?

Matkatavaravakuutuksessa vakuutuksenottaja määrittelee itse, minkä suuruisen vakuutusmäärän hän ottaa. Määritelty summa kattaa kaiken mukana olevan. Vakuutusehdoissa voi tosin olla jotain rajoituksia sille, mitkä tavarat eivät ole vakuutettuja kyseisellä matkavakuutuksella. Yleensä kamerat sisältyvät vakuutukseen. Myös kotivakuutus voi tarjota turvaa matkatavaroille.

9. Olen unohtanut hakea korvausta matkalla vaurioituneista tavaroista. Millaisen ajan sisällä korvaus pitää hakea?

Vuoden kuluessa siitä, kun vahinko on sattunut. Ikäviä asioita lykkää helposti eteenpäin, mutta kannattaa toimia heti, ettei asia unohdu.

10. Otin matkavakuutuksen, mutta huomasin, että minulla on myös ammattiyhdistyksen kautta vapaa-ajanvakuutus. Voinko vahingon sattuessa hakea korvausta kummastakin?

Suoranaisia kuluja korvataan vain yhdestä vakuutuksesta. Esimerkiksi matkatapaturman sattuessa hoitokuluja ei saa kuin yhdestä vakuutuksesta. Mutta jos tapaturmasta on esimerkiksi jäänyt pysyvä haitta, haittakorvauksen saa niin monesta vakuutuksesta kuin sattuu olemaan. Jos omaan luottokorttiin liittyy matkavakuutus, korvausta voi hakea sieltäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla