Olen terve, miksi tarvitsen matkavakuutuksen? Milloin kannattaa ottaa jatkuva vakuutus? Selvitimme matkavakuutuksen kiemuroita.

1. Olen matkustellut 30 vuotta ja ottanut aina matkavakuutuksen, mutta mitään ei ole sattunut. Otanko perusterveenä ison riskin, jos luovun vakuutuksesta?

Suosittelen pitämään vakuutuksen. Jos esimerkiksi joutuu vakavaan onnettomuuteen ja Suomeen pitää palata ambulanssilennolla, reissu tulee todella kalliiksi ilman vakuutusta. Jos haluaa säästää, parempi vaihtoehto on luopua matkatavaravakuutuksesta, jos ei kuljeta mukanaan arvokasta omaisuutta. Matkavakuutuksen sisältö selviää vakuutuskirjasta ja matkavakuutusehdoista.

2. Kannattaako ottaa jatkuva matkavakuutus vai reissukohtainen? Teen vuodessa kaksi kaukomatkaa, 3–4 reissua kaupunkikohteisiin ja lisäksi pistäydyn usein Virossa.

Jatkuva matkavakuutus tulee halvemmaksi. Mutta jos tekee esimerkiksi vain yhden reissun vuodessa, matkakohtainen vakuutus on edullisempi.

3. Estääkö jokin perussairaus matkavakuutuksen saamisen?

Matkavakuutuksesta ei makseta korvausta olemassa olevan sairauden kuluista, joten perussairauden vuoksi vakuutusta ei evätä. Korvausta haettaessa erimielisyyksiä voi syntyä siitä, onko kyseessä olemassa oleva sairaus tai onko sairaus pahentunut matkan aikana ennalta arvaamattomasti.

4. Aion eläkkeelle jäätyäni matkustella entistä enemmän. Pitääkö paikkansa, että vanhemmiten matkavakuutusta ei enää välttämättä saa?

Matkakohtaisia vakuutuksia saa iäkkäänäkin. Jatkuvassa matkavakuutuksessa vakuutusyhtiöt noudattavat erilaisia käytäntöjä. Lapset ja jopa lastenlapset kuuluvat usein vanhempiensa tai isovanhempiensa matkavakuutuksen piiriin.

5. Olen lähdössä kiipeilemään, riittääkö normaali matkavakuutus?

Jos lomaharrastus sisältää tavallista isompia riskejä, kannattaa aina tarkistaa, kattaako perusvakuutus sen vai pitääkö sitä varten ottaa erillinen vakuutus.

6. Suunnittelen pitkää reissua Aasiaan. Millaisen vakuutusturvan tarvitsen?

Matkaa varten pitää ottaa erillinen vakuutus. Jatkuva matkavakuutus on voimassa yhtä matkaa kohden vain rajatun ajan, joka voi tyypillisesti olla 45 päivää tai kolme kuukautta. Jos reissu on pitkä, on syytä pyytää vakuutusyhtiöltä
tarjousta pitemmästä vakuutuksesta.

7. Varasin risteilyn Karibialle ja haluan olla matkalla edustava. Miten määrittelen perintökorujeni ja muiden matkavarusteideni arvon?

Jos vahinko sattuu, vakuutusyhtiö arvioi, minkä arvoinen omaisuus on ollut. Vaatteiden, kameroiden ja vastaavien tavaroiden osalta kannatta säilyttää ostokuitit, jotta ne voi tarvittaessa esittää. Arvokoruista kannattaa ottaa muutama hyvä valokuva ennen matkaa, ja viisasta on myös arvioittaa korut kultasepällä. Arvokkaita koruja ei kannattaisi ottaa lainkaan mukaan matkalle, sillä ne houkuttelevat varkaita.

8. Tarvitsenko matkalle erillisen vakuutuksen järjestelmäkameralleni? Entä miten lasken arvon kolme vuotta käytetylle kameralleni?

Matkatavaravakuutuksessa vakuutuksenottaja määrittelee itse, minkä suuruisen vakuutusmäärän hän ottaa. Määritelty summa kattaa kaiken mukana olevan. Vakuutusehdoissa voi tosin olla jotain rajoituksia sille, mitkä tavarat eivät ole vakuutettuja kyseisellä matkavakuutuksella. Yleensä kamerat sisältyvät vakuutukseen. Myös kotivakuutus voi tarjota turvaa matkatavaroille.

9. Olen unohtanut hakea korvausta matkalla vaurioituneista tavaroista. Millaisen ajan sisällä korvaus pitää hakea?

Vuoden kuluessa siitä, kun vahinko on sattunut. Ikäviä asioita lykkää helposti eteenpäin, mutta kannattaa toimia heti, ettei asia unohdu.

10. Otin matkavakuutuksen, mutta huomasin, että minulla on myös ammattiyhdistyksen kautta vapaa-ajanvakuutus. Voinko vahingon sattuessa hakea korvausta kummastakin?

Suoranaisia kuluja korvataan vain yhdestä vakuutuksesta. Esimerkiksi matkatapaturman sattuessa hoitokuluja ei saa kuin yhdestä vakuutuksesta. Mutta jos tapaturmasta on esimerkiksi jäänyt pysyvä haitta, haittakorvauksen saa niin monesta vakuutuksesta kuin sattuu olemaan. Jos omaan luottokorttiin liittyy matkavakuutus, korvausta voi hakea sieltäkin.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.