Monipuolinen, värikäs ruoka antaa puhtia päivään ja auttaa voimaan hyvin. Ravitsemusterapeutti kertoo, millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, kun haluaa syödä hyvin.

Liikun vähemmän kuin nuorempana. Ehkä ei tarvitse syödäkään yhtä paljon kuin ennen? 

Ikääntymisen myötä liikkuminen ja lihasmassa usein vähenevät, jolloin energiankulutus pienenee ja moni syö aiempaa vähemmän.

Ravintoaineiden, kuten proteiinin, vitamiinien ja muiden suojaravintoaineiden tarve ei kuitenkaan vähene, vaan voi päinvastoin kasvaa.

Syömättömyys ei ole koskaan hyväksi.

Keho tarvitsee ravitsevaa, laadukasta, monipuolista ruokaa säännöllisesti. Syömättömyys ei ole koskaan hyväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos liikkuu paljon, energiantarve on suurempi. Silloin on tärkeää syödä tarpeeksi, eivätkä pullakahvitkaan ole huono idea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi kannattaa juoda maitoa, piimää tai soijajuomaa useita kertoja päivässä.

 

Luovuin salaatinkastikkeesta ja margariinista, koska haluan keventää. 

Monilla on hassu tapa jättää rasvat pois. Keho tarvitsee kuitenkin sitä solujen rakennusaineeksi ja energiantuotantoon, ja siitä saadaan rasvaliukoisia vitamiineja ja välttämättömiä rasvahappoja.

Pehmeät rasvat ovat tärkeitä aivo- ja sydänterveyden kannalta.

Pehmeät rasvat ovat tärkeitä aivo- ja sydänterveyden kannalta. Öljypohjainen salaatinkastike ja leipämargariini kannattaa siis ehdottomasti säilyttää ruokavaliossa.

On totta, että rasva sisältää runsaasti energiaa. Mutta näkyvää rasvaa vähentämällä tulee yleensä karsineeksi hyviä pehmeitä rasvoja. Kova rasva on piilossa ja jää ruokavalioon.

 

En jaksa kokata vain itselleni. Voinko korvata lämpimän ruuan voileivillä? 

Voileipäateriasta pitää saada tarpeeksi monipuolinen. Kuituja on voileivässä kohtuullisesti mutta proteiinia ja kasviksia usein niukasti. Pelkkä juusto- ja kurkkuviipale eivät riitä.

Jos syö paljon leipää, suolansaanti voi kasvaa suureksi.

Leivän kanssa kannattaa syödä raejuustoa, rahkaa, viiliä tai jogurttia ja reilusti kasviksia.

Jos syö paljon leipää, suolansaanti voi kasvaa suureksi. Kaupan hyllyltä kannattaa napata vähemmän suolaa sisältävää leipää. Sydänmerkki on hyvä tunniste.

 

Paljonko proteiinia pitäisi saada ja miksi? 

Riittävä proteiinin saanti ehkäisee lihas- ja luukatoa ja ylläpitää toimintakykyä ja vastustuskykyä.

Suositus yli 64-vuotiaille on 1,2–1,4 grammaa proteiinia painokiloa kohden vuorokaudessa. Esimerkiksi 60-kiloisen tulisi saada proteiinia 72–84 grammaa päivässä.

Se on aika paljon, esimerkiksi rahkaa pitäisi syödä neljä purkillista.

Proteiinia on helpompi saada tarpeeksi, kun ei juo myös maitoa, piimää tai soijajuomaa.

Proteiinia on helpompi saada tarpeeksi, kun ei juo kaikkea juotavaa vetenä, vaan juo myös maitoa, piimää tai soijajuomaa. Myös energiaa täytyy saada tarpeeksi, jotta lihakset eivät surkastu.

 

Illalla ei kai saisi enää syödä, mutta tyhjällä vatsalla ei saa unta. 

Ehdottomasti illalla saa syödä. Ei ole mitään tiettyä kellonaikaa, jonka jälkeen ei saisi syödä.

Kehossa pitää olla hyvä energiatasapaino, jotta uni tulee. Jos illallisesta on aikaa, kannattaa syödä iltapala. Iltapala on monelle rutiini, joka kertoo keholle, että nyt mennään unille.

Vatsaa hellivät esimerkiksi puuro, kuitupitoinen leipä, jogurtti ja viili.

Vatsaa hellivät esimerkiksi puuro, kuitupitoinen leipä, jogurtti ja viili. Hirveän raskasta ateriaa, pitsaa tai pihiviä, ei kannata iltamyöhällä syödä. Suolisto joutuu muuten tekemään paljon töitä ja uni häiriintyy.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti ­Marianna Hölttä, Mehiläinen.

Tämä on lyhennelmä ET-lehdessä 17/2024 julkaistusta jutusta. Tilaajana voit lukea koko jutun täältä. Jos et ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun ja tilaa lehti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla