Mikkeliläinen Antti Lehkonen, 69, ymmärsi ruokavalion merkityksen, kun lääkäri määräsi hänelle kolesterolilääkityksen.

Kokonaiskolesteroliarvoni oli 2000-luvun taitteessa kuuden seitsemän luokkaa.

Työterveyslääkäri huomautteli, että lukema voisi olla matalampi. Oli puhetta ruokavalion kevennyksestä, esimerkiksi siitä, että juustoja pitäisi vähentää. En silti tehnyt ruokavaliolle mitään.

Voimat loppuivat yhtäkkiä.

Vuonna 2001 juoksin maratonia Helsingissä, kun voimat loppuivat yhtäkkiä 30 kilometrin kohdalla. Kun ihmettelin asiaa työterveyslääkärille, hän päätti lähettää minut sydänfilmiin. Sydämessäni todettiin eteisvärinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sain myös kolesterolilääkityksen. Eteisvärinässä sydämen syke on epäsäännöllinen ja aivoinfarktin riski on suurentunut, joten on etu, jos kolesteroli on matala.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voilinja ei voinut jatkua

Lääkityksen saaminen oli minulle herätys. Molemmilla vanhemmillani on ollut sydänvikoja ja tiesin, että korkea kolesteroli voi johtaa sydänkohtaukseen.

Aloin muuttaa ruokavaliota kasvispitoisemmaksi. Vähensin makkaran ja juuston syöntiä ja vaihdoin voin pehmeisiin rasvoihin. Ruokapöytään tuli kolesterolia alentavia rasvoja ja oliiviöljyä.

Kun kävin lääkärintarkastuksessa, kolesteroliarvo oli tippunut monta pykälää ja oli jo suosituksien mukaisella tasolla.

Lääkäri totesi, että olen varmaan rukannut ruokavaliotani, sillä pelkillä lääkkeillä se ei olisi laskenut niin nopeasti.

Virkeämpi olo

Kolesteroliarvoni on pysynyt matalana. Käyn kerran vuodessa perusteellisessa terveystarkastuksessa eteisvärinän vuoksi ja saan silloin aina ajantasaiset lukemat

Kavereiden kanssa jutellessani olen huomannut, että joillakin kolesteroli pomppaa ylös paljon helpommin kuin toisilla.

Eräs kaverini voi syödä leivän päällä sekä voita että kananmunaa, ja hänen kolesteroliarvonsa pysyy matalalla. Toinen kaveri sai laskettua omia todella korkeita lukemiaan ruokavalion avulla, mutta kun hän sattui syömään pari kananmunaa, kolesteroli nousi uudestaan ylös.

En ole ehdoton: saatan joskus syödä makkaran.

Minulle statiinilääkitys on ollut tarpeellinen eikä se ole aiheuttanut mitään sivuoireita.

Lääkityksestä huolimatta olen pitänyt ruokavalion kevyellä linjalla. Kala on korvannut punaista lihaa. Juustoja syön paljon vähemmän kuin ennen. Mutta en ole ehdoton: kun käyn katsomassa jalkapallo-ottelua, voin joskus syödä makkaran.

Olo on selkeästi virkeämpi, kun syön kevyemmin. Painokin on tippunut pari kiloa.

Jutun voi lukea kokonaisuudessaan ET-lehdne numerosta 24/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla