Helsinkiläinen Kirsi Mäntylä, 58, laihdutti ensin 60 kiloa ja alkoi sitten hoitaa psoriasistaan ruokavaliolla. – Uskon, että sairauden syy on suolistossa. Vältän lihaa, paprikaa ja perunaa.

"Psoriakseni todettiin 1980-luvun lopulla, jolloin olin stressaantunut yksityisyrittäjä. Oireet alkoivat kiristävästä päänahasta, josta puski ulos uusiutuvaa ihosolukkoa. Voitelin ihoa ja irrotin karstaa öljyllä.

En jaksanut hoitaa itseäni. Isäni kuoli, tein konkurssin ja opiskelin vanhoilla päivilläni lähihoitajaksi vanhustyöhön.

Minulla on neljä lasta. 19-vuotiaan kuopukseni puolesta olen saanut taistella aina, sillä hän on autisti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2006 mursin pahassa tapaturmassa olkapääni ja jouduin leikkaukseen. Ihoni oli täynnä paksua valkoista ihottumaa. Nostan hattua valveutuneelle sairaanhoitajalle, joka vaati lääkärikierron aikana minulle lähetteen Iho- ja allergiasairaalaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nivelpsoriasis puhkesi viisi vuotta sitten. Polvet turposivat, en päässyt liikkumaan ja jalat menivät alta. Myös kyynärtaipeissa, ranteissa ja sormissa oli hermo- ja nivelsärkyä.

Näin ET-lehti kirjoitti psoriasiksesta 1978: Katso pysäyttävä kuva

Reumatologi antoi kaksi vaihtoehtoa: joko joudun pyörätuoliin liikuntakyvyttömäksi ylipainon, nivel- ja ihopsoriasiksen ja liitäntäsairauksien kanssa tai teen teen täyskäännöksen elämässä.

'"Nykysin seuraan tarkasti, mikä ruoka ei ole hyväksi psoriasikselle."

Kevyttä elämää ilman lääkkeitä

Päätin laihduttaa. Sain homman alkuun terveyskeskuksen painonhallintaryhmässä. Laihdutin kahdessa vuodessa 60 kiloa. Olen tehnyt täydellisen ruokavalioremontin. Nykysin seuraan tarkasti, mikä ruoka ei ole hyväksi psoriasikselle.

Kokeilen elämää ilman lääkkeitä ja hoidan sairauttani ruokavaliolla. Tämä on oma päätökseni, ja sen kerroin myös lääkärille. Lääkkeet ovat toki koko ajan ulottuvilla. Aikaisemmin pistin kerran viikossa itseeni solumyrkkyä, josta tuli paha olo. Siihen piti sitten ottaa toista lääkettä!

Ohjenuoranani ovat olleet amerikkalaisen Voita psoriasis -kirjan opit ruokavaliosta. Kirjan mukaan meidän psoriaatikkojen suolisto ei pysty käyttämään hyväkseen tiettyjä ravintoaineita, jotka sitten puskevat suolenseinämistä ja ihosta ulos ja aiheuttavan tulehduksen ihollemme. Noudatan kirjan oppeja mukaillen.

Lue myös: Kärsitkö ahmimisesta? Voit saada autoimmuunisairauden

Ei lihaa, mutta havupuu-uutetta

Jätin ruokavaliosta lihan pois. Syön paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä ja kalaa joka päivä. En syö tomaattia, perunaa ja paprikaa.

Kesällä söin salaattia, jossa oli tomaattia ja paprikaa. Heräsin yöllä heti kutinaan. Perunasta saan sekä ihottumaa että nivelkipua, mutta bataatti on sallittu.   

Lisäravinteina nautin havupuu-uutetta ja Valmarinia. Havupuu-uute on vahva antioksidantti, joka hillitsee tulehdusta. Valmarin on vanha suomalainen happo-emästasapainon säätelijä, joka tehostaa myös kudoshengitystä ja poistaa kuonaa.

Käytän oliivi-, hasselpähkinä-, pistaasi- ja kookosöljyjä, sillä solut tarvitsevat hyviä rasvoja. Kookosöljy on hyvää myös ihon rasvaukseen.

"Jätin ruokavaliosta lihan pois."

Minusta ruuanlaitto on aina ollut tylsää. Olisin ihan tyytyväinen, jos voisin laittaa pillerin napaan ja nälkä menisi sillä ohi. Mutta aamulla nautin. Syön ruishiutalepuuroa, rouhittuja pellavansiemeniä, hasselpähkinäöljyä ja pakastemarjoja. Yksi lämmin ateria päivässä riittää. Kalsiumit popsin pillereinä, sillä en käytä muita maitotuotteita kuin rahkaa. Paheitani ovat jäätelö ja salmiakki.

Ruokaremontin jälkeen minulla on nyt vain hyvin vähän ihottumaa keskivartalolla, ja portaissa kuljen ilman nivelkipuja. Monet psoriaatikot uskovat ravinnon merkitykseen hoidossa, vaikka lääketiede ei sitä myönnä.”

Psoriasis ei parane

  • Psoriasis on tulehduksellinen krooninen sairaus, joka ilmenee ihottumana ja nivelten tulehduksena.  
  • Ihottuma on useimmin taipeissa tai päänahassa. Ihottuma hilseilee ja kutiaa. Läiskät saattavat olla pistemäisiä tai suuria.
  • Psoriasiksen aiheuttama tulehdus heikentää insuliinin vaikutusta, jonka vuoksi psoriaatikot usein lihovat ja sairastuvat diabetekseen. Nivelpsoriasiksen hoitona on tulehduskipu- tai reumalääkitys. 
  • Psoriasiksen oireet lievenevät valohoidolla. Tavallisesti käytetään UVB-säteilyä, toisinaan myös PUVA-hoitoa. Kesällä psoriaatikko voi paremmin kuin talvelle. Matkat aurinkoisiin maihin toimivat kuntoutuksena.
  • Paikallishoitoina käytetään perusvoiteita ja lääkevoiteita. Ruokavalion parantavaa vaikutusta ei ole todistettu tutkimuksilla.
  • Suomessa psoriasista sairastaa noin 150 000 henkilöä.

Uskoahan saa ja hyvä, jos oot saanu psorin hallintaan... mutta, mutta nää ravinto- jne hömpät mitä markkinoidaan (lähinnä jenkkilästä käsin), on oikeesti hömppää..

Psori on kuitenki autoimmuuni-sairaus, johon ei ravinnolla niinkään voi vaikuttaa ja jos voi sekin on aikas yksilöllistä. Sairaus kyllä liippaa läheltä aineenvaihdunnan häiriöihin, ei yksistään, mutta vaikutusta silläkin on. Kenellä sen laukasee stressi, kenellä kropan yleistulehdus (hampaat jne)

Lukaseppa yks tarina tämän sairauden kanssa selviytymisestä : jukkamiettinen.blogspot.fi

Tämä ei mikään mainos ollu, yks tarina vaan monien joukossa.. Tällä hetkellä täysin oireeton psori, lääkkeillä tosin ja aika rajun hoitorupeaman jälkeen ja mikä tärkeintä : elämäntapamuutoksen jälkeen ja toitaseks näyttää tosi hyvältä, silti syön monipuolisesti - määrällisesti ehkä vähemmän, mutta suurin juttu tapahtu kuitenki tuolla pääkopan sisällä.. :)

Hyvää vointia ! :)

-jukka-

Sisältö jatkuu mainoksen alla