Viisas tankkaa mineraalit ravinnosta, mutta pikku lisä purkistakin käy. Magnesiumia suositellaan erityisesti 65+ naisille.

Sydäntä ja lihaksia suojaavasta magnesiumista on äskettäin löydetty lisää loistavia ominaisuuksia. Tuoreimmat hyvät uutiset tulevat Italiasta.

Padovan yliopistossa työskentelevän tri Nicola Veronesen tiimi on vakuuttunut magnesiumin suotuisista vaikutuksista erityisesti yli 65-vuotiaiden naisille.

Kolmen kuukauden magnesiumlisä paransi selvästi testiryhmäläisten alaraajojen suorituskykyä: kävelynopeutta, tasapainoa ja ketteryyttä esimerkiksi tuolilta noustessa.

Infarktisuojaa

Urheilijat ovat tienneet magnesiumin suorituskykyä ja kestävyyttä lisäävät ominaisuudet jo pitkään. Lisäksi se ehkäisee urheilusuorituksen jälkeisiä nivelvaivoja ja lihaskramppeja.

Paitsi lihaksia, magnesium suojaa myös sydäntä. Varsinkin Saksassa ollaan vakuuttuneita, että magnesiumlisä ehkäisee sydän ja aivoinfarkteja – ja nopeuttaa niistä toipumista.

Pienempi stressi, syvempi uni

Magnesiumilla uskotaan olevan myös stressiä lieventäviä sekä yleistä vastustuskykyä ja unen laatua parantavia ominaisuuksia. Sen on arveltu myös ehkäisevän insuliiniressistenssiä ja kakkostyypin diabetesta.

Näistä saat magnesiumia

Hyviä magneisumin lähteitä ovat kokojyvävilja, pähkinät, palkokasvit, parsa, pinaatti ja banaani. Myös soijasta, maidosta, lihasta ja kalasta saa magnesiumia.

Magnesiumia pitäisi saada 280–350 milligrammaa vuorokaudessa.

Nykyään ruoka on niin pitkälle jalostettua, että magnesiumin luonnollinen saanti on pudonnut kolmasosaan siitä, mitä esivanhempamme ruuasta saivat..

Puutos tuo krampit

Mangesiumin puutos aiheuttaa hermo- ja lihastoiminnan häiriöitä, kramppeja ja suonenvetoa.  Myös masennus ja uniongelmat voivat olla oireita liian vähäisestä magnesiumin saannista.

Suoliston imeytymishäiriö saattaa aiheuttaa magnesiumin puutosta, samoin  säännöllinen nesteenpoistolääkkeiden tai alkoholin käyttö.

Lähteet: ravintoterapeutti Kaisa Jaakkola, tri Matti Tolonen
Lisää tietoa www. terveyskirjasto.fi

Vierailija

Magnesium parantaa voimaa ja ketteryyttä

Vierailija 21.08.2014 klo 16:33 Mitenkä on, sopiiko magnesium, jos samanaikaisesti käyttää marevan-lääkitystä? Olen syönyt marevania reilun vuoden verran ja INR-arvo on pysynyt tasaisesti 2-3 välissä. Kun ryhdyin käyttämään magnesiumia annosteluohjeen mukaisesti, niin INR-arvo rupesi heittelemään. Tahtoo jäädä alle kahden. Olisiko syynä siis tuo magnesium? jaa tuossa voi olla perää, meitä on kaksi saman kokoista henkilöä syömme marevania mä urheilen ja otan magnesium tapletin ja kaksi pun...
Lue kommentti
Vierailija

Magnesium parantaa voimaa ja ketteryyttä

Mitenkä on, sopiiko magnesium, jos samanaikaisesti käyttää marevan-lääkitystä? Olen syönyt marevania reilun vuoden verran ja INR-arvo on pysynyt tasaisesti 2-3 välissä. Kun ryhdyin käyttämään magnesiumia annosteluohjeen mukaisesti, niin INR-arvo rupesi heittelemään. Tahtoo jäädä alle kahden. Olisiko syynä siis tuo magnesium?
Lue kommentti

Teen juonti tekee sydämelle hyvää monin tavoin.

Teen sielu on teaniini

Teen lehdet sisältävät satoja eri ainesosia, jotka uuttuvat haudutettaessa veteen. Lehdet sisältävät teiinin eli teen kofeiinin lisäksi rentouttavaa teaniinia, vitamiineja, kivennäisaineita sekä kasvikunnan tehokkaimpia antioksidantteja. Niistä tärkein on epigallokatekiinigallaatti. 

Runsaat terveysvaikutukset

Teen antioksidantit parantavat muistia ja vastustuskykyä, alentavat veren kolesterolitasoa ja edistävät sydämen ja verisuonten terveyttä. Runsas teen juonti saattaa hillitä syöpäsolujen kasvua ja ehkäistä syöpiä.

Teen flavonoidit toimivat elimistössä antioksidantteina. Ne voivat suojata soluja ikääntymisen aiheuttamilta muutoksilta. 

Katekiinien on havaittu vähentävän hampaisiin muodostuvaa plakkia.

"Teetä juodessa maailman melu unohtuu." – Kiinalainen sananlasku

Valkoinen on voittaja

Vihreässä teessä on enemmän antioksidantteja kuin mustassa. Erityisen terveellisenä pidetään valkoista teetä, joka valmistetaan avautumattomista nuppulehdistä. Niihin on tiivistynyt koko teelehden elinvoima. Antioksidantit myös säilyvät hyvin, sillä valkoista teetä käsitellään valmistusvaiheessa vain vähän ja lyhyesti.

Bakteeri- ja virusperäisiä tulehduksia voi saada hillittyä valkoista teetä huomalla. Se myös vahvistaa immuunipuolustusta.

Japanilaisissa tutkimuksissa on saatu tuloksia, joiden mukaan vihreän ja valkoisen teen juojat sairastuvat sepelvaltimotautiin ja aivohalvauksiin kuin mustan teen juojat.

Vihreän teen uskotaan auttavan painonpudotuksessa, sillä sen juominen voi ehkäistä näläntunnetta ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Sellaisenaan nautittuna vihreässä teessä ei ole melkein lainkaan kaloreita.

Kofeiini virkistää

Teen kofeiinin määrä riippuu teelaadusta ja -lajikkeesta, lehtien koosta, kasvualueesta ja teen haudutusajasta. Valmiissa teejuomassa on keskimäärin puolet vähemmän kofeiinia kuin kahvissa. Vahvimmillaan tee voi kuitenkin olla yhtä kofeiinipitoista kuin kahvi.

Kofeiinittomia teelaatuja löytyy kaupoista, ja rooibos sekä monet muut yrttiteet ovat luontaisesti kofeiinittomia.

Asiantuntijana toimitusjohtaja Ari Santamäki Aaro Forsman Oy:stä. Lisäksi lähteenä Sirpa Nordqvist, Markku Peltola ja Susanne Gruneklee: Tee Hetkestä Elämys. Pen & Paper 2014.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 17/2017.

Pieni yksittäinen muutos ruokailutottumuksissa on yllättävän tehokas apu painonpudotuksessa.

1. Tutki pakkauksia

Suosi ruokia, joissa on pieni energiatiheys eli sellaisia, joissa on energiaa 120–150 kcal/100 grammassa. Paino pysyy ennallaan, kun päivän aterioiden keski­määräinen kaloritiheys on alle 150 kcal/100 g. Alle 120 kcal/100 g sisältävät ruuat auttavat pudottamaan painoa.

2. Älä hotki

Aivot saavat viestin kylläisyydestä vasta 20 minuuttia syömisen aloittamisen jälkeen. Syö siis hitaasti ja pureskele rauhassa. Keskity syömiseen ja nauti ruuasta ja ruokaseurasta.

3. Vaihda lautanen

Annoskoolla on suuri merkitys painonhallinnassa. Isolle lautaselle otetaan paljon ruokaa, koska normaali annos saa lautasen näyttämään vajaalta. Kannattaa siis syödä pienemmältä lautaselta. Silloin syöt vähemmän, mutta tulet silti kylläiseksi.

4. Suosi keittoja

Keitot sisältävät runsaasti vettä, joten niiden energiapitoisuus on pieni. Keittoja syömällä tulet kylläiseksi vähemmillä kaloreilla. Aterian kanssa erikseen juotu vesi ei sen sijaan aiheuta kylläisyyttä. Ilmiö perustuu mahalaukun toimintaan.

5. Syö illallakin

Päivässä kannattaa syödä 3–5 ateriaa säännöllisin väliajoin. Jos syö harvemmin, nälkä kasvaa ja illalla tulee ahmittua. Kellonaika sinänsä ei ratkaise painonhallinnassa, vaan koko päivän aikana saatu energiamäärä. Syö kevyt iltapala pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

6. Herkuttele

Kaloreiden vähentäminen arkisista ruokavalinnoista on tehokkaampaa kuin satunnaisista herkuista luopuminen. Herkuissa on silti eroja: esimerkiksi yhdessä sokerimunkissa on noin 244 kcal, tavallisessa pullassa vain 144 kcal.

Asiantuntijoina ravitsemusasiantuntija (ETM) Heli Reinivuo, professori ja sisätautilääkäri Pertti Mustajoki, terveyskirjasto.fi

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 8/2017.