Ketsupissa tomaatin voima-aineet ovat tiiviissä muodossa.
Ketsupissa tomaatin voima-aineet ovat tiiviissä muodossa.

Vaikka lykopeeni on kohentanut ketsupin mainetta, suolan ja sokerin haittoja se ei kumoa.

Tiivistettyä tomaattia

Ketsuppi valmistetaan tomaattisoseesta, etikasta, sokerista, suolasta ja mausteista. Noin 80 prosenttia ketsupista on tomaattisosetta. Koska tomaatit ovat ketsupissa tiivistetyssä muodossa, myös lykopeenia on enemmän kuin tuoreissa tomaateissa. C-vitamiinista suurin osa häviää ketsupin valmistuksen aikana.

Runsas lykopeenin saanti voi ehkäistä syöpää.

Väriaine hoitaa terveyttä

Lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti, joka antaa tomaateille punaisen värin. Runsas lykopeenin saanti voi tutkimusten mukaan edistää sydämen terveyttä ja auttaa ehkäisemään syöpää. Lykopeeni imeytyy ketsupista ja muista muussatuista ja kypsennetyistä tomaattivalmisteista paremmin kuin tuoreista tomaateista. Lue lisää lykopeenista:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suola- ja sokeripommi

Sokeria voi  olla 25 grammaa sataa grammaa kohden.

Ketsupissa voi olla suolaa lähes kolme grammaa ja sokeria jopa 25 grammaa sataa grammaa kohden. Parempi vaihtoehto ovat ketsupit, joissa suolan ja sokerin määrää on vähennetty esimerkiksi 30 prosenttia. Ratkaisevaa on toki se, kuinka paljon ja usein ketsuppia käyttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikki perusmaut mukana

Ketsuppi sisältää kaikki viisi perusmakua: makean, suolaisen, happaman, karvaan ja umamin. Tämän uskotaan olevan osasyy siihen, miksi ketsupista on tullut niin suosittu maustekastike.

Asiantuntijana yliopistonlehtori Tiina Rissanen, lähteinä myös fineli.fi, felix.fi ja heinz.fi.

Tiesitkö?

Syömme ketsuppia runsaat kolme kiloa vuodessa henkilöä kohden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla