Tummassa suklaassa on enemmän enemmän kaakaojauhetta kuin vaaleassa, ja siten myös enemmän antioksidantteja.
Tummassa suklaassa on enemmän enemmän kaakaojauhetta kuin vaaleassa, ja siten myös enemmän antioksidantteja.

Pari palaa tummaa suklaata päivässä saattaa suojata sydäntä.

1. Kitkeryyttä katekiineista

Suklaan pääraaka-aine kaakao sisältää runsaasti terveellisiä flavonoideja, erityisesti katekiineja. Katekiinit ovat vahvoja antioksidantteja, jotka voivat pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään.

2. Kaakaopitoisuus ratkaisee

Kaakaopitoisuus vaikuttaa suklaan antioksidanttimäärään, ja tummassa suklaassa kaakaota on aina enemmän kuin maitosuklaassa. Terveyshyötyjä havittelevan kannattaa valita suklaata, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 60-70 prosenttia.

Tumman suklaan on todettu alentavan hieman verenpainetta ja ylläpitävän verisuonten joustavuutta. Sillä saattaa olla edullisia vaikutuksia myös veren rasva-arvoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Raakasuklaata, kiitos

Suuri osa kaakaon flavonoideista tuhoutuu paahtamisen aikana. Raakasuklaassa on jäljellä enemmän flavonoideja kuin tavallisessa tummassa suklaassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Keventäjälle kaakaota

Kaakaojauheessa on antioksidantteja jopa 10 kertaa enemmän kuin tummassa suklaassa. Jos haluaa välttää rasvoja mutta optimoida kaakaon antioksidantit, kannattaa valmistaa juoma sokeroimattomasta kaakaosta ja makeuttaa se. Terveysvaikutukset saa muutamasta grammasta kaakaojauhetta päivässä.

5. Muista kalorit

Tummasta suklaasta saa terveellisen määrän antioksidantteja, kun nauttii sitä muutaman palan eli noin 20 grammaa päivässä. Maitosuklaata pitäisi syödä selvästi enemmän, jolloin vastaan tulevat rasvaisen suklaan terveyshaitat. 100 grammaa suklaata sisältää noin 540 kilokaloria ja rasvaakin noin 40 grammaa, josta suuri osa on kovaa rasvaa.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 6/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla