Teen juonti tekee sydämelle hyvää monin tavoin.

Teen sielu on teaniini

Teen lehdet sisältävät satoja eri ainesosia, jotka uuttuvat haudutettaessa veteen. Lehdet sisältävät teiinin eli teen kofeiinin lisäksi rentouttavaa teaniinia, vitamiineja, kivennäisaineita sekä kasvikunnan tehokkaimpia antioksidantteja. Niistä tärkein on epigallokatekiinigallaatti. 

Runsaat terveysvaikutukset

Teen antioksidantit parantavat muistia ja vastustuskykyä, alentavat veren kolesterolitasoa ja edistävät sydämen ja verisuonten terveyttä. Runsas teen juonti saattaa hillitä syöpäsolujen kasvua ja ehkäistä syöpiä.

Teen flavonoidit toimivat elimistössä antioksidantteina. Ne voivat suojata soluja ikääntymisen aiheuttamilta muutoksilta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katekiinien on havaittu vähentävän hampaisiin muodostuvaa plakkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Teetä juodessa maailman melu unohtuu." – Kiinalainen sananlasku

Valkoinen on voittaja

Vihreässä teessä on enemmän antioksidantteja kuin mustassa. Erityisen terveellisenä pidetään valkoista teetä, joka valmistetaan avautumattomista nuppulehdistä. Niihin on tiivistynyt koko teelehden elinvoima. Antioksidantit myös säilyvät hyvin, sillä valkoista teetä käsitellään valmistusvaiheessa vain vähän ja lyhyesti.

Bakteeri- ja virusperäisiä tulehduksia voi saada hillittyä valkoista teetä huomalla. Se myös vahvistaa immuunipuolustusta.

Japanilaisissa tutkimuksissa on saatu tuloksia, joiden mukaan vihreän ja valkoisen teen juojat sairastuvat sepelvaltimotautiin ja aivohalvauksiin harvemmin kuin mustan teen juojat.

Vihreän teen uskotaan auttavan painonpudotuksessa, sillä sen juominen voi ehkäistä näläntunnetta ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Sellaisenaan nautittuna vihreässä teessä ei ole melkein lainkaan kaloreita.

Kofeiini virkistää

Teen kofeiinin määrä riippuu teelaadusta ja -lajikkeesta, lehtien koosta, kasvualueesta ja teen haudutusajasta. Valmiissa teejuomassa on keskimäärin puolet vähemmän kofeiinia kuin kahvissa. Vahvimmillaan tee voi kuitenkin olla yhtä kofeiinipitoista kuin kahvi.

Kofeiinittomia teelaatuja löytyy kaupoista, ja rooibos sekä monet muut yrttiteet ovat luontaisesti kofeiinittomia.

Asiantuntijana toimitusjohtaja Ari Santamäki Aaro Forsman Oy:stä. Lisäksi lähteenä Sirpa Nordqvist, Markku Peltola ja Susanne Gruneklee: Tee Hetkestä Elämys. Pen & Paper 2014.

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 17/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla