Hitaasti hyvää tulee! Kiinalaisen sananlaskun mukaan teetä juodessa maailman melu unohtuu. Lisäksi haudutetulla teellä on muitakin terveyttäsi tukevia ominaisuuksia – kunhan valmistat ja nautit sen oikein.

Tyydytys ei tule heti. Hauduttaminen vie aikaa ja on yksi teen ideologiaan kuuluvista nautinnoista. Veden ja teelehtien välisessä vuorovaikutuksessa on jotakin lumoavaa: lehdet tanssivat vedessä, ja veden voima uuttaa niistä virkistävän, kauniin, tuoksuvan ja terveellisen juoman.

Suomen ensimmäisenä irtoteekaup­piaana vuonna 1978 aloittanut Sirpa Nord­qvist lumoutui teen taikavoimasta jo lapsena. Hän jos kuka tuntee teen maailman.

– Teen maailmassa yhdistyvät ikivanha kulttuuri, taide ja lähes uskonnoksi muuttuvaa ideologia. Lisäksi se on täyttä nautintoa. Teekupposen ääressä on mahdollisuus tavoittaa hetken onnellisuus, Sirpa Nordqvist sanoo.

Tee on veden jälkeen maailman juoduin juoma, mutta Suomessa tee ei hevillä uhkaa kahvin suosiota.

Suomalainen kuluttaa vuodessa keskimäärin reilut kymmenen kiloa kahvia, teetä noin 300 grammaa.

– Olen puhunut teestä ja sen oikeaoppisesta valmistamisesta kohta 40 vuotta ja toivonut, että suomalaiset löytäisivät teen maailman.

Nyt hänen toiveensa on toteutumassa: teen suosio kasvaa, ja se näkyy myös kauppojen teehyllyillä. Erilaisten teelaatujen ja -makujen tarjonta on kasvanut. Moni ostaa pussiteen sijaan kannussa tai kupissa haudutettavaa irtoteetä, josta saa monivivahteisempia makuja.

Lue myös: Kokeile ja löydä paras tee makuusi x 8

Kofeiini hiipii hitaammin

Jos kuitenkin juo teetä saadakseen siitä samanlaista potkua kuin kahvista, joutuu ehkä pettymään. Kupillisessa mustaa teetä on keskimäärin puolet vähemmän kofeiinia kuin kupillisessa kahvia. Toisaalta vahva musta tee voi sisältää lähes yhtä paljon kofeiinia kuin vastaava määrä kahvia. Vihreässä teessä on vähemmän kofeiinia kuin mustassa teessä, ja se sopii usein myös kofeiinille herkille henkilöille.

Teen kofeiinin eli teiinin määrä riippuu teelaadusta ja -lajikkeesta, kasvualueesta, teelehtien koosta ja haudutusajan pituudesta.

– Noin 75 prosenttia teiinistä liukenee kahden ensimmäisen minuutin aikana siitä, kun kuuma vesi on kaadettu lehdille, Nordqvist sanoo.

Kun teetä haudutetaan pidempään, teiini sitoutuu teen muihin vaikuttaviin ainesosiin ja se imeytyy elimistössä hitaammin. Kahvi aiheuttaa elimistössä kofeiinipiikin, mutta hyvin haudutetussa teessä eri ainesosat tasapainottavat toisiaan ja virkistävä vaikutus tulee hitaammin ja lievempänä.

Teetä terveydeksi

Haudutuksen aikana teelehtien sisältämät lukuisat aines­osat uuttuvat nesteeseen. Lehdet sisältävät teiinin lisäksi muun muassa rentouttavaa teaniinia, A-, B- ja C-vitamiineja, kivennäisaineita sekä terveyttä edistäviä antioksidantteja, erityisesti katekiineja.

Terveysvaikutusten kannalta teen tärkein antioksidantti on epigallokatekiinigallaatti, jota on teekasvissa erittäin paljon. Sitä on erityisesti valkoisessa ja vihreässä teessä, mutta myös jonkin verran mustassa.

Teen huono puoli on se, että se häiritsee raudan imeytymistä elimistöön.

Siksi teetä ei suositella nautittavaksi ruokailun yhteydessä, vaan mieluummin vähintään puoli tuntia ennen tai jälkeen aterian.

Terveysvaikutukset lienevät yksi syy teen, erityisesti vihreän teen, suosion kasvuun. Teen antioksidanttien arvioidaan parantavan muistia, edistävän sydänten ja verisuonten terveyttä, parantavan aineenvaihduntaa sekä ehkäisevän syöpiä. Vihreän teen on todettu laskevan veren kokonaiskolesterolia.

Teekauppias Sirpa Nordqvistin ja muiden teenystävien mielestä tärkeintä teessä on kuitenkin maku. Erot terveellisten aineiden määrässä ja vaikutuksissa ovat pieniä, sillä eri teelaadut tehdään samasta teepensaasta, mutta käsitellään jalostusvaiheessa eri tavoin.

– Kun teelehdet on kerätty, nahistettu ja rullattu, ne fermentoidaan eli lehdistä tihkuneen solunesteen annetaan reagoida ilman hapen kanssa. Hapettumisprosessin aikana lehtien väri ja maku muuttuvat. Hapettumisen kesto määrittää, tuleeko lehdistä mustaa, vihreää tai oolong teetä, Sirpa Nordqvist sanoo.

Pussi- ja irtotee ovat samaa tavaraa

Arkitee valmistuu helposti ja nopeasti kaatamalla kuppiin kiehuvaa vettä ja huljuttamalla siinä teepussia. Osa vannoutuneista teenystävistä ei käytä pussiteetä. Heidän mielestään pussi- ja irtoteen ero on kuin yöllä ja päivällä. Teetä pidetään sitä laadukkaampana, mitä suurempia teelehdet ovat.

– Sekä pussi- että irtoteessä on huonoja ja hyviä teelaatuja. Teen laatuun ja makuun vaikuttavat maaperä, teekasvilajike sekä poiminta eli mikä osa teelehdestä poimitaan. Tavallisesti poimitaan nuppu ja kaksi seuraavaa lehteä, myös pussiteehen, Nordqvist huomauttaa.

Uskomus, jonka mukaan teepensaan parhaat lehdet käytetään irtoteehen ja jämät pussiteehen, on Nordqvistin mukaan tuulesta temmattu.

Fermentoitumisen jälkeen tulee vaihe, jossa syntyy pussi- ja irtoteen ero. Pussiteen valmistamiseen käytetään erittäin hienoksi leikattuja teelehtiä.

– Irtoteeksi tuotettavia lehtiä ei käytetä leikkurissa, vaan ne viedään erikokoisten lehtien siivilöintiin. Irtotee on siis samaa massaa kuin pussitee, mutta teelehtien koko on isompi, koska irtotee on tarkoitettu pannussa tai väljässä teesiivilässä valmistettavaksi.

Ehkä huonot kokemukset pussiteestä johtuvat huonosta vedestä? Jokainen teenjuoja on joskus saanut haaleaa, pannussa seissyttä, pahimmillaan kahvinmakuista vettä, johon teetä on toivotonta liottaa.

– Pussiteekin pitää osata valmistaa, Sirpa Nordqvist toteaa.

Kupillinen teetä koostuu lähes 99-prosenttisesti vedestä, joten vedellä on suuri vaikutus teen makuun. Suomessa saa puhdasta ja raikasta teevettä suoraan hanasta. Se pitää vain kiehauttaa ja käyttää teehen tuoreeltaan.

Lähteet: Teekirja – tee hetkestä elämys. Sirpa Nordqvist,

Markku Peltola ja Susanne Grüneklee. Pen & Paper, 2014.

Kysely

Kumman kaa?

Teen
Teen
75.0%
Kahvin
Kahvin
25.0%
Ääniä yhteensä: 100
Maija-Liisa Piri syttyi tanssille 13-vuotiaana, eikä innolle näy loppua.
Maija-Liisa Piri syttyi tanssille 13-vuotiaana, eikä innolle näy loppua.

Moni entinen sohvaperuna on hämmästynyt, miten tanssin huuma vie mennessään. Samalla kunto kohenee ja terveys paranee.

1. Kuinka hyvin tanssi kohottaa kuntoa?

Tanssin vaikutusta kestävyyskuntoon voi verrata reippaaseen kävelyyn. Siinä on vain se ero, että kurssin tai illan aikana tanssitaan helposti 2–5 tuntia, mutta harva lenkkeilee niin pitkään.

Terveysliikunnasta tanssi käy jo melko vaatimattomilla määrillä:

1–3 kertaa viikossa 20–60 minuuttia kerralla. Jos tanssii viikoittain muutaman tunnin kurssilla ja kerran viikossa 4–5 tuntia lavalla, peruskunto – tanssikunto – kohenee puolessa vuodessa. Jalat eivät enää väsy, ei hengästytä ja jaksaa tanssia tauotta koko illan.

Tanssi harjaannuttaa tasapainoa, kehonhallintaa ja koordinaatiota.

2. Vahvistaako tanssiminen lihaksia?

Kyllä, erityisesti syviä vatsa- ja selkälihaksia. Hyvän tanssiasennon pitäminen parantaa pienten, asentoa ylläpitävien lihasten kestävyyttä sekä hartia- ja käsivarren lihasten sekä lapaluiden alueen ryhtilihasten kuntoa. Monelle tulee tanssijan ryhti.

Jalkojen lihasvoima kehittyy etenkin nopeissa lajeissa, joissa liike on joustavaa, ponnistavaa ja suuntautuu ylös ja alas. Myös hitaiden lajien jalkatyöskentely ja tukijalan työntötekniikka vaativat voimaa pakaroiden, reisien, pohkeiden ja jalkaterien lihaksistolta. Lihaskuntojumppaa olisi kuitenkin suositeltava tehdä oheisharjoitteluna pari kertaa viikossa.

3. Millä tavalla tanssi auttaa ehkäisemään kaatumisia?

Tanssi harjaannuttaa tasapainoa, kehonhallintaa ja koordinaatiota. Myös reaktiokyky paranee. Tanssijan tukipinta on pieni ja haastetta lisäävät liike eri suuntiin, oman ja toisen ihmisen keho, sen paino ja ohjaus sekä musiikki, joka säätelee rytmiä ja tapaa liikkua yhdessä. Tanssissa tulee suunnanvaihdoksia, pysähdyksiä ja pyörähdyksiä. Liikkeiden suunnat saattavat taitavan viejän käsissä muuttua silmänräpäyksessä, ja hyvä seuraaja pystyy hetkessä sulautumaan viejän tulkintoihin. Vastaavasti liukastuessa tai kompastuessa tanssija löytää tasapainon ja myötäliikkeet nopeasti.

4. Mitkä tanssit vahvistavat luita?

Luita lujittavat erityisesti hypyt, suunnanvaihdokset ja väännöt. Tällaista kuormitusta tarjoavat etenkin polkka, jenkka ja masurkka. Kuitenkin kaikki tanssiminen, jossa ollaan jalkojen päällä ja hytkytellään lajin tahtiin, kuormittaa luita ja tekee niille hyvää.

5. Mitkä tanssit ovat hyviä nivelille?

Rauhalliset, pehmeiden liikkeiden lajit, kuten rumba-bolero, hidas foksi ja tango, samoin salsa. Eniten niveliä kuormittavat hyppivät ja pomppivat lajit. Uusimpien tutkimusten mukaan kevyet iskut tosin ovat hyväksi nivelrustolle. Usein ihmiset turhaan arastelevat vauhdikkaampia lajeja. Toki jos on paha nivelkuluma tai muuten sattuu polviin tai nilkkoihin, kannattaa ottaa varovasti.

6. Sopiiko tanssi ylipainoiselle tai huonokuntoiselle?

Tanssi sopii kaikille. Monet ylipainoiset liikkuvat pehmeästi parketilla. Tanssiminen on hyvä apu painonhallintaan. Jos kunto on huono, kannattaa aloittaa rauhallisesti ja lisätä tehoa ja vaativuutta vähitellen.

7. Voiko tanssilla elvyttää kipeää selkää?

Tanssiessa kipeät ja kiristyneet selkälihakset saavat aerobista liikuntaa. Verenkierto vilkastuu, lihakset saavat happea ja jomotus usein hellittää. Selän hyvinvointia parantaa myös se, että asentoa ylläpitävät lihakset vahvistuvat tanssiharrastuksen myötä.

Joskus tanssi voi kipeyttää selkää. Esimerkiksi iskiasvaivassa hermosärky pahenee kuormituksessa, ja varsinkin vieminen voi aiheuttaa viejän selälle liikaa kuormitusta. Myös välilevyn pullistuma voi äityä tansseissa.

Tanssin kautta pääsee tutustumaan luontevasti ihmisiin ja sosiaalinen itsetunto kohenee.

8. Miten tanssi hoitaa mieltä?

Tanssista saa mielenvirkistystä, iloa ja seuraa. Tanssit ovat monelle viikon kohokohta, keino päästä irti arjen huolista. Tanssi luo yhteisen tilan ihmisten välille ja virittää samalle aaltopituudelle. Sen kautta pääsee tutustumaan luontevasti ihmisiin ja sosiaalinen itsetunto kohenee. Paritansseissa yksinäinenkin saa olla lähellä toista ihmistä ja tuntea kosketuksen elvyttävän voiman. Tanssi on kokonaisvaltaista itseilmaisua.

9. Voiko tanssilla virkistää aivoja ja ehkäistä muistisairauksia?

Liikunta on yksi parhaista keinoista pitää huolta muistista, ja tanssi hoitaa aivoja monipuolisesti. Tanssissa aivot joutuvat koordinoimaan käsien, jalkojen ja koko kehon liikkeitä. Tanssija miettii askelia, kommunikoi parin kanssa ja huomioi muut tanssijat.

Tanssi haastaa aivot tekemään lukuisia valintoja toistuvasti ja nopeasti, jolloin aivoissa hermosolujen välille kehittyy enemmän reittejä ja yhteyksiä. Tanssi kehittää pitkäkestoista muistia, päättely- ja huomiokykyä sekä ongelmien ratkaisukykyä.

10. Mikä vaikutus musiikilla ja tunteilla on tanssissa?

Tanssissa kehon liike yhdistyy luontevasti musiikkiin ja herättää mielihyvän tunteita. Musiikin vaikutukset ovat yksilöllisiä, aikaisemmilla kokemuksilla on suuri merkitys. Musiikki ja tanssi parantavat kuitenkin tutkimusten mukaan mielialaa ja lievittävät kipua.

Tunteet ovat hyvin kehollisia kokemuksia. Tanssin ja luovan liikkeen kautta voi ilmaista sellaisiakin tunnekokemuksia, joille ei välttämättä löydy sanoja.

11. Mistä tanssilajista kannattaa aloittaa?

Siitä, mikä itseä kiinnostaa – on se sitten balettia, salsaa tai humppaa. Lajeja on niin paljon, että joka makuun löytyy varmasti sopiva. Jos lavatanssit kiinnostavat, hyviä aloituslajeja ovat foksi, valssi, humppa ja fusku. Näiden perustanssien kautta oppii paritanssissa tarvittavaa liikekieltä, askeltamista, vientiä ja seuraamista.

12. Kuinka vanhaksi voi tanssia?

Niin kauan kuin on intoa ja sisällä sykkii! Tanssimisella ei ole ikärajaa. Tanssipaikoilla käy paljon nuoria mutta myös hyvin iäkkäitä tanssijoita. Askel hieman lyhenee iän myötä, mutta menohalut säilyvät. Tanssimiseen ei välttämättä tarvita jalkoja, vaan tanssia voi keinu- tai pyörätuolissakin.

Tanssiessa vapautuu endorfiinia, kehon omaa hyvän olon hormonia.

13. Onko tanssi lääkettä?

Ehdottomasti. Liike on lääkettä kaikissa muodoissaan, ja tanssissa siihen yhdistyy vielä musiikki ja sosiaalisuus. Tanssiessa vapautuu endorfiinia, kehon omaa hyvän olon hormonia, joka tehostaa mielihyvän tunnetta ja voi lievittää masennus- ja ahdistusoireita. Tanssi helpottaa stressiä siinä missä yksinäisyyttäkin. Se hoitaa sydäntä, aivoja, luita ja niveliä. Se tuo elämään fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia.

Asiantuntijat: tanssinopettaja, fysioterapeutti Maija Astikainen, fysioterapeutti, tanssiurheilu-valmentaja Maija Salminen, musiikkiterapeutti, tanssi-liike-terapeutti Marko Punkanen sekä alzheimer-tutkija, professori Miia Kivipelto.

Tamperelainen Ilona Qvick, 53, oli kokenut jo monta vastoinkäymistä ennen rintasyövän löytymistä. Yllättäen siitä seuranneet tapahtumat kääntyivät hänelle voitoksi. 

"Jouduin lopettamaan hierojan työni vähän alle viisikymppisenä. Nivelkipuni äityivät pahoiksi, enkä enää pystynyt tekemään niin fyysistä työtä.

Seuraavat vuodet olivat yhtä surujen ja vastoinkäymisten vyöryä. Ensin kuoli kummitätini, joka oli ollut minulle oikeastaan äiti. Sitten veljeni tappoi itsensä. Parisuhteessani tuli ongelmia, ja menetin seksuaalisen haluni täysin. Erosimme vähäksi aikaa, mutta palasimme yhteen.

Rintasyöpä ja uupumus

Rintasyöpä löytyi mammografiassa 50-vuotistarkastuksessa. Onneksi se havaittiin varhaisessa vaiheessa eikä ollut aggressiivista lajia. Marraskuussa 2015 minulle tehtiin säästävä leikkaus, eli koko rintaa ei poistettu. Sain myös sädehoitoa.

Nyt käyn puolentoista vuoden välein mammografiassa, ja syövän uusiutumista pidetään epätodennäköisenä.

Miesystäväni jätti minut, kun leikkauksesta oli kulunut viisi kuukautta. Olin pettynyt ja vihainen. Uuvuin ja masennuin. Jälkikäteen ymmärsin, että hän oli täysin väärä mies minulle.

"Onneksi sain lähetteen seksuaaliterapeutille."

Onneksi minulla on koko ajan ollut ystäviä, jotka ovat jaksaneet kuunnella huoliani. Rintasyöpädiagnoosin jälkeen sain heti myös vertaistukea, sillä lähipiirissäni oli useampi rintasyövän sairastanut nainen.

Terapia auttoi

Suuri onni oli, että sain rintasyövän takia lähetteen seksuaaliterapeutille. Keskustelu tuntui hyvältä ensi hetkestä alkaen. Olemme käyneet elämääni läpi lapsuudesta alkaen.

Terapian aikana aloin vähitellen oivaltaa, että olen ollut näkymätön, yksinäinen lapsi ja kiltti suorittaja. Piilotan omat tarpeeni enkä uskalla ilmaista niitä. Terapia auttoi minua ymmärtämään toimintatapaani, ja nyt itsekontrollini on hellittänyt.

Olen käynyt terapiassa vuoden verran, ja vielä on matkaa jäljellä. En tiedä, missä jamassa olisin ilman keskusteluapua.

Sairaudesta toivuttuani opiskelin merkonomiksi ja toivon, että kyvyilleni ja taidoilleni olisi työelämässä vielä käyttöä. Elämääni ilahduttavat myös liikunta ja siirtolapuutarhamökki, jonka pihassa päästän luovuuteni valloilleen.

Uusi onni

Parasta on kuitenkin uusi suhde. Olen juuri aloittanut seurustelun ihanan miehen kanssa, ja meillä menee kaikin puolin hyvin. Hänen kanssaan uskallan antautua seksuaaliselle mielihyvälle ja ilmaista omat haluni, ja hän hyväksyy minut sellaisena kuin olen.

Elän uutta elämää, ja minusta tuntuu, että olen saanut aloittaa alusta. Voin olla oma itseni kaikkine tunteineni ja tarpeineni."

Artikkeli on julkaistu myös ET-lehden numerossa 14/2017.

[Kuvateksti] "Olen aina ollut kiltti suorittaja. Nyt opettelen ilmaisemaan tarpeitani", Ilona kertoo.