Teelaadut erottaa toisistaan muun muassa hapettaminen. Eikä kaikki tee ole teetä ollenkaan. Teen tavoin nautitaan myös haudukkeita.

1. Musta tee

Käsitellyin, täysin hapetettu eli fermentoitu tee. Lehdet hapetetaan kosteassa lämmössä, jolloin niiden väri muuttuu tummaksi ja teelle kehittyy voimakas maku ja punainen kuppiväri. Länsimaiden suosituin teelaatu.

Lue myös: Tämän vuoksi tee kannattaa nauttia puoli tuntia ennen tai jälkeen aterian

2. Vihreä tee

Ei hapeteta, vaan hapettuminen estetään japanilaisella menetelmällä höyryttämällä tai kiinalaisittain paahtamalla. Tunnetaan terveysjuomana. Suosituin teelaatu Kiinassa ja Japanissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Oolong-tee

Sisältää monenlaisia mustan ja vihreän teen välimuotoja. Värin ja maun määrää teen hapetusaste, joka voi vaihdella 10 – 70 prosentin välillä. Voimakkaan tuoksuisia, vivahteikkaita, teeharrastajien piirissä arvostettuja teelaatuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Valkoinen tee

Teelaaduista luonnonmukaisin. Lehdet kuivataan ja pakataan. Käytetään aukeamattomia nuppulehtiä ja kärkisilmuja. Hienostunut mieto maku. Kuuluu maailman kalleimpiin teelaatuihin.

5. Pu’er-tee

Maailman vanhin teelaji Yunnanin maakunnasta Kiinasta. Tehdään paikallisen, isolehtisen teepensaan lehdistä monimutkaisen valmistusprosessin kautta. Paranee ikääntyessään, voidaan ikäännyttää jopa vuosikymmeniä. Maultaan pehmeä, vahva, multainen.

6. Keltainen tee

Harvinainen, alun perin keisareille tarkoitettu tee. Lehdet saavat keltaisen värinsä pimeässä hapettomassa tilassa. Maku mieto, pehmeä, viljava. Lähes yhtä kallista kuin hieno valkoinen tee.

7. Maustettu tee

Kaikkia teelaatuja voidaan maustaa hedelmäöljyillä, kukilla, mausteilla, yrteillä ja hedelmien paloilla. Suosittuja erityisesti länsimaissa.

8. Rooibos-hauduke

Saadaan Etelä-Afrikassa kasvavasta pensaskasvista. Neulasmaiset lehdet fermentoidaan. Kofeiiniton ja vatsaystävällinen, valmistetaan tavallisen teen tapaan hauduttamalla.

Vinkki!

Älä heitä irtoteen lehtiä heti pois. Useimmat teelaadut voi hauduttaa jopa kolme kertaa.

Teetä vai hauduketta?

  • Teepensaiden etuoikeus

Tee-nimikettä käytetään vain Camellia sinensis - ja Camellia assamica -teepensaiden lehdistä tehdyistä juomista. Muista kasveista tehtyjä juomia kutsutaan haudukkeiksi. Tällaisia ovat esimerkiksi rooibos- ja mate-haudukkeet.

  • Ensin se oli keittoa

Teetä on juotu ainakin 2000 vuoden ajan. Aluksi teelehdistä tehtiin keittoa.

  • Kahdeksan kiloa lehtiä

Kiloon teetä tarvitaan kahdeksan kiloa tuoreita teelehtiä. Ne poimitaan ja käsitellään yhä enimmäkseen käsin.

  • Kiina tuottaa eniten

Merkittävimmät teen tuottajat ovat Kiina ja Intia sekä Kenia, Sri Lanka ja Indonesia. Eniten teetä viedään Isoon-Britanniaan, Venäjälle, Pakistaniin ja Yhdysvaltoihin. 2/3 tuotannosta on pussiteetä.

  • Huh, kitkerää!

Monet teet reagoivat herkästi väärään lämpötilaan. Mustan teen voi hauduttaa kiehuvassa vedessä, mutta vihreä ja valkoinen tee pitäisi hauduttaa 80–85-asteisessa vedessä. Etenkin vihreästä teestä tulee kitkerää kiehuvassa vedessä. Myös liian pitkä haudutusaika voi tehdä teestä kitkerän. Vihreälle teelle riittää noin kahden minuutin haudutus, mustaa voi hauduttaa kolme–neljä minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla