”Terveen aikuisen ei tarvitse napsia kapseleita purkista ”

Suomalaiskirurgin mukaan jokaisen pitäisi nauttia kalaöljyä pillereinä. THL:n ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo on eri mieltä: hänen mukaansa kapselit voivat pahimmillaan lisätä verenvuotoriskiä.

Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi kertoi etlehti.fi:ssä, että monen hänen potilaansa tulehduskipulääkkeiden käyttö on vähentynyt kalaöljyn vuoksi. Sompin mukaan kalaöljyä pitäisi saada riittävästi ja nimenomaan purkista: jopa viiden gramman päiväannos on hänestä turvallinen määrä.

THL:n ravitsemusasiantuntija, ETM Heli Reinivuo on eri linjoilla. Reinivuo kertoo, että terveen aikuisen ei tarvitse napsia kalaöljykapseleita purkista. Hän vastasi viiteen tärkeään kysymykseen kalaöljystä.

 1. Mitä hyötyä on kalaöljystä?
  Runsasrasvaiset kalat sekä kalaöljykapselit sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja. Omega-3-rasvahapot ovat pehmeää rasvaa, joka auttaa veren rasva-arvojen ja verenpaineen hallinnassa. Lisäksi kalaöljy vähentää sydämen rytmihäiriötaipumusta.

 2. Pitääkö ihmisen nauttia kalaöljyä päivittäin purkista saadakseen tärkeät rasvahapot?
  Terveen aikuisen ei tarvitse napsia kapseleita purkista. Omega-3-rasvahappoja saa riittävästi esimerkiksi syömällä kalaa 2–3 kertaa viikossa.

 3. Mistä lähteistä omega-3-rasvahappoja voi saada turvallisesti?
  Omega-3-rasvahappoja saa runsasrasvaisesta kalasta, kuten lohesta, rypsiöljystä, pellavansiemenöljystä, pellavansiemenistä sekä saksanpähkinöistä.

 4. Kuinka paljon omega-3-rasvahappoja pitäisi saada päivässä, että niistä olisi hyötyä?
  Terve aikuinen tarvitsee omega-3-rasvahappoja 2–3 grammaa päivässä. Tämän annoksen saa kahdesta ruokalusikallisesta rypsiöljyä tai yhdestä lohiannoksesta.

 5. Voiko kalaöljyä saada liikaa?
  Kalaa syömällä on käytännössä mahdotonta saada liikaa omega-3-rasvahappoja.
  Sen sijaan suuret annokset kalaöljykapseleita voivat lisätä verenvuotoriskiä. Valmisteiden käytöstä kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa, mikäli käytät verenohennuslääkkeitä, olet menossa leikkaukseen tai sairastat verenvuototautia.

  Lähde: Heli Reinivuo, ravitsemusasiantuntija, ETM

Lue myös: Suomalaiskirurgi Taija Somppi: ”Monen potilaan tulehduskipulääkkeet vähentyneet – syynä kalaöljy”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy mitä tahansa

Haluatko kysyä jotain ravinnosta tai ravitsemuksesta THL:n Heli Reinivuolta? Hän vastaa ET-lehden lukijoiden kysymyksiin. Lue lisää ja lähetä kysymyksesi täällä.

Kysely

Syötkö kalaöljykapseleita?

Kyllä
Kyllä
75.0%
En
En
25.0%
Ääniä yhteensä: 28
Kalatta

Kala on varmasti itsessään terveellistä, mutta Itämeri osiltaan niin saastunut, että kalan suosittaminen asiantuntijoiden suulla on kyseenalaista. Teollisuuslaitosten päästöt ja kymmenet tuhannet kemikaalit, joiden yhteisvaikutukset ovat täysin tuntemattomat tekevät kalasta ennemminkin terveysuhan. Tunnettu mantra, jota hoetaan aina puolustukseksi asiantuntijoiden suulla on se, että hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. Kukaan maalikko kun ei voi haittojen suuruutta ymmärtää eikä laskea, niin siihen on turvallista vedota oli kyseessä mikä tahansa kiistanalainen aihe. Ainakin osassa kalaöljykapseleita öljy puhdistetaan tislaamalla. Kuinka perustellinen tuo prosessi on kunkin valmisteen kohdalla on sekin kuluttajan kannalta arvoitus. Eri valmisteiden laadunarviointi on hankalaa. Muitakin Omega-3 -rasvahappolähteitä on toki kalan lisäksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla