Levitteitä, jogurtteja ja monia muita tuotteita markkinoidaan kolesterolia alentavina. Toimvatko ne? Mihin kasvistanoleiden ja -steroleiden teho perustuu, ja miten tuotteita pitäisi käyttää?

Mihin kolesterolia alentavien levitteiden teho perustuu?

– Kolesterolia alentavissa levitteissä on vaikuttavana aineena joko kasvistanoleita tai kasvisteroleita. Ne ovat kasvikunnan tuotteista tulevia yhdisteitä, jotka syrjäyttävät kolesterolia suolistossa niin, että sen imeytyminen heikkenee, jolloin veren kokonais­kolesteroli ja haitallinen LDL-kolesteroli vähenevät, vastaa Maria Lankinen, joka on laillistettu ravitsemusterapeutti ja Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori.

Kolesterolia alentava mekanismi ja teho on todistettu tutkimuksissa.

Kasvistanolin ja -sterolin kolesterolia alentava mekanismi ja teho on todistettu tutkimuksissa. 

– Kasvistanoleilla ja -steroleilla rikastettujen tuotteiden käyttöä suositellaan osana korkean kolesterolin hoitoa. Niillä on myös Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan hyväksymä terveysväittämä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuinka paljon kasvistanoleita pitäisi käyttää?

Jotta kolesteroli alenisi, yhdisteitä on oltava ­ravinnossa noin 2–3 grammaa joka päivä. Kasviksissa, kasviöljyissä ja viljoissa niitä on vain pieniä määriä, joten pelkästään kasvikunnan tuotteita syömällä terveysvaikutus ei toteudu. Levitteisiin yhdisteitä on lisätty reilummin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terveyshyödyn kannalta ei ole väliä, ­sisältääkö tuote kasvistanoleita vai -steroleita. Eri tuotteissa on hieman eri määrät yhdisteitä, usein noin 7,5–10 grammaa sadassa grammassa. Levitteitä suositellaan käyttämään siksi yleensä noin 20–30 grammaa eli neljästä kuuteen teelusikallista päivässä.

Levitteitä suositellaan käyttämään 4-6 teelusikallista päivässä.

– Koska levitteet ovat kalliimpia, niitä saatetaan käyttää varovaisemmin, esimerkiksi vain yhdellä leivällä päivässä, jolloin niillä ei ole kolesterolia alentavaa tehoa. Yhdisteitä pitää nimenomaan saada riittävästi.

Joillakin valmistajilla on muitakin kolesterolia alentavia tuotteita kuten tuorejuustoa, jogurtteja, juomia ja välipalapatukoita. Esimerkiksi yksittäispakatuissa jugurteissa päivän suositeltu annos voi olla jo yhdessä tuotteessa.

– Siinä määrässä kannattaa pysyä. Isommat annokset menevät hukkaan, Lankinen sanoo.

Laskeeko kolesteroli pelkällä levitteellä?

Kun käyttää tuotteita ohjeen mukaan, kolesteroli laskee kohtalaisen nopeasti: LDL-kolesteroli putoaa noin 7–12,5 prosenttia jo noin kolmessa viikossa. Se vaatii kuitenkin säännöllistä käyttöä. Teho loppuu heti kun käytön lopettaa.

Myös riittävä kuitujen saanti kannattaa varmistaa.

Ainoaksi keinoksi kolesterolin alentamiseen tuotteita ei suositella.

– Terveyden ja kolesterolin kannalta parhaimpaan tulokseen pääsee, jos kolesterolia alentavien levitteiden käytön lisäksi muokkaa koko ruokavalion rasvojen laatua paremmaksi ja varmistaa riittävän kuitujen saannin.

Täytyykö ruokavaliosta jättää pois muut rasvat? 

Jos suosii muita levitteitä ja margariineja, Lankinen neuvoo katsomaan tuotteesta pehmeän ja kovan rasvan määrää. Pehmeä rasva on moni- tai kertatyydyttymättömätöntä rasvaa, kova rasva on tyydyttynyttä.

–  Margariinissa olisi hyvä olla vähintään noin 60 prosenttia rasvaa, jolloin siitä saadaan riittävästi pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Rasvan laatu vaikuttaa veren kolesterolipitoisuuteen.

Sydänmerkki helpottaa levitteen valintaa.

Kovaa rasvaa levitteessä saisi olla enintään 30 prosenttia. Myös kolesterolia alentavissa levitteissä rasvan määrä vaihtelee.

– Niissäkin on hyvä valita noin 60 prosenttia rasvaa sisältäviä vaihtoehtoja. Levitteissä on kattavasti käytössä sydänmerkki, mikä helpottaa valintaa.

Voi tai voipohjaiset levitteet eivät sovi kolesteroliarvojaan tarkkailevan arkikäyttöön: niissä kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa on usein selvästi enemmän kuin kolmannes painosta.

Älä leikkaa liikaa pehmeän rasvan käyttöä.

Muissakin valinnoissa on syytä välttää kovaa rasvaa. Sitä kertyy helposti maito- ja lihatuotteista, koska niiden rasva on pääsääntöisesti kovaa. Kannattaa siis suosia esimerkiksi juustoissa ja leikkeleissä vähärasvaisia vaihtoehtoja.

– Älä kuitenkaan leikkaa liikaa pehmeän rasvan käyttöä. Käytä kasviöljyjä ruuanlaitossa tai ruokiin lisättynä tai laita salaattiin öljypohjaista salaatinkastiketta. Kun syöt siemeniä, pähkinöitä ja manteleita sellaisenaan, saat pehmeän rasvan lisäksi kuitua.

Mitä haittaa korkeasta kolesterolista on?

Aiemmin muistisääntö oli, että huonon LDL-kolesterolin tavoiteltava arvo on yleisesti alle 3 mmol/l. Nykyään hoitosuositukset ovat yksilöllisesti erilaiset. Perusterveellä, jolla ei ole valtimotautia tai diabetesta, tavoite voi olla alle 3 mmol/l, mutta eri riskiryhmiin kuuluvilla tavoitearvot ovat tiukemmat. Nykyisin kolesteroliarvoissa tarkkaillaan enimmäkseen LDL-arvoa kokonaiskolesterolin sijaan.

Myös suodattamaton kahvi voi nostaa kolesterolia.

Korkea kolesteroli ei aiheuta oireita, mutta se on terveydelle vaarallista. Kolesteroli kasaantuu valtimoiden seinämiin ja aiheuttaa sepelvaltimotautia. Sillä on vaikutusta sekä aivojen että sydämen toimintaan. Omat kolesteroliarvonsa saa selville vain verikokeella.

– Kolesteroliarvoilla on taipumus kohota iän myötä. Esimerkiksi naisilla LDL-kolesteroli kohoaa vaihdevuosien aikana, ja kolesterolia voi nostaa myös jokin yllättävä asia ruokavaliossa, kuten runsas suodattamattoman kahvin juominen, Maria Lankinen sanoo.

Juttu on julkaistu ET-lehdessä 1/2023. Tilaajana voit lukea sen myös täältä. Jos et vielä ole ET-lehden tilaaja, voit tilata sen tästä tai tutustua digilehdet.fi-palveluun. 

Kenelle kolesterolia alentavat tuotteet sopivat?

  • Näitä tuotteita voi kokeilla, jos kolesteroli on koholla ruokavalion hyvistä muutoksista huolimatta eikä kolesterolitavoitteeseen päästä muilla keinoilla.
  • Tuotteita voi käyttää yhdessä kolesterolilääkityksen kanssa, jos arvoja on tavoitteena vielä laskea. Statiini-kolesterolilääkkeet ja kasvistanolit ja -sterolit toimivat elimistössä eri mekanismeilla ja tukevat toisiaan. Keskustele käytöstä lääkärin kanssa.
  • Tuotteita suositellaan käyttämään osana terveellistä ruokavaliota. Tärkeää on esimerkiksi suosia pehmeitä rasvoja ja välttää kovia rasvoja sekä syödä riittävästi kuitua.
Sisältö jatkuu mainoksen alla