Jos kananmuna, maitotuotteet ja kala maistuvat vain harvakseltaan, riskinä voi olla jodin puutos.

Kilpirauhasen kaveri

Jodi on välttämätön ravintoaine, jota tarvitaan muun muassa kilpirauhashormonien valmistukseen. Puutos lisää riskiä sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan ja suurentuneeseen kilpirauhaseen eli struumaan. Lapsilla puutos voi häiritä kasvua ja kehitystä.

Kalasta ja maidosta

Jodia kertyy tarpeeksi, kun syö nestemäisiä maitotuotteita 5–6 desilitraa päivittäin ja kalaa sekä kananmunia 2–3 kertaa viikossa. Käytä jodioitua suolaa, mutta niukasti, sillä suola nostaa verenpainetta.

Jodi puuttuu

Muodikkaat erikoissuolat, kuten ruususuola, eivät yleensä sisällä jodia. Sen sijaan mineraalisuoloihin, kuten Pansuolaan ja Seltin-suolaan on lisätty jodia. Mineraalisuoloissa osa natriumista on korvattu kaliumin ja magnesiumin suoloilla, joten ne ovat sydänystävällisempi valinta kuin tavallinen ruokasuola.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vegaaneilla erityinen riski

Pelkästään kasvikunnan tuotteita syöville eli vegaaneille suositellaan jodia sisältävän ravintolisän käyttöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varo merilevää

Jodia sisältävien merilevävalmisteiden jodipitoisuus voi olla haitallisen korkea, joten annostelun kanssa on oltava tarkkana. Jodin liikasaanti on yhtä vaarallista kuin liian vähäinen saantikin.

Suurkeittiöissä hyvä tilanne

Kodin ulkopuolella syötyjen aterioiden jodipitoisuus on nyt parempi kuin muutama vuosi sitten, jolloin jodioimattoman suolan käyttö oli tavallista. Useat suurkeittiöt, leipomot ja valmisruokayritykset ovat siirtyneet käyttämään jodioitua suolaa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksen mukaisesti.

Juttu on julkaistu ET Terveys -lehdessä 6/2018.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla