Moni karsastaa kolesterolia alentavaa statiinilääkitystä sen aiheuttamien lihasoireiden vuoksi. Sivuvaikutuksia ilmenee kuitenkin vain 5–10 prosentilla käyttäjistä.

Valtaosa statiinien sivuvaikutuksista on lieviä. Tavallisinta on, että lääkityksen aloittanut alkaa tuntea kipua hartioissa, selässä ja reisissä. Monelle lihaskipuja tulee iän myötä muutenkin, joten kaikki vaivat eivät aina johdu statiineista.

Kolesterolilääkkeiden haittoja kartoittaneessa tutkimuksessa todettiin, että statiineja saaneessa ryhmässä lihaskipuja tunnettiin suunnilleen yhtä paljon kuin lumelääkettä saaneessa ryhmässä.

Vakava sivuvaikutus on harvinainen

Statiinien harvinainen sivuvaikutus on lihassoluvaurio, joka voidaan todeta verikokeella. Lisäksi tietyt lääkkeet hidastavat statiinien poistumista elimistöstä. Statiinien kanssa on vältettävä makrolidiantibioottien (klaritromysiini ja erytromysiini) ja eräiden sienilääkkeiden käyttöä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Statiineilla hoidetaan korkeaa kolesterolia. Ne estävät soluja valmistamasta kolesterolia, jolloin solut ottavat enemmän kolesterolia verenkierrosta. Näin ne vähentävät erityisesti haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähteet: www.duodecim.fi, www.terveysportti.fi, www.sydanliitto.fi

Statiineista on haittaa enemmän kuin hyötyä. Turhin lääke maailmassa, koska ruokavalion muutoksella,  liikunnalla ja laadukkailla lisäravinteilla paljon paremmat hyödyt, kuin statiineilla eikä minkäänlaisia haittavaikutuksia. Suomessa raja-arvot vedetty niin alas, että mielellään määrätään lääkkeitä, jos arvot ovat vähänkään koholla. Tästä hyötyy vain lääketeollisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla