Suomalaiset kylpylät hakevat nyt tunnelmia Aasiasta ja Afrikasta. Kävimme kokeilemassa eksoottisia hoitoja viidessä kylpylässä. Mikä niistä on sinun mieleesi?

Kysymykset:

1) Kylpylän nimi ja yhteystiedot
2) Allasosasto
3) Testattu hoito
4) Ravintolan ruoka
5) Ahaa-elämys
6) Viikonloppuhinta kahdelle

Aulanko

1) Kylpylähotelli Rantasipi Aulanko, Aulangontie 93, 13210 Hämeenlinna. (03) 658 8188, www.rantasipi.fi

2) Valoisa ja kiva allasosasto, iso ikkunaseinä järvelle päin. Kuusi erilaista allasta, vesiliukumäki, allasbaari.

3) Kevyt intialainen päähieronta tehdään miellyttävässä, hiljaisessa huoneessa, joka sijaitsee kylpylän yhteydessä olevassa Eila Hellgren Spa & Beauty -hoitolassa. Tarjolla on monenlaisia hierontoja ja erilaisia suolakylpyjä, kasvo- ja jalkahoitoja, mutta valitsinpa tällaisen itselleni aivan ennenkokemattoman. Hieroja käy läpi hartioiden, niskan, hiusten, päänahan ja kasvojen aluetta erilaisin käsittelytavoin: hieroen, kämmenillä ja peukaloilla painellen, taputellen, sivellen ja puristellen. Hoidon luvataan pehmentävän ja rentouttavan jännittyneitä lihaksia, antavan energiaa ja tasapainottavan ja selkeyttävän tunteita. Ja todella hyvältä se tuntuikin! Pään ja hartioiden tienoilla tuli keveä olo. Hinta 40 e 30 min.

4) Kahvila-ravintola Karlbergista on näkymä altaiden yli järvelle. Mukava
tunnelma, ystävällinen ja nopea palvelu. Lounaan söimme Aulangon perinteisessä ravintolassa, runsas buffet-lounas aikuiselta 25 e ja lapselta (4–12) 10 e. Tarjolla salaatteja, lihaa ja kalaa, jälkiruokana kiisseli. Reilua kotiruokaa.

5) Hassua huomata, että päätäkin voi hieroa!

6) Pe–su 348 e kahdelta hengeltä. Hinta sisältää aamiaisen, allasosaston vapaan käytön, kuntosalin ja ohjatun vesiliikunnan aamuisin (ti–su). Tarjouksena perheille lisähuone 60 e/vrk. Testaaja: Sinikka Klemettilä

Flamingo

1) Flamingo Spa&Wellness, Tasetie 8, 01510 Vantaa. 020 778 5200,
www.flamingo.fi

2) Vesipuistossa 7 erilaista allasta, mm. Geysir-allas, joka syöksee lämmintä vettä korkealle ilmaan. Wellness-osastolla ikäraja on 20 vuotta, ja  tunnelmallisessa ympäristössä voi nauttia lämminvesi- ja mineraalivesialtaista tai oleskella suola­huoneessa.

3) Pantai Luar -vartalohoidossa iholle levitetään öljyä ja hierotaan sekä käsin että kuumin yrttipalloin. Hoidossa luvataan, että ihosolukko uusiutuu, lihakset rentoutuvat, nivelkivut lievittyvät ja verenkierto vilkastuu. Öljy oli miellyttävää, tuoksu sopivan mieto. Kuumat yrttipallot olivat ihania! Hoidon jälkeen oli hyvä olo ja iho tuntui pehmeältä. Itäaasialaisen erikoishoidon olisi silti toivonut olevan hieman ”eksoottisempi”. Koska päätä ei käsitelty, se oli hoidon jälkeen kuin eri paria rentoutuneen kehon kanssa. Hinta 119 e 50 min, puolihoito 72 e 25 min.

4) Amarillo-ravintolassa Light steak -annos sisälsi pihvin ja runsaasti lisukkeita, esimerkiksi lämpimiä vihanneksia, guacamolea sekä tuoretta cantaloupe-melonia. Maistuva, suuri annos. Hinta noin 21 e. Palvelu ystävällistä. Useita muitakin ravintoloita.

5) Parasta oli wellness-osaston kaunis ja rauhoittava ympäristö. Kuusenhavu­sauna oli uusi kiva kokemus!

6) Pe–su alkaen 300 e kahdelta hengeltä. Hinta sisältää aamiaisen sekä vesipuiston ja wellness-osaston käytön sekä kylpytakin ja tossut huoneessa. Testaaja: Eeva Tala               .

Naantali

1) Naantalin kylpylä, Matkailijantie 2, 21100 Naantali. (02) 445 50,
www.naantalispa.fi

2) Monipuolinen allasosasto sopii aikuisille. Viisi erilaista allasta, muun muassa kupolin alla poreileva roomalainen allas, virkistysallas hierovilla suihkuilla sekä ulkoallas, jonne pääsy sisätiloista. Ei häiritseviä liukumäkiä.

3) Galvagni Spa Africa -vartalohoitoon kuuluu kuorinta, santelintuoksuinen punasavinaamio vatsalle ja reisille, kermainen puhvelinmaitokylpy sekä Marula-öljy. Hoidon luvataan silottavan ihoa, sulattavan selluliittia ja virkistävän. Hoito oli elvyttävä. Iho virkistyi ja pehmeni. Kuona-aineet eivät tosin lähteneet liikkeelle toivotusti. Lisäksi erilaisten voiteiden levitys oli sottaista ja pyöriminen hoito­pöydällä työlästä. Hierontaa vähäisesti. Tuoksuvien voiteiden ja jodipitoisen kuorinnan vuoksi hoitoa ei suositella aller­gisille tai kilpirauhasvaivoista kärsiville. Myös avohaavat ja luomet voivat haitata. Häveliäimmät voivat vierastaa rintojen ja sisä­reisien käsittelyä. Hinta 101 e 75 min.

4) Itämaisessa Thai Gardenissa pääruoaksi valittiin Gaen Phed Goong, jättikatkarapuja punaisessa currykastikkeessa, 21 e. Palvelu hieman hidasta, mutta lempeäntulinen ruoka oli maistuvaa ja annos kauniisti aseteltu. Kylpylässä on yhteensä kahdeksan ruokaravintolaa.

5) Maitokylvyn yllättämä iho pysyy pehmoisena jopa pari päivää.

6) Pe–su 308 e kahdelta hengeltä perustason Standard-huoneessa. Hinta sisältää aamiaisen ja allasosaston käytön. Testaaja: Leena Tanskanen

Runni

1) Runnin Kylpylä, Runnintie 407 A, 74595 Runni. (017) 768 751,
www.runni.fi

2) Pieni allasosasto, jossa 13-metrinen kuntouintiallas, 2 poreallasta, vesihierontapisteitä, kylmävesiallas ja lastenallas. Talvella avantouintia Kiurujoessa.

3) Japanilaisessa jalkahieronnassa asiakas makaa lattialla kumimatolla, yllään kevyet ihonmyötäiset housut ja hoitolan varvassukat. Hieronta ei sisällä perinteistä lihasmuok­kaus­ta vaan keskittyy jalan aku- ja vyöhykepisteiden käsittelyyn ja meridiaanilinjojen venyttämiseen.
Jalkahieronnan luvataan laukaisevan stressiä ja avaavan tunnelukkoja. Kokemus on rentouttava, etenkin jos uskaltautuu sen vietäväksi. Ensimmäisellä kerralla se ei ole ihan helppoa. Aistit tarkkailevat valppaina hierojan työskentelyä, koska se poikkeaa klassisesta hieronnasta. Valppaus luonnollisesti jarruttaa hoitoon heittäytymistä. Hinta 31 e 30 min.

4) Ravintola Mamsellissa on listalla esimerkiksi kantarellipossua 15,90 e. Tumma timjamikastike, friteeratut lohkoperunat, papu-pekonikäärö ja kauden kasvikset ovat mausteisen täyteläinen kokonaisuus. Kantarellijuustotäytteinen porsaanleike vie nälän.

5) Vaatimaton, pieni kylpylä on virkistäytymispaikka maaseudun rauhassa. Kaunis luonto houkuttaa ulkoilemaan. Palvelu on ystävällistä ja tunnelma mutkaton. Hoitovalikoima on todella laaja, jäsenkorjauksesta kauneushoitoihin.

6) Pe–su tai la–ma 236 e kahdelta hengeltä. Hinta sisältää puolihoidon, allasosaston vapaan käytön ja tanssi­lipun ravintolaan (ei koske tähtitansseja). Testaaja: Sanna Höglund

Yyteri

1) Yyterin Kylpylä, Sipintie 1, 28840 Pori. (02) 628 5300,
www.yyterinkylpylahotelli.fi

2) Pienessä pääaltaassa on hierovia suihkuja ja ulkoallas, mutta viihdekylpy­lästä ei voi puhua. Kuntoallas on 17-metrinen. Ruuhka-aikana on ahdasta ja naiset joutuvat jonottamaan suihkuun. Kesäksi valmistuva remontti tuo parannusta.

3) Intialainen Ayurvedinen öljyhieronta hemmottelee, lievittää stressiä ja vähentää turvotusta. Ensikosketuksesta herää vahva lapsuusmuisto äidin pesevistä käsistä saunassa. Hoitaja käsittelee napakoin vedoin kehon lihaksia – myös jalkapohjia, vatsanseutua, kasvoja ja päätä. Etunimeltä kutsuminen korostaa intiimiä tunnelmaa. Öljyn mieto tuoksu irrottaa ajatukset arjesta. Hoito toi tasapainoa. Hinta 50 e 60 min tai 68 e 90 min.

4) Seaside Restaurant tarjoaa esimerkiksi venäläisen sipulipihvin eli naudan ulkofilettä röstiperunoilla 21 e. Reilun perusannoksen kruunasi smetanakastike. Valoisan ja rauhallisen ravintolan palvelu oli mutkattoman ystävällistä. Ikkunapöydästä avautuu kaunis näkymä Yyterin rantaan.

5) Hiljaisen hieronnan aluksi ajatukset pomppivat sinne tänne. Sitten mieli rauhoittui. Hiljaisuuden kokemusta voisi hakea itsekseenkin.

6) Pe–su 228 e kahdelta hengeltä. Hinta sisältää aamiaisen sekä allasosaston ja kuntosalin käytön. Pe–su hemmottelupaketti 328 e, siinä lisäksi tulokahvi, päivällinen ja hoito. Testaaja: Soila Ojanen

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju