Vaihtoehto- ja uskomushoidoilla tarkoitetaan hoitomuotoja, joiden tehoa ei ole tieteellisesti todettu. Suurin osa lääkäreistä haluaisi kieltää hoidot kokonaan. Mutta mistä niissä on kyse? 

Monta nimeä, yhdistävä tekijä

Jo yli miljoona suomalaista on hakenut parannusta oireisiinsa vaihtoehtoisista hoitomuodoista, kuten homeopatiasta, vyöhyketerapiasta tai enkelihoidosta.

Vaihtoehtohoito. Uskomushoito. Luontaishoito. Täydentävä hoito. Nimiä on useita, mutta kaikilla niillä tarkoitetaan hoitomuotoja, joiden tehoa ei ole tieteellisesti todettu. Täydentävistä hoidoista ei juuri ole tutkimuksia tai ne ovat riittämättömiä.

Suomessa ei ole vaihtoehtolääkintää koskevaa erityislainsäädäntöä. Muissa Pohjoismaissa on. Esimerkiksi Ruotsissa on kielletty vakavien sairauksien, kuten syöpien, hoitaminen menetelmillä, joita ei ole tutkittu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa on noin 5000 vaihtoehtoterapeuttia, joiden toimintaa ei virallisesti valvota. 

Psyykeltään hauras voi horjahtaa empatiaa tarjoaviin hoitoihin helposti ja tulla samalla taloudellisesti hyväksikäytetyksi. Tietyt rohdokset aiheuttavat reseptilääkkeiden kanssa vaarallisia yhteisvaikutuksia. Mutta jos ihminen kokee saavansa stressiin apua vyöhyketerapiasta, se kai lienee hyvä asia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Tuntuu hyvältä, kun joku antaa aikaa ja kuuntelee." Niin moni perustelee vaihtoehtohoidon tärkeyttä. Kuka siis määrittelee sen, mikä on meille hyväksi?

Suurin osa lääkäreistä kieltäisi hoidot

Reilu puolet lääkäreistä kieltäisi vaihtoehtohoidot. On myös lääkäreitä, jotka hyväksyisivät osan hoidoista. Toisaalta niin sanottujen virallisten hoitomenetelmien ja vaihtoehtojen raja ei aina ole selvä, esimerkkeinä akupunktio ja kiropraktiikka. 

Kelan asiantuntijalääkäri Heikki Hemmilä kertoo Duodecim-lehdessä, että uskomushoito on termi, joka ei sovellu terveydenhuollon ammattilaisten sanavarastoon.

"Jos ihmisille uskotellaan, että uskomushoito vaikuttaa aidosti, se on osittain huijaamista."

Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski pitää huolestuttavana, jos potilas yrittää parantaa vakavaa sairautta pelkästään uskomushoidoilla. Tällöin oikeasti vaikuttava hoito jää saamatta.

– Uskomushoitojen vaikutus perustuu siihen, että ihminen uskoo hoidon vaikuttavan. Ilmiö on plasebo- eli hoitovaikutus.

Hoidoista ei siis ole hyötyä, jos niihin ei usko.

– Nämä yksisarvishoidot kuulostavat mielestäni tosi hölmöiltä. Osa toki paranee hoidosta huolimatta, Vuorenkoski sanoo.

35 % lääkäreistä suhtautuu myönteisesti akupunktioon ja lymfahierontaan.

Vuorenkosken mukaan uskomushoitoja käyttävälle potilaalle tulisi kertoa selvästi, ettei hoito perustu lääketieteeseen tai muuhun tutkimukseen.

– Jos ihmisille uskotellaan, että kyseessä on aidosti vaikuttava hoito, se on osittain huijaamista.

 

Lähteet: yle.fi/akuutti, ylex.fi ja Lauri Vuorenkosken sähköpostihaastattelu, Lääkäriliiton kysely 2013, Dosentti Markku Myllykangas Ylen A-Studiossa 4.2.2016, yhteiskuntatieteiden tohtori ja terveyden edistämisen dosentti Pauliina Aarva, Tampereen yliopisto. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

vieras

Niin, kristinuskon uskovaisethan ovat vain noin 2000 vuotta samaa rikollisuuttaan edustaneet joten käytä jotain suhteellisuuden tajua asioiden ymmärtämiseksi jos sinulla sitä vielä olisi sen verran.

Minä en pilkkaa vaan se pilkkaa joka on muka kristittynä, kristillisten Jeesuksen opetuslapsi!

Ette ymmärrä edes sitä, että kristityt kristilliset ovat eri ryhmiä.

LUE FAKTAA JA OPI SIITÄ:

Kristityt = Paavalin perustamien seurakuntien uskontunnustuksensa kaltaisia uskovaisia apostoleineen ja herra jumalineen joilla ei ole Jeesuksen perustamia seurakuntia eikä Jeesuksen opetuslapsia opettajina.
1.Korinttolaiskirje:
15:9 Sillä minä olen apostoleista halvin enkä ole sen arvoinen, että minua apostoliksi kutsutaan, koska olen vainonnut Jumalan seurakuntaa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyhä_Stefanos
kristityt tappoivat Pietarinkin kun olivat kiristäneet häneltä Jeesuksen antamia oppeja...
EIKÄ Jeesus kristilliset tappaneet!

2 Korinttolaiskirje 12:
7 Ja etten niin erinomaisten ilmestysten tähden ylpeilisi, on minulle annettu lihaani pistin, saatanan enkeli, rusikoimaan minua, etten ylpeilisi.
8 Tämän tähden olen kolmesti rukoillut Herraa, että se erkanisi minusta.

Paavali ei raamatun mukaan saanut eroa saatanasta ja se sama saatana on pääpiru edelleen kristittyjen yli 3500 lahkossa maailmalla kuten historia todistaa.

-----------
Kristilliset = Jeesuksen opetuslapsineen perustamien seurakuntien Jumalan ja Jeesuksen Lain ja oppein ymmärtäväisiä järkeviä seurakuntalaisia Jeesuksen opetuslapsineen.

Näistä, KRISTILLISTEN; Jeesuksen, opetuslapsineen perustamista seurakunnista ei ole yhtään rikollisten kristinuskon kristittyjen seurakuntia vaan ne ovat kristillisten ihmisten seurakuntia:
Ilm. 2:1-29
Pergamos
Tyatira
Sardes
Smyrna
Filadelfia
Efeso
Laodikea
HUOM! Amerikkalainen kristittyjen "Filadelfia" seurakunta ei ole Jeesuksen ja Hänen opetuslapsien perustama. Sen perustivat 1850 luvulla kristityt verovapaan rahan keinottelijat.

---------

Toivottavasti hermostuneelle valkeni selvyys!

Sisältö jatkuu mainoksen alla