Vaihtoehto- ja uskomushoidoilla tarkoitetaan hoitomuotoja, joiden tehoa ei ole tieteellisesti todettu. Suurin osa lääkäreistä haluaisi kieltää hoidot kokonaan. Mutta mistä niissä on kyse? 

Monta nimeä, yhdistävä tekijä

Jo yli miljoona suomalaista on hakenut parannusta oireisiinsa vaihtoehtoisista hoitomuodoista, kuten homeopatiasta, vyöhyketerapiasta tai enkelihoidosta.

Vaihtoehtohoito. Uskomushoito. Luontaishoito. Täydentävä hoito. Nimiä on useita, mutta kaikilla niillä tarkoitetaan hoitomuotoja, joiden tehoa ei ole tieteellisesti todettu. Täydentävistä hoidoista ei juuri ole tutkimuksia tai ne ovat riittämättömiä.

Suomessa ei ole vaihtoehtolääkintää koskevaa erityislainsäädäntöä. Muissa Pohjoismaissa on. Esimerkiksi Ruotsissa on kielletty vakavien sairauksien, kuten syöpien, hoitaminen menetelmillä, joita ei ole tutkittu.

Suomessa on noin 5000 vaihtoehtoterapeuttia, joiden toimintaa ei virallisesti valvota. 

Psyykeltään hauras voi horjahtaa empatiaa tarjoaviin hoitoihin helposti ja tulla samalla taloudellisesti hyväksikäytetyksi. Tietyt rohdokset aiheuttavat reseptilääkkeiden kanssa vaarallisia yhteisvaikutuksia. Mutta jos ihminen kokee saavansa stressiin apua vyöhyketerapiasta, se kai lienee hyvä asia.

"Tuntuu hyvältä, kun joku antaa aikaa ja kuuntelee." Niin moni perustelee vaihtoehtohoidon tärkeyttä. Kuka siis määrittelee sen, mikä on meille hyväksi?

Suurin osa lääkäreistä kieltäisi hoidot

Reilu puolet lääkäreistä kieltäisi vaihtoehtohoidot. On myös lääkäreitä, jotka hyväksyisivät osan hoidoista. Toisaalta niin sanottujen virallisten hoitomenetelmien ja vaihtoehtojen raja ei aina ole selvä, esimerkkeinä akupunktio ja kiropraktiikka. 

Kelan asiantuntijalääkäri Heikki Hemmilä kertoo Duodecim-lehdessä, että uskomushoito on termi, joka ei sovellu terveydenhuollon ammattilaisten sanavarastoon.

"Jos ihmisille uskotellaan, että uskomushoito vaikuttaa aidosti, se on osittain huijaamista."

Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski pitää huolestuttavana, jos potilas yrittää parantaa vakavaa sairautta pelkästään uskomushoidoilla. Tällöin oikeasti vaikuttava hoito jää saamatta.

– Uskomushoitojen vaikutus perustuu siihen, että ihminen uskoo hoidon vaikuttavan. Ilmiö on plasebo- eli hoitovaikutus.

Hoidoista ei siis ole hyötyä, jos niihin ei usko.

– Nämä yksisarvishoidot kuulostavat mielestäni tosi hölmöiltä. Osa toki paranee hoidosta huolimatta, Vuorenkoski sanoo.

35 % lääkäreistä suhtautuu myönteisesti akupunktioon ja lymfahierontaan.

Vuorenkosken mukaan uskomushoitoja käyttävälle potilaalle tulisi kertoa selvästi, ettei hoito perustu lääketieteeseen tai muuhun tutkimukseen.

– Jos ihmisille uskotellaan, että kyseessä on aidosti vaikuttava hoito, se on osittain huijaamista.

 

Lähteet: yle.fi/akuutti, ylex.fi ja Lauri Vuorenkosken sähköpostihaastattelu, Lääkäriliiton kysely 2013, Dosentti Markku Myllykangas Ylen A-Studiossa 4.2.2016, yhteiskuntatieteiden tohtori ja terveyden edistämisen dosentti Pauliina Aarva, Tampereen yliopisto. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

vieras

Suurin osa lääkäreistä kieltäisi uskomushoidot

Niin, kristinuskon uskovaisethan ovat vain noin 2000 vuotta samaa rikollisuuttaan edustaneet joten käytä jotain suhteellisuuden tajua asioiden ymmärtämiseksi jos sinulla sitä vielä olisi sen verran. Minä en pilkkaa vaan se pilkkaa joka on muka kristittynä, kristillisten Jeesuksen opetuslapsi! Ette ymmärrä edes sitä, että kristityt kristilliset ovat eri ryhmiä. LUE FAKTAA JA OPI SIITÄ: Kristityt = Paavalin perustamien seurakuntien uskontunnustuksensa kaltaisia uskovaisia apostoleineen ja herra...
Lue kommentti

Kookosöljyn purskutteleminen suussa on vanha juttu. Myös yrttejä voi purskutella.

Jossain vaiheessa vuotta Suomeenkin tuli tohinalla oil pulling -ilmiö. Se tarkoittaa, että kookosöljyä purskutellaan hyvinvoinnin nimessä suussa.

Mutta kuinka moni on purskutellut suussaan yrttejä? Oreganoa tai esimerkiksi pinaattia?

Se vasta onkin terveellistä – ja kaiken puolin suotavaa. Niiden kanssa kannattaa olla kuitenkin sen verran huolellinen, että tarkastaa tuoreesta yrtistä sopivuuden purskutteluun. Sekä mahdollisesti makua täytyy laimentaa vedellä.

Vaikka purskutteleminen ei parantaisi tautia, antaa yrttien pureskelu ainakin raikkaan hengityksen.

Ja ennen kaikkea yrttejä kannattaa suunnata ääntä kohti ruokanautinnon vuoksi.

– Tuoreita, vihreitä yrttejä suositellaan lisättäväksi ruokavalioon, kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo luettelee.

Hän nostaa esiin erityisesti salvian, joka on Suomessa huonosti tunnettu, mutta tehokas tulehduksien ehkäisijä.

Salvia saattaa tehota hankalaan hiivatulehdukseen. Ientulehduksista kärsivä voi valmistaa salviasta väkevää purskutteluvettä.

Antiseptista salviaa on käytetty myös hengitysteiden vaivoihin ja virtsateiden desinfiointiin.

Näin lisäät yrtit ruokaan

Toinen tulehduksia tehokkaasti lievittävä yrtti on rosmariini, jonka haihtuvat öljyt tehoavat myös ihon kautta ja hengittäen. Ihana tapa hoitaa terveyttään on ottaa vaikka rosmariinikylpy.

Yrtit lisätään kypsennettä­vään ruokaan aina loppuvaiheessa, jotta niiden hyvät yhdisteet eivät tuhoudu. Yrteistä kannattaa tehdä teetä.

Salviasta maksimimäärä on neljä lehteä, sillä suurina määrinä voimakas yrtti saattaa aiheuttaa huimausta.

Pinaattia – ja maha kiittää!

Pinaatti kannattaa ottaa terveelliseen ruokavalioon monesta syystä. Sen sisältämien glykoglyserolipidien on huomattu suojaavan suolen
pintaa tulehduksen aiheuttamilta vaurioilta.

Virallisia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa nauttia säännöllisesti pinaattikeitosta ja silputa kasvin vihreitä lehtiä salaattiin – etenkin, jos kärsii suoliston alueen tulehduksista.

Pinaatti sisältää runsaasti erilaisia keholle hyvää tekeviä ominaisuuksia, joilla on arveltu olevan vaikutuksta myös ikääntyvien silmien sarveiskalvon rappeutumisen ehkäisemisessä ja torjumisessa.

Pinaatti ja sen runsaaseen lehtivihreään liittyvät yhdisteet ovat nykyisin tärkeitä tutkimuskohteita.

Lähteet: www.kasvikset.fi, Peltola, Aili: Suuri yrtti- ja maustekirja, WSOY 1988, ja Rautavaara, Toivo: Terveysteetä luonnonkasveista, WSOY 1982.
 

Vierailija

Yrttejä suuhun ja purskuttele tulehdukset pois!

Kuvassa houkuttelevan näköisiä yrttejä. Pitäneepä kohta, kun keväälle käännytään, hankkia tommoset omalle ikkunalle ruokapöydän eteen. Siitä niitä on helppo napsia ruokaan kuin ruokaan mausteeksi ja vaikka leivän päälle aamupalalla ja onhan noista silmäniloakin. Myös tutut ExoticGardenin ja Korpikangas Siemenen kevät-kuvastotkin jo saapuivat ja niistä sitten voi alkaa, ellei tilaamaan, niin ainakin ihailemaan tulevan kesän kukkakauneutta. -Elisa
Lue kommentti

Turvonneet ja jäykät sormet kärsivät usein hidastuneesta nestekierrosta. Hieronta on hyvä konsti vetreyttää kovia kokeneita käsiä.

1. Aloita sormien ja kämmenten hieronta rauhallisilla sivelyillä. Lisää sivelyyn hankaavuutta, kun iho lämpenee. Jatka näin muutamia minuutteja.

2. Paras hierontaote sormille on pyörittelevä peukalo-etusormi -ote. Käy tällä tavalla läpi jokainen sormi ja rystynen, varo kuitenkin kipuherkkiä kynsinauhoja

3. Kun siirryt hieromaan kämmentä, voit lisätä voimaa pyörittävään otteeseesi. Kämmentä voi hieroa myös puristelemalla.

4. Kämmen ja sormet pitävät taivuttelusta: Käännä hierottava kämmen ylöspäin ja ”avaa” se varovaisen hitaasti ulkoreunastaan sekä peukalontyvestä – kuin yrittäisit saada kämmenestä tasaisen  levyn. Pidä kämmen ja peukalo taivutteluasennossaan tovi, ja irrota otteesi.

Lähde: Arponen ja Airaksinen/Hoitava hieronta. WSOY.