Homeopatia, vyöhyketerapia, enkelihoito ja yksisarvisterapia. Yli miljoona suomalaista on hakenut parannusta oireisiinsa vaihtoehtoisista hoitomuodoista. Tästä niissä on kyse.

Hierovat hoidot

Käsillä tehtävät ja nivelten liikutteluun tai pehmytkudosten hierontaan perustuvat hoidot. Hoidoista on eri näkemyksiä, mutta tieteellistä näyttöä on vain manipulaatiohoitojen lievästä vaikuttavuudesta alaselkäkivun hoidossa.

Esimerkkejä: Kiropraktiikka, naprapatia, osteopatia, kalevalainen jäsenkorjaus, vyöhyketerapia, refleksologia, trager-hoito

Kiinalaiset hoitomuodot

Akupunktio ja muut kiinalaisen filosofian mukaiset hoitomuodot kumpuavat uskonnoista ja kiinalaisesta kansanperinteestä. Osa länsimaisista lääkäreistä hyväksyy esimerkiksi akupunktion tai ruokavaliohoidot täydentävinä hoitoina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkkejä: Akupunktio, rohdot ja luonnonlääkintä, ruokavaliohoidot

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kehonhallinta- ja aistihoidot

Sisältävät usein ajatuksen säännöllisestä harjoittelusta ja kehon ja mielen tasapainosta sekä rentoutumisesta. Kehonhallinnan tekniikoiden lisäksi tähän ryhmään voidaan laskea ääritapauksissa myös jooga ja esimerkiksi intialainen päähieronta.

Esimerkkejä: Aleksander-tekniikka, joissakin tapauksissa myös jooga, aromaterapeuttiset hieronnat, lymfahieronta, intialainen päähieronta

Energiahoidot

Energiahoito on yleisnimitys hoidoille, joissa hoidettavaan käytetään käsien välityksellä ohjattua "energiaa". Hoitoihin voi kuulua mediataatio- tai hiljentyminen.

Esimerkkejä: Reikihoito, enkelihoito, yksisarvisterapia

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Sisältö jatkuu mainoksen alla