Sydänpotilaiden kannattaa välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Jo lyhytaikainen tulehduskipulääkkeiden käyttö lisää sydäninfarktin vaaraa, muistutetaan Sydänliitosta.

Tulehduskipulääkkeet lisäävät myös verenhyytymisen estolääkitykseen liittyvää verenvuodon vaaraa. Antikoagulantteja, kuten Marevania, käyttävien tulisi siksi välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

Tulehduskipulääkkeet saattavat pahentaa sydämen vajaatoimintaa sairastavien oireita heikentämällä munuaisten eritystoimintaa ja aiheuttamalla turvotuksia. Heillä kivun hoitamiseen suositellaan esimerkiksi parasetamolia.

Sydänpotilaiden tulehduskipulääkkeiden käytöstä on vastikään julkaistu ohjeet osana Duodecimin Käypä hoito -suosituksiin liitettyjä Vältä viisaasti -hoitosuosituksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin tulehduskipulääkkeet toimivat

Tulehduskipulääkkeitä ovat esimerkiksi ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja ketoprofeeni. Ne estävät tulehdusreaktiota, kipua ja kuumetta aiheuttavien välittäjäaineiden eli prostanoidien syntyä elimistössä.

Erityisen hyvin tulehduskipulääkkeet tepsivät flunssan oireisiin, jännityspäänsärkyyn, sekä nivelkipuihin. Samalla ne estävät kuitenkin mahaa ja munuaisia suojaavien välittäjäaineiden tuotantoa ja aiheuttaa mahahaavoja ja munuaisten toimintaongelmia.

Parasetamoli sopii sellaisten kiputilojen hoitoon, joihin ei liity tulehdusta. Se on turvallisempi ja vatsaystävällisempi särkylääke esimerkiksi astmaatikoille. Annosohjeiden kanssa täytyy kuitenkin olla tarkkana, sillä yliannostus voi vaurioittaa maksaa.

Lähde: Sydänliitto, Duodecim terveyskirjasto

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla