Vuoden syöpähoitajaksi valittu mikkeliläinen Riitta Hänninen tietää, mikä syöpäpotilasta askarruttaa.

Riitta Hännisellä, 60, on lähes 40 vuoden sairaanhoitajan ura takanaan, ja nykyisessä työpaikassaan Mikkelin keskussairaalan lääketiputusyksikössä hän on toiminut seitsemän vuotta. Potilaat ovat etupäässä rinta- tai suolistosyöpäpotilaita, jotka saavat liitännäislääkehoitoa sen jälkeen, kun kasvain on leikattu.

Syöpäsäätiö myönsi Riitta Hänniselle tunnustuspalkinnon ja nimesi hänet vuoden syöpähoitajaksi joulukuussa. Tunnustuspalkinnon suuruus on 5 000 euroa. Palkinnon perusteluissa mainittiin, että ”Riitta Hänninen on empaattinen hoitaja, joka kuuntelee potilaita ja läheisiä. Hänen toimintansa on rauhallista ja rauhoittavaa. Hän on avoin, iloinen, sydämellinen ja ammatillisesti luotettava.”

– Potilaan kuuntelu on tärkeä osa työtäni. Hänelle pitää myös antaa realistista tietoa. Lisäksi pitää olla silmät auki, jotta näkee, jos sairauteen liittyy niin suuri kriisi, että siihen tarvitaan lisäapua, Riitta Hänninen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Riitta toteuttaa myös palliatiivista hoitoa sekä rinta- että suolistosyöpäpotilaille eli parantumatonta syöpää sairastavien oireenmukaista, helpottavaa hoitoa. Hoitojen tehoa seurataan kuvantamisella ja verikokeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pahoinvointia voidaan hoitaa

Kun potilaat tulevat saamaan lääkehoitoa, on kulunut jo jonkin verran aikaa syöpädiagnoosista. Monet ovat jo alkaneet sopeutua ajatukseen sairastumisesta. Kuitenkin myös liitännäishoitona saataviin solunsalpaajiin liittyy pelkoja.

– Kyllä useimmat jännittävät niitä, ja suurin pelko on, että hoidot aiheuttavat pahoinvointia. Pahoinvointilääkkeet ovat kuitenkin nykyään niin hyviä, että suurin osa potilaista selviää ilman huonoa oloa.

Riitta Hänninen myöntää työnsä olevan välillä rankkaa, mutta ennen kaikkea se on antoisaa.

– Saan tehdä töitä ihannepotilaiden kanssa. He eivät jauha menneitä, vaan elävät täyttä elämää ja ottavat hetkestä kiinni. Vaikka he ovat saaneet vakavan sairauden, he ilmaisevat tyytyväisyytensä saamaansa hoitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla