Arto Mäkinen on kiitollinen, että hänen silmäsairautensa havaittiin ajoissa. ”Näkökyvyn säilymisen ansiosta voin keskittyä eläkepäivilläni rakkaaseen harrastukseeni kirjoittamiseen.”

Arto Mäkinen, 60, Hattula:

”Huomasin pientä epätarkkuutta näössäni jo alle nelikymppisenä, mutta en kiinnittänyt siihen huomiota. En kiirehtinyt silmälääkäriin vielä siinäkään vaiheessa, kun näkökentässä alkoi yhtäkkiä viirata enemmän: kun tarkensin katseen lastulevyseinään, näin yhden sijasta kaksi raitaa.

Täytyy kiittää suomalaista virkamiestoimintaa siitä, että sairauteni havaittiin ajoissa. Kun viisikymppisenä menin ajokorttiin liittyvään terveystarkastukseen, minulta löytyi pitkälle edennyt kaihi, joka huolellisten tutkimusten jälkeen melko nopeasti leikattiin. Myöhemmin silmästä hoidettiin laserilla vielä niin sanottu jälkikaihi, mutta se oli paljon leikkausta pienempi toimenpide.

Syy siihen, että kaihini kehittui paljon aiemmin kuin yleensä, oli nuorena saatu isku oikeaan silmään.

Syy siihen, että kaihini oli alkanut kehittyä paljon aiemmin kuin yleensä, oli nuorena saatu isku oikeaan silmään. Vaiva tuntui silloin pitkään, mutta en tehnyt asialle mitään. Onnekseni minulla on kuorma-autokortti, vaikken olekaan sitä tarvinnut. Siinä ajonäkövaatimukset ovat henkilöautoa tiukemmat, ja siksi tarkastus tuli aiemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Diagnoosin jälkeen minua on tutkittu useaan otteeseen huolellisesti, ja kontrolleihin tulee kutsu säännöllisesti. Nyt myös vasemmassa silmässäni on orastava kaihi. Varmaan sekin jossain vaiheessa operoidaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leikkauksessa oikeasta silmästäni tehtiin lähinäkösilmä.

Leikkauksessa oikeasta silmästäni tehtiin lähinäkösilmä, ja vasemmalla silmällä näen kauas. Se on hyvin kätevää. Ajaessani tarvitsen kuitenkin silmälaseja, koska silloin on nähtävä molemmilla silmillä tarkasti.

Jäin juuri eläkkeelle 4H-organisaatiosta ja voin nyt näkökyvyn säilymisen ansiosta keskittyä rakkaaseen harrastukseeni kirjoittamiseen. Senkin takia olen iloinen siitä, että suomalainen terveydenhuolto on korkeatasoista.”

Lue myös:

Arton vinkit

  • Ole oma-aloitteinen ja käy säännöllisesti lääkärissä.
  • Jos näkökyvyssä on outoja muutoksia, älä vitkuttele näön tarkistuttamisessa. Näkökyky ei ole itsestäänselvyys.
  • Käytä aurinkolaseja aina kun on tarpeen. Minäkin käytän ajaessa ja esimerkiksi kirkkailla hangilla. Se on puoliksi pakkokin, koska silmäni ovat niin herkät.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 16/2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla