Uusia ruoka-aineksia tulee kauppoihin nopealla tahdilla. Joko sinä tiedät, mihin kvinoaa käytetään?

Sain lahjaksi keittokirjan, jossa mainitaan "kvinoa" eräässä pataruokaohjeessa. Mikä se on? Korvaako se perunan? Onko se terveellisempi vaihtoehto perunalle?

Nimimerkki Marjatta

Kvinoa on inkojen perinteisesti käyttämä siemenkasvi, chenopodium quinoa, jonka väitetään sisältävän muihin viljoihin verrattuna hyvälaatuisia proteiineja. Kvinoa on vaihtoehto pastalle tai riisille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuntuu kuitenkin tarpeettomalta lähteä merta edemmäksi kalaan. Suomen kokonaiset ohranjyvät ovat erinomainen valinta, kun niitä vain saisi useammasta kaupasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ohrasuurimoissa ei ole ihan yhtä paljon proteiineja kuin kvinoassa, mutta runsaasti kuitenkin. Kokonaisissa ohranjyvissä aromi ja ravintoaineet ovat paremmin tallella kuin esikypsytetyissä suurimoissa. Hauduttamiseen täytyy varata enemmän aikaa.

Pitkän haudutuksen voi toteuttaa kiehauttamalla suurimot ja jättämällä paksussa padassa, peitettynä mutta levy sammutettuna, hautumaan muutamaksi tunniksi, jonka jälkeen ruoka viimeistellään.

Lähiruoka on hyvä ruokatalouden perusta. Kasvikunnan proteiinien lisäämistä pidetään myönteisenä asiana, joten siinä mielessä kvinoa on ihan myönteinen tuote, varsinkin jos maku miellyttää.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla