Hiki itsessään ei haise, vaan kainaloon ilmestyvät pöpöt. Deodorantti ja antiperspirantti suitsivat hajua eri tavoin. Teknokemian asiantuntija kertoo muitakin tärkeitä tietoja dödöistä.

1. Litra hikeä päivässä

Kainaloissa on 25 000–50 000 hikirauhasta. Siellä hiki jää helpommin seisomaan, eikä pääse haihtumaan. Kun bakteerit alkavat hyödyntää hikeä, kainalot alkavat haista. Hiki itsessään ei haise. Ihminen tuottaa päivittäin noin litran hikeä.

2. Antiperspirantti ehkäisee

Antiperspirantit ehkäisevät hikoilua. Useimmissa on alumiinisuoloja, jotka liukenevat hikeen, muodostavat hikirauhasten pinnalle ohuen geelikerroksen ja vähentävät hien määrää iholla. Jos hikoilet paljon, valitse antiperspirantti.

3. Deodorantti raikastaa

Deodorantit tappavat bakteereita ja peittävät kainalon hajuja tuoksulla. Ne sisältävät muun muassa alkoholia ja antibakteerisia aineita. Jos hikoilet hillitysti, voit valita deodorantin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Kuivalle iholle

Dödö toimii parhaiten, kun sitä laittaa puhtaalle ja kuivalle iholle. Myös miedosti happamien pesunesteiden käyttö auttaa pitämään kainalot raikkaina ja estämään hajuhaittoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Jotkut dödöjen ainesosat saattavat ärsyttää ihoa

5. Tunneihminen tuoksahtaa

Kainaloiden pienet hikirauhaset kontrolloivat ruumiinlämpöä. Hikirauhaset käyvät isoilla kierroksilla stressin tai jännityksen seurauksena. Tunneperäisessä hikoilussa kosteutta tulee kaksinkertainen määrä. Bakteerit saavat enemmän ravintoa, ja myös haju voi olla voimakkaampi kuin fyysisessä hikoilussa.

Asiantuntija: Eeva-Mari Karine, Teknokemian yhdistys

Sisältö jatkuu mainoksen alla