Perussairaus ei useinkaan estä matkustamista, mutta on hyvä tietää, mitä matkavakuutus korvaa, jos sairaus pahenee reissussa.

Kansalaisia opastavan FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvontaan tulee lähes päivittäin kyselyitä matkavakuutuksista.

Monet tiedustelut liittyvät siihen, kuinka matkavakuutukset korvaavat olemassa olevan sairauden, kuten astman, migreenin, epilepsian tai rytmihäiriöiden, pahenemisen matkalla.

– Kysyjälle tulee usein yllätyksenä tieto, että ne korvaavat vain rajoitetusti, sanoo vakuutusasiantuntija Katja Lappi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tiedätkö, mitä matkavakuutus korvaa?

Periaatteena on, että jos perussairaus odottamattomasti ja äkillisesti pahenee matkalla, vakuutus korvaa matkalla annettavaa välttämätöntä ja akuuttia ensiapuhoitoa enintään 7–10 päivän ajalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos taas sairauden oireilu on tavallista ja odotettavissa olevaa, ei matkavakuutus kata hoitoa lainkaan, Lappi muistuttaa.

Kotiinkuljetusta ei korvata

Matkavakuutuksesta ei tyypillisesti korvata akuutin hoidon lisäksi muita perussairauden pahenemisesta aiheutuneita kuluja.

– Tällaisia menoeriä ovat esimerkiksi ennenaikainen paluu tai sairauskuljetus Suomeen, matkan keskeytymisestä tai pidentymisestä aiheutuneet lisäkustannukset tai peruuntuneet retket.

Usein ei myöskään korvata sellaisen sairauden pahenemista, jonka tutkimukset tai hoito ovat kesken matkalle lähdettäessä.

Taustaa: 70-vuotias matkailija, joko kelpaat vakuutusyhtiöllesi?

– Vakuutuksen ulkopuolelle voidaan lisäksi rajata tietyt sairaudet, kuten syöpä, nivelreuma tai tukirangan kuluma.

Jos joutuu peruuttamaan matka perussairauden yllättävän pahenemisen vuoksi, menetys yleensä korvataan. Ehdot kuitenkin vaihtelevat.

Yhteys heti vakuutusyhtiöön

Miten sitten pitäisi menetellä, jos haluaa selvittää vakuutusturvansa tilanteessa kuin tilanteessa? Miten kannattaa varautua?

– Tapaukset arvioidaan yksilökohtaisesti. Jos perussairaus alkaa oireilla reissussa, kannattaa ottaa heti yhteys vakuutusyhtiöön, Lappi neuvoo.

Matkavakuutuksen lisäksi on hyvä hankkia Kelasta matkalle mukaan  eurooppalainen sairaanhoitokortti.

– Sillä saa välttämätöntä hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. Lisäksi Suomella on joidenkin maiden, esimerkiksi Australian, kanssa sopimuksia, joilla voi olla vaikutusta maassa saatavaan sairaanhoitoon. Muutoin kulut joutuu maksamaan itse. Kelalta voi jälkikäteen saada korvausta, mutta usein se on vain murto-osa syntyneistä kustannuksista., Lappi sanoo.

Jos henkilöllä on paljon oireileva perussairaus, se kannattaa ottaa huomioon jo matkakohdetta valitessa. On hyvä myös varautua jo etukäteen siihen, että hoidon saattaa joutua maksamaan itse.

– Jos vaikkapa miettii reissua Välimeren rannoille ja tekee valintaa kahden maan välillä, joista toinen kuuluu eurooppalaisen sairaanhoitokortin alueeseen ja toinen ei, turvallisempi valinta on kohde, jossa saa julkista terveydenhoitoa. Ja ennen kaukomatkan ostoa voi olla viisasta kysyä kohdemaan tilanteesta Kelasta, Lappi neuvoo.

Taustaa: Reissaatko riskillä? 10 kysymystä matkavakuutuksista

Tietoa oppaasta

FINE on julkaissut sivustollaan oppaan, jossa selvitetään, mitä matkavakuutus korvaa, jos perussairaus pahenee matkalla.

Opas muun muassa sisältää esimerkkejä vakuutusyhtiöiden korvauksista tilanteissa, joissa matkailija on perussairautensa vuoksi hakeutunut hoitoon.

Linkki oppaaseen: Mitä matkavakuutus korvaa, jos sairaus pahenee matkalla

Apua pulmiin

  • FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta neuvoo vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmissa ja valitusasioissa.
  • Neuvonta on avoinna ma–to, klo 10–16, puh. 09 6850 120.
  • www.fine.fi

     

Sisältö jatkuu mainoksen alla