Iso kehomuutos vaikuttaa sekä minäkuvaan että parisuhteeseen.

Molemmat rintani on poistettu altistavan geenivirheen ja rintasyövän vuoksi.

Mieheni tuki minua ennen leikkausta, mutta sen jälkeen hän ei halunnut koskettaa leikattua aluetta. Suhteemme päättyi eroon.

Kaipaan kosketusta ja kumppania, mutta tuntuu, että miehille rinnat ovat ainoa tärkeä juttu. Osa on reagoinut ikävällä tavalla kuultuaan leikkauksestani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harkitsin uusien rintojen rakennuttamista, mutta en halua enää leikkaukseen. Olen ostanut kauniin alusasun, jossa on paikat rintaproteeseille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toivoisin, että mies, johon rakastun, haluaisi minua juuri tällaisena, ilman proteeseja.

Tiina, 52

Sairaus ja muutos kehossa vaikuttavat minäkuvaan, arkeen, mahdolliseen parisuhteeseen, kehosuhteeseen ja sitä kautta myös seksuaalisuuteen.

– Tiinan elämäntilanne on ollut haastava, hänen naiseutensa on todennäköisesti ollut mullistuksessa. Vaikuttaa siltä, että epävarmuuden tunteet rakkaudesta ja suhteesta ovat voimistuneet, sanoo erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.

Suuren kehomuutoksen jälkeen on hyvä opetella rakastamaan itseään ja vartaloaan uudelleen. Siihen tarvitsee usein terapeutin apua.

Pitää opetella rakastamaan itseään uudestaan.

Sairautta hoitavilta henkilöiltä kannattaa tiedustella, voiko heidän kauttaan päästä juttelemaan seksuaalineuvojan tai -terapeutin kanssa. Sellainen mahdollisuus yleensä tarjotaan, jos sairauden, vamman tai toimenpiteen arvioidaan vaikuttavan seksuaalisuuteen.

Seksuaaliterapiaan voi hakeutua myös yksityisesti. Hyviä, nimenomaan seksuaalisuuteen keskittyviä potilasoppaita löytyy esimerkiksi potilasjärjestöiltä.

Oppaat antavat käytännön vinkkejä ja auttavat esimerkiksi pohtimaan, millainen on oma suhde seksuaalisuuteen.

– Tiinalla pintaan on noussut ensimmäiseksi suhteen ja kosketuksen kaipuu. Paljon on kuitenkin vielä pohdittavaa, ja olisi hienoa, jos hän voisi kääntää asetelman: ajattelisi ennemmin, millaista puolisoa olisi itse valmis rakastamaan sen sijaan, että miettii, voiko kukaan rakastaa enää häntä itseään.

Sairaus voi vaikuttaa minäkuvaan ja seksuaalisuuteen.

Kun identiteetti on koetuksella, katse kannattaa kääntää sisäänpäin.

– Naiseus on moninaista ja ensisijaisesti korvien välissä. Jokainen meistä tekee päivittäin valintoja sen suhteen, miten juuri nyt toteuttaa naiseuttaan ja naisellisuuttaan, Tanskanen sanoo.

– Tuntuu hyvältä, että Tiina toivoo jonkun haluavan ja rakastavan häntä juuri sellaisena kuin hän on, ilman proteeseja. Olisi myös hienoa, jos hän pohtisi, millaiset keinot auttaisivat häntä tuntemaan itsensä ihanaksi ja seksikkääksi.

Voimaantumisen myötä myös itsevarmuus lisääntyy. Omaan kehoon ja seksuaalisuuteen voi tutustua uudelleen monin tavoin esimerkiksi otattamalla itsestään ammattivalokuvaajalla kauniita kuvia tai laittautumalla kauniiksi oman mielensä mukaan.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 24/2019.

Puustelli

Naisen rinnat eivät ole miehiä varten vaan lasten imettämistä varten.mikä miehissä mättää kun pitää ihannoida rintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla