Jos verensokeri laskee liian matalaksi, on hyvä nauttia lasi sokeripitoista mehua ensi hätään.
Jos verensokeri laskee liian matalaksi, on hyvä nauttia lasi sokeripitoista mehua ensi hätään.

Jos ateriarytmi venähtää liian pitkäksi, verensokeri laskee. Ensimmäinen oire on väsymys, mutta tiedätkö, mistä muista merkeistä tunnista alhaisen verensokerin? 

Jos ateriarytmit venähtävät liian pitkiksi, saattaa väsymys yllättää. Terveellä ihmisellä verensokerit eivät kuitenkaan heilahtele niin paljon, että verensokeritaso päätyisi liian matalalle, niin sanottuun hypoglykemiaan saakka. Väsähtäneisyyden ohella tervekin ihminen saattaa hieman alentuineissa verensokereissa tuntea lievää käsien vapinaa tai esimerkiksi ärtymystä. Hiilihydraattipitoinen välipala korjaa oireet välittömästi.

Verensokeri on tavallista alhaisempi, kun verensokerimittari näyttää matalampaa lukemaa kuin 4 mmol/l (millimoolia litrassa). Tässä on siis jo kyse varsinaisesta hypoglykemiatilasta.

Alhaisen verensokerin oireet ovat:

1. Sydämentykytys eli tiheä pulssi

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Hikoilu

3. Nälän tunne

4. Käsien tärinä

5. Ärtyisyys

Hypoglykemiat yllättävät joskus sellaiset diabetesta sairastavat potilaat, jotka käyttävät insuliinia. He tarvitsevat pikaisesti jotakin hiilihydraattipitoista syötävää tai juotavaa, esimerkiksi sokeripitoista mehua, joka korjaa verensokerivajeen.

Ellei hypoglykemiaa korjata nopeasti, tila pahenee ja voi johtaa insuliinishokkiin tai jopa -koomaan saakka. Shokissa oleva diabetespotilas alkaa käyttäytyä sekavasti ja voi tuntemattoman ihmisen mielestä toikkaroida kuin humalainen. Kylmän hien eritys lisääntyy. Lopulta lähtee taju.

Jos joskus tapaat sekavasti käyttäytyvän henkilön, jonka kaulassa tai ranteessa huomaat diabeteksesta kertovan korun, tarjoa hänelle sokeripitoista juotavaa. Saatat pelastaa hänen henkensä.

 

Lähteinä: terveyskirjasto.fi sekä diabetes.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla