Tupakan savulle altistuminen on osin vielä haitallisempaa kuin itse tupakointi.

1. Jopa 200 haitallista ainetta 

Tupakan savu on aerosoli, joka koostuu kiinteistä hiukkasista, nestepisaroista ja kaasuista. Savu sisältää 4 000:ta yhdistettä, joista 200 on terveydelle haitallisia ja 70 syöpää aiheuttavia.

2. Kolmen pahan kopla 

Terva ärsyttää keuhkoputkia ja aiheuttaa yskänärsytystä sekä runsasta liman erittymistä keuhkoputkien limakalvolta.

Häkä sitoutuu hemoglobiinissa hapelle kuuluvalle paikalle happea hanakammin ja heikentää kudosten hapensaantia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nikotiini nostaa tilapäisesti verenpainetta ja sykettä, supistaa verisuonia ja heikentää lihasten verenkiertoa sekä hapen ja ravintoaineiden saantia. Se aiheuttaa myös riippuvuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kaihivaarakin kasvaa 

Tupakointi aiheuttaa syöpää sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Vähemmän tunnettua on, että se voi johtaa hedelmättömyyteen ja lisätä kaihin, osteoporoosin ja selän välilevysairauksien vaaraa.

4. Sairaaksi savualtistuksesta 

Tupakansavussa ilmaan leviää hiukkasia, joista joidenkin vaikutukset ovat jopa haitallisempia kuin hiukkaset siinä savussa, jota tupakoija vetää omiin keuhkoihinsa. Toisen sauhuttelulle altistuminen lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään, keuhkoahtaumatautiin, sepelvaltimotautiin ja aivoverisuonten sairauksiin.

5. Tumppaamalla terveeksi 

Ensimmäisten päivien aikana lopettamisesta veren hiilimonoksiditaso laskee normaaliksi, nikotiini häviää elimistöstä ja haju- ja makuaisti paranevat. Kahden viikon jälkeen verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky paranevat. Vuoden kuluttua sydänkohtauksen riski on puolittunut.

Kymmenen vuoden kuluttua keuhkosyöpäriski on noin puolet tupakoivan henkilön riskistä.

Asiantuntijana ylilääkäri Antero Heloma, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 3/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla