Viiksistä apua? Movember-hyväntekeväisyyskampanjalla kerätään varoja ja lisätään tietoisuutta miesten terveysongelmista, kuten eturauhassyövästä.
Viiksistä apua? Movember-hyväntekeväisyyskampanjalla kerätään varoja ja lisätään tietoisuutta miesten terveysongelmista, kuten eturauhassyövästä.

Kun mies tulee tiettyyn ikään, eturauhassyöpä nousee kaveriporukan puheenaiheisiin.

Eturauhassyöpä on nykyään yhtä yleinen kuin rintasyöpä naisilla. Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä. Ei ihme, jos mies pähkäilee sitä omalle kohdalleenkin. Milloin kannattaa siis lähteä lääkäriin?

– Kaikenlaiset virtsaamiseen liittyvät vaivat on tutkittava: huonontunut virtsasuihku, virtsaamisen aloittaminen vaikeus, katkeileva suihku ja tihentynyt tarve. Hyvä syy lähteä lääkäriin on myös huolestuneisuus. Jos naapurin Kalle on sairastunut ja sen vuoksi omakin terveys on alkanut mietityttää, niin ilman muuta kannattaa lievittää ahdistusta ja käydä vastaanotolla, sanoo urologi, kirurgi Antti Rannikko HUS:sta.

Jos lääkäri ei sormella eturauhasta kokeillen tunne kyhmyjä tai kovia alueita, jotka viittaisivat syöpään, eikä PSA-arvo ole koholla, niin kyseessä on todennäköisesti eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Se on tarvittaessa helposti hoidettavissa lääkkeillä tai tähystysleikkauksella.

Jos löydetään kyhmyjä tai PSA on koholla, otetaan koepalat ja hoito suunnitellaan tulosten mukaan.

Ei ole ideaalinen syöpätesti

Työterveyshuollon vuositarkastuksiin voi kuulua rutiininomainen PSA-testi, mutta Rannikon mielestä se on turha, jos potilaalle ei ole kunnolla kerrottu testin merkitystä.

– PSA ei ole ole eturauhasyöpäspesifinen testi. Arvo voi olla kohollaan kuukausien ajan, jos mies on sairastanut vaikkapa influenssan tai rajun vatsataudin. PSA-arvoon vaikuttaa koetta edeltävänä iltana harrastettu seksi. Eturauhasen liikakasvukin nostaa arvoa.

PSA-arvo voi toki olla kohollaan myös eturauhassyövän vuoksi, mutta mies voi sairastaa syöpää, vaikka arvo olisi pieni.

– Käypä hoito ei suosittele väestötasoista PSA-seulontaa, vaikka se vähentäisikin kuolleisuutta jonkin verran. Seulonnan haittana olisi "turhia" syöpädiagnooseja eli sellaisia, jotka eivät aiheuttaisi koskaan potilaalle mitään vaivaa. Hoidoista kuitenkin aiheutuu sivuvaikutuksia, kuten seksuaalista kyvyttömyyttä sekä virtsa- ja suolisto-oireita.

Antti Rannikko rohkaisee miehiä pitämään huolta itsestään.

– Monet miehet pelkäävät lähteä lääkäriin, sillä heillä voi olla vanhanaikainen käsitys eturauhasen liikakasvun hoidoista. Ne ovat nykyään hyviä ja helppoja.

Lisää tietoa: kaikkisyovasta.fi, propo.fi, suomalaineneturauhassyopa.fi, kaypahoito.fi

Tunnetko jo Movemberin?

Marraskuinen Movember on hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää tänä vuonna varoja eturauhas- ja kivessyöpätutkimukseen. Movember perustettiin 2003 Australiassa, pubissa lyödyn vedon seurauksena. Movember tulee sanoista moustache (viikset) ja november (marraskuu).

Miehet voivat olla kampanjan hengessä mukana kasvattamalla viikset marraskuun ajaksi. Suomessa Movemberin pääyhteistyökumppani on Syöpäsäätiö. Movemberin tuotot ohjataan Syöpäsäätiölle, joka tukee varoilla eturauhas- ja kivessyöpätutkimusta.

Mikä flunssajuoma maistuu hyvältä vielä viidennen mukillisen jälkeen? Testasimme.

Flunssassa on syytä juoda paljon, sillä ruoka ei maistu ja kuume lisää nesteen tarvetta.  ET:n toimitus testasi, miltä erilaiset flunssajuomat maistuvat. Löysimme uusia yllätyssuosikkeja!

1. Syystäkin klassikko: Teetä ja sitruunaa 

Moni kaipasi makeutukseksi sokeria tai maitoa ja hunajaa, mutta sitruunan ja teen sekoitusta pidettiin yleisesti raikkaan makuisena. Klassikkojuomaa jaksaa juoda useita mukillisia.

”Sitruuna maistuu mukavasti.”
”Toi mieleen lapsuuden. ”

2. Helppo juotava: Para-hot

Pussillinen jauhetta sekoitetaan kuumaan veteen ja saadaan mustaherukan makuinen juoma, jossa on 500 milligrammaa parasetamolia. Juoman makua pidettiin parempana kuin hajua.

”Mieto, hyvä maku.”
”Voisi juoda hyvin vaikka litran”.

3. Lapsuuden trauma: Sipulimaito

Maidossa kiehautettu sipuli herätti raadissa tunteita jo etukäteen. Jotkut tyytyivät vain haistamaan, ja osalle riitti kertamaistiainen.

”Ihan kuin suolatonta kalakeittoa.”
”Yäk! Maistuu lapsuudelle!”

4. Mielipiteiden jakaja: Finrexin

Vanha tuttu asperiini on eukalyptukselta ja mentholilta maistuvan juoman vaikuttava aine. Raati piti tuoksusta, sitä oli hyvä hengittää. Puolet tykkäsi mausta, puolet ei.

”Mieto, terveellinen maku.”
”Eukalyptys tekee hyvää kurkulle.”

5. Yllätyssuosikki: Kokis ja inkivääri

Kiinasta lähtöisin oleva flunssajuoma syntyy, kun Coca-Colaa ja tuoretta raastettua inkivääriä keitetään 10 minuuttia. Inkivääri toi ”tehoa” ja aukaisi hengityksen.

”Loistava makuyhdistelmä!”
”Tilkka rommia voisi tehdä tästä vielä parempaa.”

6. Parantavaa makua: Echinaforce

Kuuman veden joukkoon sekoitettu Echinaforce maistui yhden mielestä pihanurmikolta ja toisen mielestä parantavalta. Moni olisi mieluummin nauttinut tipat sellaisenaan.

”Tarpeeksi pahaa, tuntuu lääkitsevän.”

Aika eläkeiästä eteenpäin on merkittävä elämänvaihe. Seniorikouluttaja ja psykoterapeutti Marjatta Grahn kertoo, miten siihen voi valmistautua.

1. Etsi itsellesi esikuvia

Kiinnostu vanhemmista ihmisistä. Katsele ympärillesi. Mikä vanhoissa koskettaa sinua? Entä mitä toivot, että sinusta välittyisi niille, jotka sinut näkevät?

Ala kuvitella ja suunnitella omaa vanhenemistasi. Minkälainen vanha ihminen haluat olla?

2. Seuraa aikaasi

Kun pidät itsesi ajan tasalla, et syrjäänny. Lue lehtiä, seuraa uutisia ja ajankohtaisohjelmia.

Voit myös osallistua keskusteluihin nuorempien kanssa – siten pääset perille tämän hetken puheenaiheista.

3. Etsi sanoja itsellesi

On tärkeää lukea kirjoja, jotka sanottavat omia kokemuksiasi. Silloin et jää niiden kanssa yksin.

Myös huumori huojentaa. Esimerkiksi Eeva Kilven teokset Rajattomuuden aika ja aforismikokoelma Kuolinsiivous ilmaisevat hyvin sitä hämmennystä, joka meidät valtaa kun muutumme.

”-- minun täytyy hoitaa tämä vanhus, jossa asustan ja jonka etenevään haurastumiseen olen sidottu kuin rapistuvaan yksiöön.” (Kuolinsiivous, 2012)

Meissä on iätön tarkkaileva minä, vanhus, nuori ja lapsi.

4. Tutustu muuttuvaan ulkonäköösi

...ja opi pitämään siitä. Ulkonäön muokkaamista ei tarvita. Älä säikähdä muutoksia – ja kun kuitenkin säikähdät, katso peiliin ja näe kuvasi hyväksi. Muista, miten murrosikäisenä katsoit peiliin ja aloit etsiä uutta nuoren naisen tai nuoren miehen olemustasi.

5. Vanhenemista ei tarvitse peitellä

Vaateta itsesi kuitenkin niin, ettet tunne hankaluutta tai häpeää ulkoisesta olemuksestasi, jotta siitä ei tulisi estettä vuorovaikutukselle. Kun voit olla huolitellusti huoleton ulkonäkösi suhteen, saat itseluottamusta ja olet vapaa kohtaamisiin.

Joka tapauksessa edustat vanhaa ihmistä. Mieti: minkälainen vanhuuden edustaja olet?

6. Säilytä kiinnostuksesi

Pysy uteliaana loppuun asti. Ole kiinnostunut sukupolvien ketjusta ja sukusi nuorimmistakin jäsenistä.
 

Lue Marjatta Grahnin henkilöhaastattelu ET-lehden numerosta 19/2017.