Viiksistä apua? Movember-hyväntekeväisyyskampanjalla kerätään varoja ja lisätään tietoisuutta miesten terveysongelmista, kuten eturauhassyövästä.
Viiksistä apua? Movember-hyväntekeväisyyskampanjalla kerätään varoja ja lisätään tietoisuutta miesten terveysongelmista, kuten eturauhassyövästä.

Kun mies tulee tiettyyn ikään, eturauhassyöpä nousee kaveriporukan puheenaiheisiin.

Eturauhassyöpä on nykyään yhtä yleinen kuin rintasyöpä naisilla. Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä. Ei ihme, jos mies pähkäilee sitä omalle kohdalleenkin. Milloin kannattaa siis lähteä lääkäriin?

– Kaikenlaiset virtsaamiseen liittyvät vaivat on tutkittava: huonontunut virtsasuihku, virtsaamisen aloittaminen vaikeus, katkeileva suihku ja tihentynyt tarve. Hyvä syy lähteä lääkäriin on myös huolestuneisuus. Jos naapurin Kalle on sairastunut ja sen vuoksi omakin terveys on alkanut mietityttää, niin ilman muuta kannattaa lievittää ahdistusta ja käydä vastaanotolla, sanoo urologi, kirurgi Antti Rannikko HUS:sta.

Jos lääkäri ei sormella eturauhasta kokeillen tunne kyhmyjä tai kovia alueita, jotka viittaisivat syöpään, eikä PSA-arvo ole koholla, niin kyseessä on todennäköisesti eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Se on tarvittaessa helposti hoidettavissa lääkkeillä tai tähystysleikkauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos löydetään kyhmyjä tai PSA on koholla, otetaan koepalat ja hoito suunnitellaan tulosten mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ole ideaalinen syöpätesti

Työterveyshuollon vuositarkastuksiin voi kuulua rutiininomainen PSA-testi, mutta Rannikon mielestä se on turha, jos potilaalle ei ole kunnolla kerrottu testin merkitystä.

– PSA ei ole ole eturauhasyöpäspesifinen testi. Arvo voi olla kohollaan kuukausien ajan, jos mies on sairastanut vaikkapa influenssan tai rajun vatsataudin. PSA-arvoon vaikuttaa koetta edeltävänä iltana harrastettu seksi. Eturauhasen liikakasvukin nostaa arvoa.

PSA-arvo voi toki olla kohollaan myös eturauhassyövän vuoksi, mutta mies voi sairastaa syöpää, vaikka arvo olisi pieni.

– Käypä hoito ei suosittele väestötasoista PSA-seulontaa, vaikka se vähentäisikin kuolleisuutta jonkin verran. Seulonnan haittana olisi "turhia" syöpädiagnooseja eli sellaisia, jotka eivät aiheuttaisi koskaan potilaalle mitään vaivaa. Hoidoista kuitenkin aiheutuu sivuvaikutuksia, kuten seksuaalista kyvyttömyyttä sekä virtsa- ja suolisto-oireita.

Antti Rannikko rohkaisee miehiä pitämään huolta itsestään.

– Monet miehet pelkäävät lähteä lääkäriin, sillä heillä voi olla vanhanaikainen käsitys eturauhasen liikakasvun hoidoista. Ne ovat nykyään hyviä ja helppoja.

Lisää tietoa: kaikkisyovasta.fi, propo.fi, suomalaineneturauhassyopa.fi, kaypahoito.fi

Tunnetko jo Movemberin?

Marraskuinen Movember on hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää tänä vuonna varoja eturauhas- ja kivessyöpätutkimukseen. Movember perustettiin 2003 Australiassa, pubissa lyödyn vedon seurauksena. Movember tulee sanoista moustache (viikset) ja november (marraskuu).

Miehet voivat olla kampanjan hengessä mukana kasvattamalla viikset marraskuun ajaksi. Suomessa Movemberin pääyhteistyökumppani on Syöpäsäätiö. Movemberin tuotot ohjataan Syöpäsäätiölle, joka tukee varoilla eturauhas- ja kivessyöpätutkimusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla