Syöpäsuositukset on päivitetty. Terveellisille elintavoille annetaan niissä taas suuri merkitys.

Suomessa arviolta joka kolmas sairastuu jossain kohti elämässään syöpään.

Peräti 50 prosenttia syövistä olisi kuitenkin mahdollista ehkäistä, jos ihmiset kiinnittäisivät enemmän huomiota terveellisiin elintapoihin.

Lajissaan neljäs eurooppalainen syöpäsuositus on nyt julkaistu. Sen mukaan syöpää ehkäisee alkoholin ja tupakan välttäminen. Tupakointi kun on yksi eniten syöpää aiheuttajista tekijöistä. Myös auringossa oloa on syytä vähentää.

ET-lehti uutisoi kuukausi sitten suurtutkimuksesta, jossa tarkasteltiin syövän ja ylipainon yhteyttä. Lihavuus lisää ainakin kymmenen eri syövän riskiä, tutkimus osoitti.  Suomen Syöpäjärjestöjen mukaan yksi tärkeimmistä tavoista ehkäistä syöpää on painon hallitseminen.

Syöpäsuosituksen laatinut yhteiselin on ennen kaikkea huolissaan  eurooppalaisten ruokailutottumuksista, liikkumattomuudesta ja ylipainosta. Se haluaa kansalaisten syövän enemmän täysjyväviljoja, hedelmiä ja vihanneksia halvan roskaruuan sijaan.

– Kyse on jokaisen omista valinnoista, mutta syöpäriskiä pienentäviä elintapoja on edistettävä yhteiskunnallisella päätöksenteolla, erityisesti tupakka- ja alkoholipolitiikalla sekä tukemalla terveellisiä elinympäristöjä, pääsihteeri Sakari Karjalainen kertoo Syöpäjärjestöjen tiedotteessa. Karjalainen työskentelee Suomen Syöpäyhdistyksessä.

Euroopassa syöpä on toiseksi yleisin kuolemien aiheuttaja.  Syöpäsuositusten noudattaminen pienentää todennäköisyyttä sairastua myös muihin vakaviin sairauksiin, kuten diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Lue myös: Lihavuus lisää ainakin 10 syövän riskiä.

X

kirsikankukka55
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Uusi syöpäsuositus: Vältä alkoholia ja tupakointia

No niin, siinäpä olikin aikamoinen tietopläjäys. Melanooman yleisyyteen/ lisääntymiseen saattaapi olla syynä myöskin otsonikerroksen ohentuminen Älä ota purkista aurinkovoidetta, mutta ota purkista d-vitamiinia... ei sillä, itse kylläkin käytän d-vitamiinia kohtuullisesti enemmän kuin virallinen suositus suosittaa
Lue kommentti
Vierailija

Uusi syöpäsuositus: Vältä alkoholia ja tupakointia

Olikohan tohtori Tolonen tuolla edellä D-vitamiinista ja muusta puhumassa? - Eipä silti, en halveksu tuota tietopakettia. Aamuisin minäkin nappaan purkista yhtä ja toista vitamiinia ja ravintolisää - D-vitamiinia myös. Ja ainakin tupakka on poissa syntilistaltani, samoin alkoholi. Eräs naapurini, seitsenkymppinen rouva, suojaa kesäisin aina säärensä ja käsivartensa pitkillä housunlahkeilla ja hihoilla, myös käyttää aurinkohattua. Hän kertoi lääkärinsä suositelleen tätä, sairastetun ihosyövän...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: