
Syöpäsuositukset on päivitetty. Terveellisille elintavoille annetaan niissä taas suuri merkitys.
Suomessa arviolta joka kolmas sairastuu jossain kohti elämässään syöpään.
Peräti 50 prosenttia syövistä olisi kuitenkin mahdollista ehkäistä, jos ihmiset kiinnittäisivät enemmän huomiota terveellisiin elintapoihin.
Lajissaan neljäs eurooppalainen syöpäsuositus on nyt julkaistu. Sen mukaan syöpää ehkäisee alkoholin ja tupakan välttäminen. Tupakointi kun on yksi eniten syöpää aiheuttajista tekijöistä. Myös auringossa oloa on syytä vähentää.
ET-lehti uutisoi kuukausi sitten suurtutkimuksesta, jossa tarkasteltiin syövän ja ylipainon yhteyttä. Lihavuus lisää ainakin kymmenen eri syövän riskiä, tutkimus osoitti. Suomen Syöpäjärjestöjen mukaan yksi tärkeimmistä tavoista ehkäistä syöpää on painon hallitseminen.
Syöpäsuosituksen laatinut yhteiselin on ennen kaikkea huolissaan eurooppalaisten ruokailutottumuksista, liikkumattomuudesta ja ylipainosta. Se haluaa kansalaisten syövän enemmän täysjyväviljoja, hedelmiä ja vihanneksia halvan roskaruuan sijaan.
– Kyse on jokaisen omista valinnoista, mutta syöpäriskiä pienentäviä elintapoja on edistettävä yhteiskunnallisella päätöksenteolla, erityisesti tupakka- ja alkoholipolitiikalla sekä tukemalla terveellisiä elinympäristöjä, pääsihteeri Sakari Karjalainen kertoo Syöpäjärjestöjen tiedotteessa. Karjalainen työskentelee Suomen Syöpäyhdistyksessä.
Euroopassa syöpä on toiseksi yleisin kuolemien aiheuttaja. Syöpäsuositusten noudattaminen pienentää todennäköisyyttä sairastua myös muihin vakaviin sairauksiin, kuten diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.
Lue myös: Lihavuus lisää ainakin 10 syövän riskiä.
X