Syöpäsuositukset on päivitetty. Terveellisille elintavoille annetaan niissä taas suuri merkitys.

Suomessa arviolta joka kolmas sairastuu jossain kohti elämässään syöpään.

Peräti 50 prosenttia syövistä olisi kuitenkin mahdollista ehkäistä, jos ihmiset kiinnittäisivät enemmän huomiota terveellisiin elintapoihin.

Lajissaan neljäs eurooppalainen syöpäsuositus on nyt julkaistu. Sen mukaan syöpää ehkäisee alkoholin ja tupakan välttäminen. Tupakointi kun on yksi eniten syöpää aiheuttajista tekijöistä. Myös auringossa oloa on syytä vähentää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

ET-lehti uutisoi kuukausi sitten suurtutkimuksesta, jossa tarkasteltiin syövän ja ylipainon yhteyttä. Lihavuus lisää ainakin kymmenen eri syövän riskiä, tutkimus osoitti.  Suomen Syöpäjärjestöjen mukaan yksi tärkeimmistä tavoista ehkäistä syöpää on painon hallitseminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syöpäsuosituksen laatinut yhteiselin on ennen kaikkea huolissaan  eurooppalaisten ruokailutottumuksista, liikkumattomuudesta ja ylipainosta. Se haluaa kansalaisten syövän enemmän täysjyväviljoja, hedelmiä ja vihanneksia halvan roskaruuan sijaan.

– Kyse on jokaisen omista valinnoista, mutta syöpäriskiä pienentäviä elintapoja on edistettävä yhteiskunnallisella päätöksenteolla, erityisesti tupakka- ja alkoholipolitiikalla sekä tukemalla terveellisiä elinympäristöjä, pääsihteeri Sakari Karjalainen kertoo Syöpäjärjestöjen tiedotteessa. Karjalainen työskentelee Suomen Syöpäyhdistyksessä.

Euroopassa syöpä on toiseksi yleisin kuolemien aiheuttaja.  Syöpäsuositusten noudattaminen pienentää todennäköisyyttä sairastua myös muihin vakaviin sairauksiin, kuten diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Lue myös: Lihavuus lisää ainakin 10 syövän riskiä.

X

No niin, siinäpä olikin aikamoinen tietopläjäys.

Melanooman yleisyyteen/ lisääntymiseen saattaapi olla syynä myöskin otsonikerroksen ohentuminen 

 

Älä ota purkista aurinkovoidetta, mutta ota purkista d-vitamiinia... ei sillä, itse kylläkin käytän d-vitamiinia kohtuullisesti enemmän kuin virallinen suositus suosittaa

 

Olikohan tohtori Tolonen tuolla edellä D-vitamiinista ja muusta puhumassa?  - Eipä silti, en halveksu tuota tietopakettia. Aamuisin minäkin nappaan purkista yhtä ja toista vitamiinia ja ravintolisää - D-vitamiinia myös. Ja ainakin tupakka on poissa syntilistaltani, samoin alkoholi. Eräs naapurini, seitsenkymppinen rouva, suojaa kesäisin aina säärensä ja käsivartensa pitkillä housunlahkeilla ja hihoilla,  myös käyttää aurinkohattua. Hän kertoi lääkärinsä suositelleen tätä, sairastetun ihosyövän jälkeen.  Kyllä minäkin tunnen nahoissani, että auringon säteily on voimakkaampaa ja pistävämpää kuin silloin kun olin lapsi ja nuori (1940-, 1950- ja 1960- luvuilla), kun otsonikerros on meilläkin ohentunut.

Kun en kesäauringossa voi hyvin, vaan ihoni palaa, niin suojaudun säteilyltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla