Jotta pystyisit tukemaan vakavasti sairastunutta läheistäsi, sinun on pidettävä huolta myös itsestäsi. Näistä keinoista saattaa löytyä apua.

Tämän artikkelin sitaatit koottiin haastattelemalla syövästä parantunutta naista ja hänen puolisoaan.

1. Saat väsyä

”Kun vaimoni sairastui syöpään, tekemistä oli niin paljon, ettemme ehtineet vatvoa murheita. Me toimimme. Itse saan energiaa työstä, urheilusta ja musiikista. Liikuntaa harrastin puolison sairastumisen jälkeen kerran viikossa, vaikka se onkin liian vähän.”

Kun puoliso sairastuu, kodin työnjako muuttuu. Kumppani toimii henkisenä tukipilarina, mutta lisäksi hänen niskoilleen saattavat langeta ruuanlaitto, siivous, laskujen maksu ja pyykinpesu.

Toista ei jaksa tukea, jos itse väsyy. Myös terveen puolison pitää voida syödä, nukkua ja harrastaa ilman syyllisyyden tuntoja. Tuuleta siis rauhassa ajatuksiasi, lepää pihakeinussa ja anna nurmikon kasvaa. Pyydä ystäviltä ja sukulaisilta apua kotitöihin tai kutsu heidät vain kylään. Sinullakin on oltava ihminen, jolle puhua. Apua voi aina pyytää myös kunnan sosiaali- ja terveystoimesta sekä potilasjärjestöjen neuvonta- ja kuntoutuspalveluista.

2. Vihakin on sallittua

”Huono uutinen oli vain kohdattava. Puimme tilannetta läpi puolisoni lääkärin kanssa. Kysyin, mitä minä voin tehdä.”

Potilaan kumppani käy läpi monenlaisia tunteita, myös syyllisyyttä, pettymystä, häpeää ja vihaa. Saat kiukutella ja olla pahalla tuulella. Salaa sinua saattaa harmittaa sekin, että sairaus pilasi yhteiset lomasuunnitelmat.

Kaikki tunteet ovat sallittuja ja oikeita, mutta eri asia on, miten ne ilmaiset. Psykologit puhuvat avoimesta ja suljetusta tavasta tuntea vihaa.

Jos potilaan kumppani reagoi suljetulla tavalla, hän pitää tunteen sisällään, vetäytyy puhumattomuuteen ja yksinäisyyteen. Hän tarvitsee aikaa sulatella asioita.

Avoimesti vihaa ilmaiseva pulppuaa tunteensa ulos, touhuaa ja kiukuttelee. Hän voi vaikka lähteä jääkiekko-otteluun ja ärjyä siellä niin, että posket punoittavat. On tutkittu, että avoimesti vihainen puoliso huonontaa naispotilaiden elämänlaatua. Sen sijaan miespotilaan olo parantuu, kun vaimo näyttää reilusti tunteensa. Omia vihan ilmaisun tapoja ei silti tarvitse muuttaa, mutta on hyvä, jos kumppani ymmärtää ne.

3. Annos optimismia

”Ei saa korostaa sairautta vaan tervehtymistä. Ajattelin, että meillä on kuitenkin hyvin asiat, kun perhe suhtautui hyvin. Lapset auttoivat ja ottivat hoitaakseen arjen asioita.”

Optimismi on uskoa siihen, että kahdesta vaihtoehdosta toteutuu mieluummin se parempi. Optimismi-nimistä lääkettä otetaan näin: Ole potilaan seurana. Rentoutukaa ja tehkää yhdessä mieleisiä asioita. Istukaa vaikka teatterin rikkaaseen maailmaan tai antakaa musiikin virrata mieliin.

Myös tiedon hankkiminen on hyvä tapa oppia myönteisempää ajattelua. Vieläkin esimerkiksi kuvitellaan, että syöpään liittyy kauheasti kärsimystä ja kuolemaa. Hoidot ovat kuitenkin kehittyneet, ja moni parantuu täysin.

4. Apua ajoissa

”Ensimmäinen vaimoni kuoli syöpään. Kun toinenkin vaimoni sairastui, ajattelin, että se on menoa taas. Olin pitkään hiljaa, mutta pystyimme kuitenkin juttelemaan asiasta puolison kanssa.”

On luonnollista, että sairastunut ja tämän kumppani ahdistuvat. Sängystä tulee unihiekaton aavikko, ruokahalu katoaa ja suru puristaa sydäntä. Enää ei kelpaa eikä pysty mihinkään.

Kriisit ja läheisen sairaus voivat laukaista mielenterveydellisiä ongelmia, kuten masennuksen. Jos yllä luetellun kaltaiset oireet jatkuvat viikkoja, keskustele asiasta lääkärin kanssa. Apua kannattaa hakea, ennen kuin ongelmat kasautuvat liian suuriksi.

5. Mukaan vastaanotolle

”Enää ei suhtauduta kielteisesti siihen, että puoliso tulee mukaan vastaanotolle. Potilaalle käynti voi olla shokeeraava ja häneltä menee tietoa ohi. Huomasin, että minä puolisona kuuntelen eri korvilla ja keskityn toisiin asioihin kuin hän.”

Lähde kumppanisi mukaan vastaanotolle paitsi hänen varakorvikseen myös saadaksesi tietää, mitä mikin hoito tarkoittaa. Puolison omaa selviytymistä auttaa, kun hän tuntee, että sairaus ja hoidot ovat selitettävissä ja ymmärrettävissä. Ihanteellista on, jos voit jutella lääkärin kanssa myös kahden kesken.

6. Sanoja ja läsnäoloa

”Vaikka en puhunut paljon vaimon sairastumisesta, seurasin häntä tarkasti. Ei kaikkeen tarvita sanoja. Se oli sanatonta viestintää. Jos näin hänen tekevän jotain, mitä ei olisi saanut tehdä, tartuin toimeen ja tein sen itse.”

Kun toinen puhuu, kuuntele. Sanojen solinasta voit erottaa kumppanin todelliset tarpeet. Liikaa ei pidä holhota. Jos sairastunut vain jaksaa, anna hänen tehdä normaaleja arkiaskareita: hakea postia, silittää vaatteita.

Läheisyys on hyväksi ja auttaa puhumaan vaikeistakin asioista. Tartu kumppania kädestä ja istukaa yhdessä sohvalle. Antakaa saunan kirvoittaa paha mieli löylyn henkäyksien mukaan. Kaikkeen ei tarvita sanoja. Joskus riittää, että on läsnä.

7. Neuvo ystävälle

”Serkun vaimo pelästyi syöpääni niin paljon, ettei uskaltanut ottaa yhteyttä. On huojentavaa, jos ystävyys säilyy sairaudesta huolimatta. Sairastuminen on niin kauhea möykky pidettäväksi yksin sisällään. Tosiystävät kyllä kuuntelevat, ja se riittää.”

Sairastunut ja hänen kumppaninsa joutuvat varautumaan myös siihen, että hyvätkin ystävät saattavat ottaa etäisyyttä. Heillä voi olla vaikeuksia kohdata läheisen ihmisen sairautta tai he ehkä pelkäävät menettävänsä tämän.

Tämä neuvo onkin ystävälle: jos puhuminen potilaan ja hänen puolisonsa kanssa tuntuu vaikealta, riittää, että kuuntelet. Tai kirjoita kirje tai lähetä kukkia. Ne kaikki ovat kauniita tapoja ilmaista, että sinäkin välität. 

Tämän artikkelin sitaatit koottiin haastattelemalla syövästä parantunutta naista ja hänen puolisoaan. Asiantuntijana psykologi Mila Gustavsson-Lilius.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 5/2014.

Mikä flunssajuoma maistuu hyvältä vielä viidennen mukillisen jälkeen? Testasimme.

Flunssassa on syytä juoda paljon, sillä ruoka ei maistu ja kuume lisää nesteen tarvetta.  ET:n toimitus testasi, miltä erilaiset flunssajuomat maistuvat. Löysimme uusia yllätyssuosikkeja!

1. Syystäkin klassikko: Teetä ja sitruunaa 

Moni kaipasi makeutukseksi sokeria tai maitoa ja hunajaa, mutta sitruunan ja teen sekoitusta pidettiin yleisesti raikkaan makuisena. Klassikkojuomaa jaksaa juoda useita mukillisia.

”Sitruuna maistuu mukavasti.”
”Toi mieleen lapsuuden. ”

2. Helppo juotava: Para-hot

Pussillinen jauhetta sekoitetaan kuumaan veteen ja saadaan mustaherukan makuinen juoma, jossa on 500 milligrammaa parasetamolia. Juoman makua pidettiin parempana kuin hajua.

”Mieto, hyvä maku.”
”Voisi juoda hyvin vaikka litran”.

3. Lapsuuden trauma: Sipulimaito

Maidossa kiehautettu sipuli herätti raadissa tunteita jo etukäteen. Jotkut tyytyivät vain haistamaan, ja osalle riitti kertamaistiainen.

”Ihan kuin suolatonta kalakeittoa.”
”Yäk! Maistuu lapsuudelle!”

4. Mielipiteiden jakaja: Finrexin

Vanha tuttu asperiini on eukalyptukselta ja mentholilta maistuvan juoman vaikuttava aine. Raati piti tuoksusta, sitä oli hyvä hengittää. Puolet tykkäsi mausta, puolet ei.

”Mieto, terveellinen maku.”
”Eukalyptys tekee hyvää kurkulle.”

5. Yllätyssuosikki: Kokis ja inkivääri

Kiinasta lähtöisin oleva flunssajuoma syntyy, kun Coca-Colaa ja tuoretta raastettua inkivääriä keitetään 10 minuuttia. Inkivääri toi ”tehoa” ja aukaisi hengityksen.

”Loistava makuyhdistelmä!”
”Tilkka rommia voisi tehdä tästä vielä parempaa.”

6. Parantavaa makua: Echinaforce

Kuuman veden joukkoon sekoitettu Echinaforce maistui yhden mielestä pihanurmikolta ja toisen mielestä parantavalta. Moni olisi mieluummin nauttinut tipat sellaisenaan.

”Tarpeeksi pahaa, tuntuu lääkitsevän.”

Aika eläkeiästä eteenpäin on merkittävä elämänvaihe. Seniorikouluttaja ja psykoterapeutti Marjatta Grahn kertoo, miten siihen voi valmistautua.

1. Etsi itsellesi esikuvia

Kiinnostu vanhemmista ihmisistä. Katsele ympärillesi. Mikä vanhoissa koskettaa sinua? Entä mitä toivot, että sinusta välittyisi niille, jotka sinut näkevät?

Ala kuvitella ja suunnitella omaa vanhenemistasi. Minkälainen vanha ihminen haluat olla?

2. Seuraa aikaasi

Kun pidät itsesi ajan tasalla, et syrjäänny. Lue lehtiä, seuraa uutisia ja ajankohtaisohjelmia.

Voit myös osallistua keskusteluihin nuorempien kanssa – siten pääset perille tämän hetken puheenaiheista.

3. Etsi sanoja itsellesi

On tärkeää lukea kirjoja, jotka sanottavat omia kokemuksiasi. Silloin et jää niiden kanssa yksin.

Myös huumori huojentaa. Esimerkiksi Eeva Kilven teokset Rajattomuuden aika ja aforismikokoelma Kuolinsiivous ilmaisevat hyvin sitä hämmennystä, joka meidät valtaa kun muutumme.

”-- minun täytyy hoitaa tämä vanhus, jossa asustan ja jonka etenevään haurastumiseen olen sidottu kuin rapistuvaan yksiöön.” (Kuolinsiivous, 2012)

Meissä on iätön tarkkaileva minä, vanhus, nuori ja lapsi.

4. Tutustu muuttuvaan ulkonäköösi

...ja opi pitämään siitä. Ulkonäön muokkaamista ei tarvita. Älä säikähdä muutoksia – ja kun kuitenkin säikähdät, katso peiliin ja näe kuvasi hyväksi. Muista, miten murrosikäisenä katsoit peiliin ja aloit etsiä uutta nuoren naisen tai nuoren miehen olemustasi.

5. Vanhenemista ei tarvitse peitellä

Vaateta itsesi kuitenkin niin, ettet tunne hankaluutta tai häpeää ulkoisesta olemuksestasi, jotta siitä ei tulisi estettä vuorovaikutukselle. Kun voit olla huolitellusti huoleton ulkonäkösi suhteen, saat itseluottamusta ja olet vapaa kohtaamisiin.

Joka tapauksessa edustat vanhaa ihmistä. Mieti: minkälainen vanhuuden edustaja olet?

6. Säilytä kiinnostuksesi

Pysy uteliaana loppuun asti. Ole kiinnostunut sukupolvien ketjusta ja sukusi nuorimmistakin jäsenistä.
 

Lue Marjatta Grahnin henkilöhaastattelu ET-lehden numerosta 19/2017.