Parhaimmillaan siivous on arkiliikuntaa, joka vahvistaa koko selkää. Pahimmillaan virheelliset asennot vaurioittavat herkkiä rangan osia ja toipuminen saattaa kestää. Näillä nyrkkisäännöillä eivät välilevyt pullistu!

 1.  Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja silloin herkempiä vaurioitumaan. Jos siivoukseen on aikaa vain aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen siivouksen aloittamista.
 2.  Suunnittele ja jaa työt. Selän kannalta on parempi siivota pienissä erissä ja useampana päivänä kuin tehdä suursiivous kerralla. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Istu välillä tai käy lattialle pitkäksesi ja nosta polvet ja lonkat 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4.  Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, näin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko riittävän pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  Lue myös: Miten pääsen eroon notkoselästä? 9 kysymystä selkäalan ammattilaiselle
 6.  Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Näin vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7.  Siivoa molemmilla käsillä. Näin toinen käsi ja kehon puoli ei ylirasitu ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Hyvässä nostotekniikassa koukistetaan polvia ja lonkkia, jolloin alaselkään jää luonnollinen notko.
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Tarpeettomista tavaroista karsittu koti lisää asumismukavuutta ja hyvinvointia, eikä aikaa kulu jatkuvaan järjestelyyn. Vähemmän tavaraa = vähemmän siivottavaa.

Asiantuntija: selkäneuvonnan koordinaattori Linnéa von Hedenberg / selkäliitto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla