Virtsankarkailu kiusaa lähes joka toista 60-vuotiaista naista. Seksuaaliterapeutti ja fysioterapeutti neuvovat, miten vaivaan voi itse vaikuttaa jumppaamalla.

"Olen vaihdevuodet ohittanut 55-vuotias nainen. Kärsin lievästä virtsankarkailusta liikkuessa ja joskus aivastaessa, jos en ehdi "imaista" lihaksia sisään. Minulta saattaa lirahtaa myös seksin aikana kumppanin hyväillessä minua käsin. Auttaako jumppa? Käytän paikallishoitona estrogeenitabletteja."
– Nolo

"Olen 60-vuotias nainen. Virtsaa tiputtelee ajoittain, kun nousen tuolilta tai teen kyykkyä salilla. Mistä tämä johtuu? Miten vaivaa voisi hoitaa?"
– Mari

Seksuaaliterapeutti Sari Mäki ja fysioterapeutti Marianne Kyrklund vastaavat:

Tilanne on hyvin tavallinen vaihdevuosi-ikäisillä naisilla: lähes joka toinen yli kuusikymppinen kärsii virtsankarkailusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ponnistusinkontinenssissa virtsaa karkaa ponnistuksessa ilman tuntemusta pissahädästä. Lantionpohjan lihakset ja sidekudokset antavat periksi ja paineen nousu vatsaontelossa ylittää virtsaputken paineen, jolloin virtsa pääsee karkaamaan. Kyseessä on siis virtsaputken sulkijamekanismin tai ympäröivien tukirakenteiden heikkous.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hormonaaliset muutokset ja runsas selkä pyöreänä istuminen heikentävät lantionpohjan lihaksia, mikä vaikuttaa erityisesti virtsaputken sulkijamekanismiin. Virtsa karkailee tipoittain yskäisyn, aivastuksen ja naurun yhteydessä tai nostaessa tai treenatessa.

Turha häveliäisyys kannattaa unohtaa ja ottaa asia esille lääkärin tai fysioterapeutin kanssa. Se ei ole missään iässä asiaan kuuluva oire.

Jumppaa lisää pitoa

Lantionpohjan lihaksia voi ja pitää harjoittaa. Harjoitukset voi yhdistää tv:n katseluun, hampaiden pesuun tai liikuntaan. Lihasten supistamista voi kokeilla myös aivastaessa ja yskiessä. Jotta jumpasta olisi todellista hyötyä, sitä pitää tehdä säännöllisesti, päivittäin.

  1. Makaa selälläsi polvet koukussa. Supista peräaukon seutua kuin pidättäisit ilmaa ja vedä sitä samalla sisään ja ylöspäin. Jatka supistamista kohti häpyluuta kuin yrittäisit sulkea emättimen ja virtsaputken. Supista emätintä sisäänpäin ikään kuin nostaisit hissiä kerroksesta toiseen. Nosta hissi ylös ja pidä sitä paikallaan pari sekuntia ja anna sen laskeutua hitaasti alas.
  2. Lihasten voimistuessa lisää tehoa. Supista lihaksia hitaasti ja laske kymmeneen, rentouta lihakset ja laske kahteenkymmeneen. Toista harjoitus 10-20 kertaa. Kun tämä alkaa onnistua hyvin, voit lisätä supistuksen kestoa pidemmäksi. Laske 20-30:een. 
  3. Tee myös nopeusharjoittelua: supista ja rentouta lantionpohjan lihaksia niin nopeasti ja voimakkaasti kuin pystyt. Toista 10 kertaa. Kun nouset tuolilta tai teet salilla kyykkyjä, aktivoi aina ensin lantionpohja.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla