Huolestunut 54-vuotias nainen kysyy: Voivatko oireeni viitata monirakkulatautiin? Lue, mitä ET-lehden omalääkäri vastaa.

Olen 54-vuotias, ja kuukautisvuotoni on muuttunut parin vuoden aikana hyvin runsaaksi.

Pelkään, että tämä on munasarjojen monirakkulatautia. Leukani iholle nousee kuukautisten aikaan kookkaita finnejä.

Nuorempana olin aivan terve. On minulla tosin ollut yksi kohdunulkoinen raskaus, mutta toinen raskaus päättyi onnellisesti synnytykseen.
Nimimerkki Munasarja

Kyllähän tarinasi kielii hormonaalisesta häiriöstä. Mutta kaiketi runsas vuoto johtuu siitä, ettei ovulaatiota, siis munasolun irtoamista enää tapahdu, ja siitä seuraa keltarauhashormonin puute. Vaihdevuosien ennakkonäytöstä siis, ikääntymisen fysiologiaa.

Lisääntymisikäisellä naisella akne voisi olla munasarjojen monirakkulaoireyhtymän (PCOS) oire.

Tavallisesti naisella, jolla PCOS sitten todetaan, on karvoitus alkanut lisääntyä miesmäisesti, kuukautiset ovat sekaisin eikä raskaus ole lähtenyt käyntiin toivotusti.

Tutkimuksessa mieshormonin liikavaikutus todentuu ja ultraäänessä nähdään lukuisia munasarjarakkuloita. Kun runsas kuukautisvuoto voi johtaa anemiaankin, kiusallisuudesta nyt puhumattakaan, niin gynekologin vastaanotolle hakeutuminen on tässä ainoa neuvo.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: