Hormonikorvaushoito voi olla unilääkkeitä parempi vaihdevuosista johtuvien unihäiriöiden hoidossa, toteaa turkulainen tutkimusryhmä.

Uniongelmat ovat tunnetusti yleisempiä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla kuin nuoremmilla naisilla.  Huonon unen ja kesken unen heräilyn taustalta löytyvät usein yönaikaiset kuumat aallot ja hikoilukohtaukset, todetaan turkulaisen Nainen 46 -tutkimusryhmän tutkimuksessa.

Kuumia aaltoja ja hikoilua esiintyy öisin myös sellaisilla naisilla, jotka eivät päivisin kärsi niistä lainkaan. Koska vaihdevuosien hormonikorvaushoito on täsmähoito kuumiin aaltoihin ja hikoiluoireisiin, tulisi tutkimuksen mukaan uniongelmien hoitona mieluummin käyttää hormonikorvaushoitoa kuin unilääkkeitä.

Uniongelmien lisääntyminen vaihdevuosien myötä on tunnettu jo entuudestaan. Turkulaisen tutkijaryhmän arvostetussa yhdysvaltalaisessa Menopause-lehdessä julkaisemassa työssä on vertailtu nukkumista ja unen laatua 46- ja 53-58-vuotiailla naisilla. Tutkimuksessa keskityttiin vaihdevuosien ja niihin liittyvien kuumien aaltojen, hikoilukohtausten ja masennusoireiden vaikutukseen uneen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuumat aallot hikoiluttavat yöllä

Tutkimuksessa todettiin, että vaihdevuosi-ikäisten naisten uni oli levottomampaa ja katkonaisempaa eli he heräilivät kesken unen useammin kuin nuoremmat naiset, jotka eivät olleet vielä saavuttaneet vaihdevuosia. Nukahtamisvaikeudessa ei ollut eroa ryhmien välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Masennusoireet ovat tärkeä unta huonontava tekijä myös vaihdevuosi-ikäisillä naisilla

– Tutkimuksemme mukaan useilla vaihdevuosi-ikäisillä naisilla unen keskeytymisen syy oli kuitenkin yöhikoilu ja kuumat aallot. Yöllisiä kuumia aaltoja ja hikoilua esiintyi myös sellaisilla naisilla, jotka eivät kärsineet niistä päivän aikana. Lääkärin vastaanotolle hakeutuessaan naiset valittavat kuitenkin useammin unihäiriöitä kuin kuumia aaltoja. Oikea ensilinjan lääkehoito tulisi siis olla hormonikorvaushoito, eivät unilääkkeet, sillä hormonikorvaushoito poistaa vaihdevuosioireet, kun taas unilääke ei vaikuta vaihdevuosioireisiin ja toisaalta aiheuttaa varsinkin pitkään käytettynä epätoivottuja sivuvaikutuksia, toteaa dosentti Päivi Polo, erikoislääkäri Tyksin naistentautien klinikalta.

Polon mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana tehdyt kansainväliset tutkimukset ovat järkevöittäneet hormonikorvaushoidon käyttöä ja tiukentaneet määräyksiä. Hoidon aloittamisen hyödyt ja haitat punnitaan kuitenkin huolellisesti jokaisen potilaan kanssa ennen hoidon aloittamisesta ja päätöksen tekee aina potilas itse.

Univajeesta rintasyöpäriski

Univaje on monen sairauden, kuten diabeteksen, masennuksen ja rintasyövän riskitekijä. Huono uni vaikuttaa ylipainon kertymiseen, altistaa tapaturmille ja onnettomuuksille, sekä aiheuttaa työssä uupumista.

– Vaihdevuosi-ikäisten naisten unen laatuun tulisi kiinnittää nykyistä paremmin huomiota, sillä monien työ vaatii muun muassa uusien asioiden oppimista, mikä epäonnistuessaan laskee itsetuntoa ja voi kroonistuessaan johtaa masennukseen. Suomalaisilla naisilla on vaihdevuosi-iän jälkeen edessään vielä 10–15 vuotta työelämää, ja nykyisin puhutaan paljon myös tarpeesta pidentää työuria. Tämä ei onnistu, ellei naisten unihäiriöihin ja niiden syihin pureuduta, tiivistää Päivi Polo.

Työhuolet valvottavat vaihdevuosi-ikäisiä

Lääketieteen lisensiaatti Laura Lampio selvitti vaihdevuosi-ikäisten naisten unta ja naisten kuumia aaltoja, hikoilua ja masennusoireita osana väitöskirjaan tähtäävää tutkimustaan. Väitöskirjan aiemmin julkaistussa osatyössä todettiin työn ja unihäiriöiden yhteys. Vaihdevuosi-ikäiset naiset saattavat olla nuorempia naisia herkempiä työn aiheuttaman kuormituksen ja stressin vaikutuksille, mikä näkyy huonontuneena unenlaatuna työpäivinä.

Lampion tutkimus on osa laajempaa Turun yliopistossa ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehtävää keski-ikäisten naisten unta, unenaikaista hengitystä ja sydän- ja verisuonisairauksien esiasteita käsittelevää seurantatutkimusta (= Nainen 46 -tutkimus).

Tähän osatutkimukseen osallistui 158 naista, jotka eivät käyttäneet hormonikorvaushoitoa.

Unihäiriöt yksi yleisimmistä vaihdevuosioireista

Vaihdevuosissa munasarjojen toiminta heikkenee ja päättyy lopulta kuukautisten loppumiseen. Munasarjojen heikentynyt toiminta johtaa merkittävään estrogeeni- ja keltarauhashormonierityksen laskuun.

Tämä aiheuttaa monille naisille vaihdevuosioireita, joista yleisimpiä ovat kuumat aallot, hikoilu ja unihäiriöt.

Eri tutkimusten mukaan noin 50 - 80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii univaikeuksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla