Yksittäistä syytä syövälle ei yleensä voida osoittaa, mutta tunnetaan paljon tekijöitä, jotka lisäävät sairastumisriskiä.
Iän ja perimän lisäksi elintavoilla on suuri vaikutus syöpäriskiin. Esimerkiksi tupakoitsijan riski sairastua keuhkosyöpään on 15-kertainen verrattuna henkilöön, joka ei tupakoi. Myös altistuminen tupakan savulla lisää syöpäriskiä, ei vain aktiivinen tupakointi.
Suomen syöpärekisterin tutkijan Sanna Heikkisen mukaan kaikkein merkittävimmät syövälle altistavat tekijät tupakoinnin ohella ovat runsas alkoholinkäyttö ja ylipaino.
– Esimerkiksi yksi alkoholiannos viikossa lisää rintasyövän riskiä 1-2 prosenttia, Heikkinen sanoo.
Alkoholi edistää syövän kehittymistä todennäköisesti etanolin ja sen aineenvaihduntatuotteiden, esimerkiksi asetaldehydin välityksellä.
Naiset käyttävät nykyään alkoholia huomattavasti enemmän kuin 1960-luvulla. 1968 naisten osuus kokonaisalkoholinkulutuksesta oli 10 prosenttia, vuonna 2014 se oli 25 prosenttia.
Rintasyöpien määrä on lisääntynyt jatkuvasti – tosin osa lisäyksestä johtuu eliniän pitenemisestä. Yhä useampi nainen ehtii sairastua rintasyöpään elämänsä aikana, sillä syöpien riski lisääntyy eliniän myötä.
Ylipaino lisää riskiä
Arvellaan, että neljäsosa tai jopa kolmasosa suolistosyövistä, vaihdevuosien jälkeisistä rintasyövistä ja kohdunrungon ja ruokatorven syövistä olisi seurausta ylipainosta ja vähäisestä liikunnasta.
Suolistosyövän riskiä lisää myös runsas prosessoitujen lihatuotteiden, kuten makkaroiden ja leikkeleiden syönti.
– Mitä enemmän lihajalosteita syö, sitä suuremmaksi riski kasvaa. Niiden haitallisuus syntynee suolauksessa ja savustuksessa kehittyvistä haitallisista aineista sekä lihan sisältämästä raudasta, Sanna Heikkinen toteaa.
Muita syöpäriskiä lisääviä tekijöitä ovat:
- auringonvalolle altistuminen ja ihon palaminen,
- säteily,
- työperäiset altisteet, kuten asbesti ja jotkut kemikaalit sekä
- tulehdukset.
Noin 5–10 prosentissa syöpäsairauksista perinnöllisellä taipumuksella on suuri merkitys syövän saamisessa.
Vähennä syövän riskiä
Kaikkien syöpien määrä lisääntyy tulevaisuudessa, koska elinikä pitenee. Hyvä uutinen on, että yhä harvempi sairastuu huonon ennusteen syöpiin kuten keuhko-, maha- ja ruokatorven syöpiin.
Syöpäriskiä voi vähentää monin tavoin. Jos lopettaa tupakoinnin ennen kuin täyttää 40 vuotta, syöpäriski laskee noin 90 prosenttia.
Terveelliset elämäntavat ovat tärkeät. Kannattaa syödä kasvispainotteisesti, vähentää prosessoitujen lihatuotteiden ja alkoholin käyttöä ja pyrkiä normaalipainoon. Liikunnan harrastaminen on aina hyvästä, ja auringosta pitäisi malttaa nauttia kohtuullisesti.
Lähteet: Syöpärekisterin tutkija Sanna Heikkinen, thl.fi, kaikkisyovasta.fi
Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 5/2017.
Hoito on kehittynyt merkittävästi
Vuonna 2013 Suomessa todettiin 32 000 uutta syöpätapausta. Se on 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2003. Vaikka todettujen syöpien määrä on lisääntynyt merkittävästi, niiden hoitokustannukset eivät ole kuitenkaan kasvaneet samassa suhteessa.
Kustannukset ovat pysyneet kohtuullisina monesta syystä. Syövät todetaan varhaisemmassa vaiheessa kuin aiemmin, ja monien syöpien hoidot ovat kehittyneet huomattavasti. Varhaisvaiheen syöpää on helpompi ja halvempi hoitaa kuin pitkälle edennyttä. Sairaalassa ollaan lyhyempiä jaksoja kuin ennen, ja yhä useampi potilas palaa työelämään.
Lähde: Syöpäjärjestöt