Mummolta peritty punainen Arabian kahvikuppi aloitti Aino Alakoivun keräilyharrastuksen. Tässä jutussa hän esittelee niistä rakkaimmat. 

Rautjärveläinen Aino Alakoivu, 70, muistaa hyvin, mistä hänen kahvikuppivillityksensä alkoi.

Hänen Luumäen-mummollaan oli yksi punainen Arabian kuppi, ja mummolassa käydessään Aino kilpaili sisartensa kanssa, kuka saa juoda juuri siitä. Kun mummo kuoli, Aino peri kupin.

Mummon kuppi on edelleen Ainon rakkain kuppi, vaikka se on vuosien mittaan saanut yli 3 100 kilpailijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voisi kuvitella, että kymmenen suosikkikupin valitseminen tuhansien joukosta on vaikeaa, mutta Aino noukkii lempikuppinsa vitriinistä varmoin käsin. Tärkeimmät kupit ovat sisällä talossa, jossa ne täyttävät suuren vitriinin ja useita pienempiä kaappeja ja hyllyköitä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Keräiletkö Arabiaa? Tämä astia voi olla tuhansien arvoinen

Suurin osa kupeista on esillä Ainon miehen Matti Alakoivun rakentamissa hyllyissä pihan toisella puolella sijaitsevassa navetassa. Ainon ja Matin kahvikuppimuseossa saa vierailla – jos löytää perille. Opasteita tai verkkosivuja ei ole, mutta Ainon ja Matin puhelinnumerot ovat julkisia. Soittamalla ja sopimalla ajasta etukäteen he näyttävät kokoelmiaan vieraille. Pääsymaksua ei peritä, mutta vieraan toivotaan kartuttavan kokoelmaa yhdellä kahvikupilla.

Kahvikuppien lisäksi museokäytössä on samassa pihapiirissä sijaitseva vanha talo, jonne Aino ja Matti ovat keränneet vanhoja huonekaluja, historiallisia esineitä, leluja, kiiltokuvia, postikortteja – ja täydellisen sarjan vuosiluvulla varustettuja astiapyyhkeistä vuodesta 1964 lähtien.

– Olen aina ollut keräilijä, Aino kohauttaa olkiaan.

Tässä ovat Aino Alakoivun suosikkikupit tärkeysjärjestyksessä:

1. Mummon kuppi

"Tämä Arabian siirtokuvakuppi 1940-luvulta on ensimmäinen kuppi, johon olen ihastunut. Tämä on se Luumäen-mummon kuppi."

2. Ensimmäinen itse ostettu

"Tämä on ensimmäinen kuppi, jonka olen itse ostanut. Kesäkuussa 1962, viikkoa ennen minun ja mieheni Matin häitä meille tuli vieras, ja oli pakko ostaa kahvikupit, jotta saatiin tarjottua vieraalle kahvit. Metsäkylän kaupassa ei ollut kuin kolme samaa kuppia, ja ostin ne kaikki. Kupit ovat Arabiaa 1960-luvulta."

3. Lahjaksi saatu vanhus

"Wenzel Hagelstam kuvasi Antiikkia, Antiikkia -ohjelman jaksoa täällä meillä vuonna 1999. Hän kävi etukäteen katsomassa millaista meillä on, ja kysyi mikä on vanhin kuppini. Kerroin, että ei minulla oikein vanhoja ole ollenkaan. Kuvauspäivänä hän sitten toi tämän 1600-luvun tanskan kuninkaan kupin. Minusta tämä on hirmu nätti kuppi."

4. Vanhempien häälahjakuppi

"Tämä on Arabian Kesäkukka-kuppi, ainoa näistä Arabia-suosikeistani, joka on nimetty. Tätä kerätään paljon. Isä ja äiti vihittiin 1944, ja tämä on heidän häälahjakuppejaan. Hauska yksityiskohta on, että isä ja äiti eivät kumpikaan juoneet kahvia, vaan ainoastaan teetä."

5. Lapsuudenkodista

"Tämä Arabian käyttökuppi on lapsuudenkodistani, tähän on olemassa myös maitokannu ja kermakot. Minulla on koko sarja."

6. Lahja kummitytöltä

"Kummityttöni toi tämän italiasta, jossa oli opiskelemassa. Erikoinen ja nätti kuppi."

7. Turkkilainen erikoisuus

"Turkkilaisessa messinkikupissa on posliinisisus. Ostin tämän kirppitorilta, koska se oli niin erikoinen, en ollut aiemmin tällaista tavannut missään."

8. Virkattu lahja

"Virkatun kupin tätini osti Helsingistä kirpputorilta. Tämäkin on erikoinen. Antajat totta kai vaikuttavat siihen, mitkä ovat suosikkikuppejani. Tärkeiden ihmisten antamissa kupeissa on erityistä tunnearvoa."

9. Täydellinen käyttökuppi

"Tämä on oma arkikuppini. Kaikki jotka näistä kupeista juovat, kehuvat miten hyvä korva tässä on, ja sanovat että tästä on hyvä juoda. Kuppi on suhtkoht ohut ja kukkanenkin on nätti. Ostin nämä huutokaupasta enkä tiedä yhtään näiden taustaa, koska kupeissa ei ole mitään leimoja."

10. Lapsuuden leikeistä

"Tämän lastenastiaston sain 50-luvulla lahjaksi kummitädiltäni, joka asui Helsingissä ja toi aina hienoja tuliaisia. Astiastoon kuului neljä kuppia, sokerikko ja kermakko. Kupeista vain tämä yksi on säilynyt, ja siitäkin on korva liimattu."

Sisältö jatkuu mainoksen alla