Puumalalaisella Eeva-Liisa Luukkosella, 70, on pihalla vanhassa navetassa oma kutomo ja kolmet kangaspuut. Hän vetäytyy sinne, jos kaipaa mielerauhaa ja omaa aikaa.

Minulla on vanhassa navetassa kutomo, jossa on kolmet kangaspuut. Matonkutomiseen pitää keskittyä, siksi se on tehokasta terapiaa suruun. Kun mieheni kuoli 21 vuotta sitten, moni matto kastui kyynelistäni. Löysin uuden miehen, mutta hän potee nyt muistisairautta. Välillä väsyn asioiden toistamiseen ja vetäydyn paukuttamaan kangaspuita. Kutomossa voi vierähtää kahdeksan tuntia yhteen menoon.

Kun tyttäreni olivat pieniä, ompelin kaikki heidän vaatteensa.

Olen ollut Puumalan kädentaitajien puheenjohtaja siitä alkaen kun yhdistys perustettiin 1994. Kesäksi ja joulunajaksi perustamme kylälle käsityöliikkeen. Meitä on kymmenen ihmisen aktiiviporukka, ja jokaisella on oma myymälävuoronsa. Kesällä asiakkaina on paljon turisteja ja mökkiläisiä. Esillä olevat tuotteet poikivat myös uusia tilauksia, minulla on nytkin muutama matto kudottavana ensi kevääksi. Metrin levyisen maton metrihinta on 47 euroa. Mattojen lisäksi kudon liinoja ja kuultokudoksia seinälle. Pellava on suosikkimateriaalini.

Olen aina tehnyt käsitöitä. Kun tyttäreni olivat pieniä, ompelin kaikki heidän vaatteensa ja neuloin kirjoneulepuseroita paitsi heille, myös kummilapsille. Kangaspuilla kutomisen opettelin nelikymppisenä Mikkelin käsi- ja taideteollisuuskoulun kudontalinjalla. Se toi minulle uuden työn. Entisestä maatalon emännästä tuli kehitysvammaisten työnohjaaja ja kansalaisopiston opettaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matonkutominen on myös tehokasta vatsajumppaa.

Matonkutominen on luovaa puuhaa. Mallin suunnittelu vie aikaa, pohdin pitkään värejä. Esimerkiksi valkoiseen mattoon valitsen monia valkoisen sävyjä, jotta lopputuloksesta tulee elävä. Olen tarkan työn tekijä, ja maton reunojen täytyy olla tasaiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kutomisesta kiitän myös hyviä vatsalihaksiani. Käyn toki jumpassakin useana päivänä viikossa, mutta kun kutoessa poljen ja lyön, se vaikuttaa tehokkaasti kroppaan.”

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla