Ritva Ruohtula kävi ennen sairastumistaan innokkaasti maalauskursseilla esimerkiksi Suomenlinnassa.
Ritva Ruohtula kävi ennen sairastumistaan innokkaasti maalauskursseilla esimerkiksi Suomenlinnassa.

Lähes 40 vuotta maalaamista harrastanut Ritva Ruohtula sai perheeltään lahjaksi vähän erilaiset syntymäpäivät: taidenäyttelyn helsinkiläisessä taidegalleriassa. 

Ritva Ruohtula vietti viikko sitten 80-vuotissyntymäpäiviään todellisessa väriloisteessa. Kutsuvieraina olivat ystävät ja sukulaiset, puheita pidettiin ja maljoja nosteltiin niin Ritvalle kuin väriloisteelle, hänen vuosien varrella maalaamilleen tauluille. Juhlapaikkana oli nimittäin helsinkiläinen Taidesalonki Piirto.

Lähes neljäkymmentä vuotta maalaamista harrastanut Ritva sai oman näyttelyn lahjaksi perheeltään. Näyttelyyn oli koottu 53 hänen maalaustaan eri vuosikymmeniltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Ritva Ruohtulan taulut näyttelyyn perhe valitsi yhdessä.
Ritva Ruohtulan taulut näyttelyyn perhe valitsi yhdessä.

– Suurimman työn tekivät tyttäreni ja mieheni, ja he tekivät näyttelystä onnistuneen. Uskoisin, että heillä oli sitä tehdessään oikein mukavaa. Itse osallistuin leipomalla juustotankoja, jotka tuntuivat maistuvan kaikille valkoviinin ja mehun kera. Mehun olin keittänyt kotipihan vadelmista ja punaisista viinimarjoista, Ritva kertoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matka muistoihin

Näyttelyn suunnittelu ja taulujen valinta nostivat muistoja pintaan. Ritva Ruohtula aloitti maalausharrastuksen 1980-luvun alussa, kun Helsingin kaupunki järjesti työntekijöilleen mahdollisuuden osallistua muotokuvamaalari Sonja Jäämeren kurssille. Siitä päivätyönsä terveydenhuollossa tehnyt Ritva sai kipinän jatkaa maalaamista.

– Näyttelyä kootessamme ihmettelin, että olinko minä tuonkin maalannut. Teokset olivat siis tehneet tehtävänsä ja pujahtaneet omille teilleen.

Ritvan maalaus.
Ritvan maalaus.

Ritva Ruohtula myöntää maalaamisen olevan hänelle terapeuttista toimintaa. Niin hän on voinut sysätä oman pitkäaikaisen ja hankalan sairautensakin, suusyövän, edes hetkittäin pois mielestä.

– Aiheet ja ideat kypsyvät kävelyillä luonnossa. Joskus joku hyvä juttu lehdessä tai kuva aloittaa työn, mikä työstää itse itseään eteenpäin. Ihmiset, piirteet, kehon kieli tuovat esille asioita, jotka näkyvät kuvissani. Alitajuntaan jää aina jotakin kehittymään.

Ritva on pitänyt aiemminkin pari näyttelyä, mutta nyt ensi kertaa taulujen valinnasta vastasivat muut. Näin avajaisten jälkeen hän on entistäkin vakuuttuneempi, että tapa oli mitä parhain juhlistaa merkkipäivää.

– Sain tavata ystäviä ja monia kaukaakin tulleita sukulaisia.Tilaisuus oli todellakin lämminhenkinen ja ikimuistettava. Sukulaislapsetkin viihtyivät näyttelyssä, etsivät lempparitaulua ja juoksivat ympäri ilokseen ja vanhempiensa kauhuksi.

Ritva Ruohtulan Ajatukset väreinä -retrospektiivinen näyttely on avoinna Taidesalonki Piirtossa 6.10. saakka.

 

Haaveissa oma näyttely?

Gallerioista kannattaa ennakkoluulottomasti kysellä, löytyisikö niistä aikaa ja tilaa myös ihan harrastajamaalarin näyttelylle. Näin kehottaa Anita Aula Galleria Piirtosta, Helsingissä.

– Kannattaa olla ajoissa liikenteessä, sillä näyttelyt sovitaan hyvissä ajoin. Vaikkapa vuosi ennen mietittyä ajankohtaa voisi olla sopiva, Aula kertoo.

Ritva Ruohtulan näyttely on avoinna galleriassa kaksi viikkoa, mutta näyttelyiden pituudet vaihtelevat, samoin gallerian vuokra- ja sopimusehdot, hyvin tapauskohtaisesti.

– Mutta kaikesta voidaan siis neuvotella, joten kannattaa rohkeasti olla yhteydessä gallerioihin, Aula kehottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla