Helli itseäsi saunan lempeissä löylyissä, anna levähdyshetki jaloille tuoksuvassa jalkakylvyssä ja vilvoittele kätevässä, itse tehdyssä kietaisumekossa.

Laudeliina

 • laudeliinapellavaa (myydään valmiiksi laudeliinoihin sopivana leveytenä, reunat päärmättyinä)
 • ompelukone ja -lankaa
 • tekstiilikynä, jonka teksti on itsestään katoavaa (esim. Prym Trickmarker)
 • muliinilankaa
 • neula
 1. Leikkaa laudeliinapellavasta sopivat palat, käännä sivut ja huolittele suoralla ompeleella. Kirjoita kirjontakynällä nimi laudeliinaan.
 2. Irrota muliinilangasta kaksi säiettä ja kirjo liinaan ketjupistoilla kynän jälkiä pitkin. Kahdella lankasäikeellä syntyy sopivan rouhea kirjontateksti pellavalle.
 3. Päättele liinan alapuolelle. Kirjonnan alla oleva teksti katoaa muutamassa päivässä itsestään tai hankaa kevyesti sitä, jolloin se häviää.

Vihta

 • nippu rauduskoivun oksia
 • oksasakset
 1. Tee koivun vitsaksista tasainen kimppu. Puhdista oksat lehdistä kädensijan kohdalta.
 2. Sido kimppu tiukasti yhteen lehdettömällä, notkealla vitsalla tai muotoile vitsaksesta ensin valmis minikranssi, jonka pujotat kädensijaan.
 3. Jos sidonta tuntuu löysältä, voit pujottaa muutaman vitsaksen lisää vihtaan, niin sidonta tiukentuu ja kädensijasta syntyy tukeva.

Pesulappu

 • froteekangasta tai pieni froteekäsipyyhe
 • ompelukone- ja lankaa
 • kanttinauhaa ripustuslenkkiin
 1. Leikkaa froteekankaasta suorakaiteen muotoinen pala, mallityössä 23 x 30 cm. Jos käytät pyyheliinaa, hyödynnä valmiiksi ommellut reunat pesulapun käsiaukossa.
 2. Taita pala kahtia ja ompele suoralla ompeleella pussiksi. Ompele sivusaumaan mukaan taitettu kanttinauhalenkki ripustusta varten.

Kietaisumekko

 • leveää froteekangasta
 • kuminauhaa
 • tarranauhaa
 • ompelukone ja -lankaa
 • (kanttinauhaa ripustuslenkkeihin)

Mallimekossa on käytetty 110 x 150 cm pala froteekangasta, jonka valmiiksi päärmätyt reunat hyödynnettiin mekossa.

 1. Käännä ja ompele mekon ylä­reunaan muutaman sentin levyinen nauhakuja kuminauhalle.
 2. Pujota kuminauha kujan keskivaiheille selkäpuolelle tulevaan kohtaan ja ompele se päädyistä kiinni, mallityössä kuminauha on 55 cm pitkä. Valitse tukeva kuminauha, jotta se jaksaa kantaa suhteellisen painavan ja paksun froteekankaan.
 3. Ompele tarranauhan kappaleet, mallityössä 23 cm mittainen pätkä, nauhakujan päälle mekon yläreunan kumpaankin päähän.
 4. Huolittele tekemällä taite helmaan ja ompele se suoralla ompeleella.
 5. Kiinnitä ripustamista varten kanttinauhalenkit. Miehelle voi mallin tehdä lannevaatteena.

Jalkakylpy

 • laventelin kukintoja tuoreena tai kuivattuna
 • karkeaa merisuolaa
 1. Kerää laventelia kukkapenkistä, ruukkupuutarhasta tai osta kuivattuna esimerkiksi luontaistuote- tai kukkakaupasta.
 2. Laita kukinnot merisuolan kera laakeaan kulhoon ja anna laventelin kuivua suolan joukossa, jolloin sen eteeriset öljyt imeytyvät suolaan. Kääntele seosta välillä.
 3. Purkita kun laventeli on kuivunut. Silloin se kestää myös säilyttämistä eikä homehdu tiiviissä purkissa. Tuore laventeli sopii käytettäväksi jalkakylvyssä suolan kera vaikka heti
 4. Käytä seosta jalkakylpyihin. Kaada jalkakylpysuolaa vadin pohjalle, laske päälle lämmintä vettä ja anna hautua hetki ennen kylvyn aloittamista. Kun otat jalat jalkakylvystä, anna veden kuivua jaloissa itsestään, älä kuivaa pyyhkeeseen. Näin saat erityisen pehmeän ihon.

Tiedustelut:
Saunatuotteet, Jokipiin Pellava
Iso Omena, (09) 881 70747
www.jokipiinpellava.fi

Puumalalainen Antti Luukkonen, 101, ei osaa olla jouten.  Pitkinä talvipäivinä hän tekee katajaisia pannunalusia lahjaksi ja vähän myyntiinkin.

"Tykkään tehdä pieniä käsitöitä talvipuhteina. Aika kuluu kuin huomaamatta, kun sommittelen katajaisia pannunalusia. Olen tehnyt näitä viimeiset 15 vuotta, kun en enää muuta jaksanut ja jotain puuhaa piti keksiä. Moni ei arvaisi, miten monta vaihetta pannunalusten tekemisessä onkaan.

Katajat haen kesällä naapurin metsästä hänen luvallaan. Käytän valkoista katajaa, jota ei monesta paikkaa löydä. Kuorin ja kuivatan rangat ja sahaan ne sirkkelillä nappuloiksi, joiden läpimitta on 6–7 milliä. Puhdistan ja hion palat yksi kerrallaan käsin santapaperilla. Siinä kuluu aikaa ja kynsiä!

Sitten leikkaan vanerista ympyrän, neliön tai sydämen muotoisen pohjan ja alan asetella katajanpalasia kauniisti sen päälle. Siinä kuluu tovi jos toinenkin, ja se on mukavaa aivotyötä. Kevättalvella, kun päivät alkavat jo olla valoisia, liimaan palaset alustaan. Lopuksi hion pannunalusen hiomakoneella sähköllä pyörivän alustan päällä.

Teen myös puisia voiveitsiä ja lastoja. Voiveitset sahaan pienellä sirkkelillä, hion hiomakoneella ja viimeistelen hiekkapaperilla.

Asun kotikylässäni Hurissalossa tyttäreni Marja-Leenan kanssa, joka on ollut kolme vuotta omaishoitajani. Vaimoni kuoli vuonna 2014. Marja-Leena vie kesäisin myyntiin omien käsitöidensä lisäksi minut pannunalusiani. Ne menevät kuulemma hyvin kaupaksi, kun myyjät kertovat asiakkaille tekijän iän!

Teen 20–40 alustaa vuodessa, joten mitään tehotuotantoa tämä ei ole. Osa alusista menee lahjaksi tutuille.

Käsillä puuhailu on mukavaa. Näköni on kunnossa, pystyn jopa lukemaan, mutta silmät rasittuvat äkkiä. Silloin pitää huilata."

Antti kävi Linnan juhlissa! Lue artikkeli:

Artikkeli on osa juttua, joka on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2018. Digilehteen voit tutustua täällä.

Itse tehty leikkiruoka on sympaattisempaa kuin kaupan muovilelut. Mummun virkkaama runebergintorttu on varmasti leikkikutsujen suosikki.

Runebergintorttu

Koko: 6x7 cm, 5 kpl

Lanka: Esito-virkkuulankaa (100 % merseroitu puuvilla, 200 g = n. 650 m) 100 g kullanruskeaa (9031), 15 g valkaistua (9001) ja 10 g tummanpunaista (9020).

Virkkauskoukku: nro 1,75-2 käsialan mukaan ja nro 3.

Muuta: tukevaa kartonkia, paksua pahvia, parsinneula ja kuumaliimaa.

Tiheys: 30 s ja 35 krs = 10 cm

Työohje

Tee ensin 6x7 cm lieriö näin: Leikkaa kartongista n. 30x7 cm suorakaide, rullaa ja teippaa se 6 cm:n lieriöksi. Leikkaa pahvista kaksi 6 cm pyöreää palaa. Teippaa niistä toinen lieriön päähän, täytä lieriö vanulla ja teippaa toinen pala paikoilleen.

Virkkaa lieriön päälle kullanruskea kuori. Tee sormen ympärille lankalenkki eli taikarengas. 1. krs: Virkkaa renkaaseen pienemmällä koukulla 1 kjs ja 10 ks. Jatka spiraalina. 2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan = 20 s. 3. krs: 20 ks. 4. krs: *2 ks samaan s:aan, 1 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 30 s. 5. krs: 30 ks. 6. krs: *2 ks samaan s:aan, 2 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 40 s. 7. krs: 40 s.

8. krs: *2 ks samaan s:aan, 3 ks*. Toista *-* 10 kertaa = 50 s. 9. krs: 50 ks. Pyöreä pala on nyt valmis.

10.- 40. krs: 50 ks. Viimeisen kerroksen loppuun 3 ps. Tee toinen pyöreä pala toistamalla 1.-9. krs ja virkkaa viimeisen krs:n loppuun 3 ps. Liitä pohja tortun reunaan piilosilmukoilla.

Hillosilmä: Tee kaksinkertaisella langalla sormen ympärille lankalenkki. Virkkaa lenkkiin isommalla koukulla 4 kjs, 11 pp (= pitkäpylväs) ja 1 ps 4:n kjs:aan. Jätä alkuun ja loppuun n. 15 cm lankaa ompelua varten.

Sokerirengas: Virkkaa valkoisella langalla ja pienemmällä koukulla aloitusketjuun 4 kjs ja sulje se renkaaksi ps:lla. Jatka spiraalina ja virkkaa 1 ps jokaiseen s:aan kunnes tuppilon pituus on 11,5 cm. Jätä n. 15 cm langanpää ompeluun. Tarkista pituus ja ompele tuppilonyöri renkaaksi.

Viimeistely: Ompele rengas vuoropistoin kiinni hillosilmään. Kierrä 3 punaista lankaa hillosilmän alle niin että se nousee koholle ja kiinnitä lankakieppi muutamalla pistolla. Liimaa koriste kuumaliimalla tortun keskelle.

Malli: Lankava Oy, Marjukka Tyrväinen

Lanka- ja ohjetiedustelut: Lankava Oy,  www.lankava.fi