Kengänkorkotekniikassa otetaan uudiskäyttöön vanhat kankaat tai vanuneet villapaidat. Tekniikalla voi tehdä tyynyjen lisäksi myös mattoja, laukkuja ja seinäkoristeita.

Kengänkorkotekniikka on lähtöisin 1200-luvulta, ja se kannustaa kierrätykseen. Tekniikassa hyödynnetään vanhat kankaat, joista tehdään kengänkoron mallisia lappusia alustalle, kuin suomuiksi. 

Kurikkalainen Eija Pöyry suunnitteli tämän tyynyn, joka sopii lahjaksi vaikka pyöreitä täyttävälle.

– Kierrän ahkerasti kirpputoreja kotiseudullani Pohjanmaalla ja kakkoskodissamme Viron Viljandissa. Pelastan vanhoja käsitöitä, kirjottuja pöytäliinoja ja virkattuja pitsejä. Käytän niitä käsitöissä. Esimerkiksi tässä tyynyssä on käytetty kolmea pöytäliinaa, kuvailee Eija.

Kellastuminen ja tekstiilin reikä ei Eijaa harmita, päinvastoin.

– Saatan jopa korostaa reikää sitä kirjomalla, tai piilotan reikään jotain, joka kurkistaa sieltä. Tuntemattomien ihmisten muistot limittyvät uudeksi töissäni.

Kengänkorko-tyynynpäällinen

TARVIKKEET:

 • vanhoja kuluneita, tahraisia tai rikkinäisiä kirjottuja pöytäliinoja ja tyynyliinoja
 • vanua tyynyn täytteeksi ja vanulevyä korko-osien täytteeksi
 • kirjontalankoja ja neula
 • pahvia kaaviota varten
 • ompelulankoja

1. Tee pahvista haluamasi kokoinen kengänkoron mallinen kaavio. Mallityynyssä on 7 x 10 cm kokoinen kaavio, toisesta päästä pyöristetty.

2. Leikkaa kaavion avulla (lisää 1 cm saumavara joka puolelle) liinojesi kiinnostavista kohdista korkopaloja eli kielekkeitä tarvittava määrä. Mallityössä niitä on 57.

3. Leikkaa jokaiselle korkopalalle samankokoinen takaosa esimerkiksi yksivärisestä kankaasta tai liinojesi vähemmän kiinnostavista kohdista. Ompele jokainen päälliosa ja takaosa yhteen ompelukoneella nurjalta puolelta noin 1 cm:n saumavaralla. Jätä suora sivu ompelematta.

4. Käännä korot oikein päin. Silitä halutessasi. Leikkaa vanulevystä sopiva pala koron sisään ja sujauta se sinne.

5. Voit ommella käsin kirjontalangalla vanun kiinni koron päältä, noin 1 cm:n päästä reunasta etupistoin.

6. Leikkaa liinoistasi tai muusta kankaasta tyynyn osat, kaksi saman kokoista ympyrää.

7. Aloita korkojen ompelu toiseen kappaleeseen. Ompele korot vierekkäin noin 4 cm:n päähän reunasta. Kun olet saanut yhden kehän valmiiksi, ompele seuraavat korot niin, että edellisen kehän kiinnitysommel peittyy eivätkä korot ole suoraan samalla kohtaa vaan suunnilleen kahden alemman välissä.

8. Etene näin keskustaa kohti. Viimeisen kehän kiinnitysompeleen voit peittää pienellä pyöreällä tyynyllä.

9. Tyynyn ompelu: Ompele pyöreät tyynyn osat toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Taita reunimmaiset korot kohti keskustaa, jotta ne eivät jää
ompeleen väliin. Jätä noin 10 cm:n pituinen kääntö- ja täyttöaukko. Käännä työ oikeinpäin ja täytä vanulla. Ompele täyttöaukko kiinni piilopistoin.

10. Jos haluat, voit vielä kiinnittää tyynyn keskelle napin ja vastanapin.

Pidä lapsenlapsen kanssa askartelutuokio, ja tehkää yhdessä joulukalenteri. Kumpikin voi piirtää lempikuviaan. Tai jos se ei innosta, liimatkaa kalenteriin valokuvia ja papereita.

Tarvikkeet

 • 24 tikkuaskia
 • tukeva kartonki, 35 x 50 cm
 • valkoista kartonkia
 • lyijykynä
 • vedenkestävä tussi
 • vesi- tai peitevärejä
 • liimaa
 • paksu pahvi tai vaneri,50 x 70 cm
 • vanhoja kirjoja
 • nuppineuloja

Tee näin

1. Herätä joulufiilis sytyttämällä kynttilä ja juomalla jouluglögiä. Näillä eväillä on hyvä suunnitella kuvia ja tarinoita joulukalenterin ikkunoihin.

2. Maalaa 30 x 50 cm kokoiselle kartongille vesiväreillä jouluinen talokuva, esimerkiksi joulupukin Korvatunturin-talo. 

3. Suunnittele ikkunoiden määrä ja koko. Mallikalenterissa on 3 kappaletta neljän askin muodostamaa isoa ikkunaa, 4 kappaletta kahden askin keskikokoista ikkunaa ja 4 kappaletta yhden askin ikkunaa.

4. Leikkaa kartongeista ikkunoita hiukan isommat palat. Piirrä niihin kuvat ensin lyijykynällä ja sitten ohuella vedenkestävällä tussilla.

5. Kumita lyijykynän jäljet tussin kuivuttua ja maalaa piirrokset vesi- tai peiteväreillä valmiiksi.

6. Liimaa tulitikkuaskit yhteen ikkunoiksi haluamallasi tavalla. Liimaa piirtämäsi kuva tulitikkuaskin päälle ja käännä reunat alapuolelle.

7. Liimaa ikkunat talon kuvan päälle. Jätä tarpeeksi tilaa jokaisen ympärille, jotta saat askit avattua. Ne eivät siis saa olla liian lähellä toisiaan. Kirjoita numerot 1–24 askien päälle.

8. Päällystä tukeva pahvi 50 x 70 cm vanhojen kirjojen sivuilla. Kiinnitä
tulitikkujoulukalenteri siihen nuppineuloilla tai liimalla.

9. Tee yläreunaan kaksi reikää ja pujota niiden kautta ripustusnaru.

10. Kun kalenteri pääsee käyttöön, laita laatikkoihin pieniä koristeita, karkkeja, kolikkoja, minipipareita tai vaikka kirjoitettu lupaus yhteisestä leikkihetkestä.

Mitä kivaa olet itse askarrellut jouluksi? Kalenterin, kuusenkoristeita, ovikranssin tai ehkä jotain muuta? Lähetä meille kuva alla olevalla lomakkeella! Voit kertoa työstäsi Sisältö-kentässä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Neulo joulupakettiin syötävän suloiset piparkakkusukat tai veikeät mummisukat. Mikään ei estä koristelemasta näin myös myös aikuisten sukkia! Ohjeet ovat Kikka Virolaisen uutuuskirjasta Vallattomat villasukat.

Salolainen Kikka Virolainen, 43, on ehtinyt neuloa pitkälti toista tuhatta sukkaparia. Hän kokosi 40 ilmeikästä lasten sukkamallia ihanaksi kirjaksi.

Näissä 6-12 kuukauden ikäisille sopivissa sukissa on niin unijukkia, kukkia, merirosvoja, leppiksiä kuin nallejakin. Kokoa muuttamalla koristeluideoita voi käyttää isompiinkin sukkiin. Täältä löydät myös Kikka Virolaisen ihanien mummisukkien ohjeen.

ET sai hauskojen piparkakkusukkien ohjeen jaettavaksi lukijoille. Tästä somat sukat pukinkonttiin! 

Piparkakkusukat

On taas aika joulun
ja piparkakkujen,
niitä leivotaan iso pino.
Veli tekee piparkakkutalon,
ei haittaa vaikka se on
vähän vino.

Koko: 6-12 kk ikäiselle

Tarvitset

 • puikot nro 3
 • virkkuukoukun nro 2,5
 • neulan
 • punaista ja valkoista Novita Nalle -lankaa sekä ruskeaa konepestävää lankaa

1. Neulo punaiset perussukat. Luo punaisella langalla 40 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Yhdistä pyöröneuleeksi. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta 26 kerrosta tai kunnes joustin on 8 cm pitkä.

2. Tee vahvistettu kantapää, jaa kantapohjan kavennettavat silmukat kolmeen osaan, 6-8-6.

3. Tee kiilakavennukset ja neulo sileää neuletta 28 kerrosta tai kunnes jalkaterä on kantapää mukaan lukien 11 cm.

4. Tee kärkikavennukset nauhakavennuksena ilman välikerroksia. Sukan valmis pituus kantapäästä kärkeen on 13 cm. Päättele sukka ja neulo toinen sukka samoin.

5. Virkkaa ruskea piparkakku. Virkkaa ruskealla langalla 8 ks kjs-lenkkiin. Virkkaa toisella kerroksella 3 pylvästä aina yhteen ks:aan = 24 p. Päätä kerros piilosilmukkaan. Virkkaa kolmannella kerroksella ympyrään piparkakun kaaret. Virkkaa 1 ks, jätä 1 p väliin. *Virkkaa 6 p samaan p:seen, jätä 1 p väliin, virkkaa 1 ks seuraavaan p:seen, jätä 1 p väliin.* Toista *–* yhteensä 6 kertaa, piparkakkuun tulee 6 kaarta. Päätä kerros piilosilmukkaan ja jätä pitkä päättelylanka piparkakun kiinni ompelemista varten. Virkkaa yhteensä 2 piparkakkua.

6. Koristele piparkakku. Virkkaa piparkakun läpi piilosilmukoita pintavirkkauksena piparkakun reunoja pitkin valkoisella langalla. Älä virkkaa piilosilmukoita liian tiukalle vaan jätä silmukat löysiksi. Kuljeta lankaa virkatessasi työn nurjalla puolella. Tee lankaan aloitusketjusilmukkalenkki. Vie virkkuukoukku työn läpi nurjalle puolelle kohdasta, josta haluat aloittaa pintavirkkauksen. Vie aloitusketjusilmukkalenkki koukulle ja vedä lenkki työn läpi oikealle puolelle ja jätä solmukohta työn nurjalle puolelle. Näin syntyy ensimmäinen piilosilmukka. *Vie virkkuukoukku taas työn läpi nurjalle puolelle seuraavasta kohdasta. Kierrä lanka koukulle ja vedä lanka sekä työn että koukulla olevan silmukan läpi oikealle puolelle.* Näin syntyy toinen piilosilmukka.

7. Toista *–*, kunnes piparkakun reunat on pintavirkattu. Katkaise lanka ja lopeta pintavirkkaus viemällä langanpää työn ja viimeisen koukulla olevan piilosilmukan läpi ensin oikealle puolelle. Vie sen jälkeen langanpää virkkuukoukulla takaisin työn nurjalle puolelle samasta kohdasta ja päättele.

8. Ompele piparkakun päälle vielä valkoisia pilkkuja. Päättele kaikki langanpäät piparkakun taakse ja ompele piparkakku sukkaan napakasti kiinni reunoistaan päättelylangalla. Viimeistele toinen piparkakku samoin.

9. Virkkaa ruskealla langalla joustimen yläreunaan 40 ks. Päätä kerros piilosilmukkaan. Virkkaa näin 2 kerrosta. Katkaise lanka, vaihda valkoinen lanka ja virkkaa pintavirkkauksena kiinteiden silmukoiden läpi 1 kierros piilosilmukoita. Älä virkkaa piilosilmukoita liian tiukalle vaan jätä silmukat löysiksi. Näin silmukat joustavat sukkaa käytettäessä ja pestessä. Päättele langanpäät hyvin.

Ohjeet ovat Kikka Virolaisen kirjasta Vallattomat vauvansukat. Moreeni 2017. Mallina on kaksivuotias Helka.