Taru Tasalan tekemät Punatulkun talvisukat tulivat ET:n syksyn villasukkakilpailussa kolmannelle sijalle. Katso tästä sukkien ohje!

Sodankyläläinen Taru Tasala, 49, tekee fyysisesti raskasta työtä maatalouslomittajana ja eläintenhoitajana muutaman päivän viikossa. Maaliskuusta kesäkuun loppuun hän on puutarhari, joka kasvattaa kesäkukkia kasvihuoneessa.

– Neulominen ja käsityöt on mukavaa vastapainoa työlle. Neulon aina telkkarin ääressä, mutta neulominen on ykkönen, ohjelma vain taustaa. Päivällä ei jotenkin olen sallittua ”vain” neuloa, mutta kun lössähdän sohvalle telkkarin ääreen, olenkin ahkera kaksoisuorittaja.

ET:n kilpailuun Taru loihti sukat siitä lähtökohdasta, että hän halusi saada aikaan näyttävän kuvion helposti. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Nurjalla kudottu rivi keskellä sukkaa on hieno ja erittäin helppo tehdä. Yleensä meidät neulojat on opetettu siihen, että nurja neule ei saa näkyä. Minun sukissani se on pääosassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taru on kädentaitojen moniosaaja: kaikki puutöistä betoniesineisiin ja vaatteista koruihin onnistuvat.

– Nahkatyöt ovat kiinnostavia, ja menen aina kerran vuodessa kansalaisopiston nahkatyökurssille. Tulevaisuuden projektina on, että haluaisin kutoa mummini vanhoista langoista matot makuuhuoneeseen. Muuten teen nykyään helppoja ja nopeita töitä. En ymmärrä, kuinka viitsin aikoinaan ommella neljälle lapselleni kaikki vaatteet toppapuvuista lähtien, Taru nauraa.

Tarulla on paljon materiaalia kotona, ja syytä onkin, sillä inspiraation iskiessä ei niin vain lähdetä kauppaan. Kirkonkylälle on 40 kilometriä. Sieltä saa jotain pientä, esimerkiksi villalankaa. Mutta kangaskauppaan Rovaniemelle on 130 kilometriä. Tarun Helsingissä asuva sisko lähettää hänelle usein lahjaksi lankoja ja tarvikkeita.

Punatulkun talvisukat

  • Koko: 38/39-40/41
  • Lanka: Novita 7 veljestä -lankaa (75 % villa, 25 % polyamidi, 150 g = 300 m) 100 g harmaata (043), 50 g tummanharmaata (048), 50 g punaista (549) 10 g luonnonvalkoista (010), ja 100 g grafiittia (044) tai vaihtoehtoisesti kirjavaa harmaata (800) Novita 7 veljestä Pohjola -lankaa (45 % villa, 30 % suomalainen villa, 25 % polyamidi, 100 g = 200 m).
  • Puikot: sukkapuikot 4 mm tai käsialan mukaan.
  • Pintaneule: Neulo suljettuna neuleena. 1.-4. krs: *3 o, 2 n*, toista *-*. 5. krs: *Nosta 3 s neulomatta, vedä 1. s kahden seuraavan s:n yli, siirrä puikolla olevat 2 s takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne 1 o, lk, 1 o, neulo 2 n*, toista *-* krs loppuun. Toista 1-5. krs:ia.
  • Ainaoikenneule: Neulo tasona kokoajan oikein. Nosta aina krs:n 1. s neulomatta puikolle.
  • Joustinneule: Neulo suljettuna neuleena *1 o, 1 n*, toista *-* krs loppuun. 
  • Tiheys: 21 s = 10 cm
  • Malli: Taru Tasala
  • Ohje: Marja Rautiainen

Tee näin

Luo grafiitilla tai kirjavalla harmaalla 60 s ja jaa ne 4:lle puikolle (15 s/puikko). Neulo pintaneuletta ensin kirjavalla tai tummanharmaalla 45 krs, sitten punaisella 5 krs ja lopuksi harmaalla 4 krs. Neulo tämän jälkeen vielä 5. krs mutta jätä langankierrot tekemättä = 48 s (12 s/puikko). Jätä sitten 2. ja 3. puikon s:t odottamaan ja aloita kantalapun neulominen näin: Neulo ensin 1. puikon s:t oikein ja käänny. Neulo sitten 1. ja 4. puikon 30 s:lla ainaoikeinneuletta 25 krs ja nosta ain krs:n 1. s neulomatta. Aloita sitten kantapohjan kavennukset työn np:lla silmukkajaolla 8-8-8 s näin: 14 n, kavenna 2 n yht., käänny.

Op: Nosta 1. s neulomatta, 6 o, kavenna 2 s kiertäen eli takareunoistaan o yht. ja käänny.

Np: Nosta 1. s neulomatta, 6 n, kavenna 2 n yht. ja käänny. Toista np:n ja op:n kerroksia, kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu ja jäljellä on 8 s. Katkaise lanka.

Poimi sitten kantalapun molemmista reunoista ohuemmille puikoille 13 s ja jaa vielä kantapohjan s:t tasan näille kahdelle puikoille = 17+12+12+17 s. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt jalkapohjan keskellä. Jatka sileää neuletta suljettuna ensin tummanharmaalla 2 krs ja sitten harmaalla 3 krs. Kavenna samalla 1. krs:lla terän molemmilla puolilla näin: Kavenna 1. puikon lopussa 2 o yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Toista tällaiset kavennukset joka 2. sileän neuleen kerroksilla kunnes puikoilla on 44 s (10+12+12+10 s). Jaa s:t uudelleen 4:lle puikolle (= 11 s/puikko).

Jatka raidoitusta harmaan jälkeen esim. näin: *punaisella 1 krs joustinneuletta ja 3 krs sileää neuletta, grafiitilla 1 krs nurin, punaisella 1 krs nurin (= kohoraita) ja 1 krs oikein, harmaalla 1 krs joustinneuletta ja 1 krs sileää neuletta, valkoisella 3 krs sileää neuletta, grafiitilla 1. krs joustinneuletta ja 2 krs sileää neuletta, punaisella 1 krs joustinneuletta ja 1 krs sileää neuletta, tummanharmaalla 1 krs joustinneuletta ja 3 krs sileää neuletta*, toista *-* kunnes terän pituus on 19-21 cm.

Aloita sitten kärkikavennukset näin: Neulo sileää neuletta ja kavenna jokaisen puikon lopussa 2 o yht. Neulo kavennuskerrosten väliin 2, 1, 1 krs. Kavenna lopuksi jokaisella krs:lla ja vedä lanka viimeisten 8 s:n läpi. Neulo toinen sukka samoin. Päättele langat.

Lankatiedustelut: Novita Oy, www.novitaknits.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla