Lanka virtaa ja silmukat soljuvat. Oululainen Soile Pyhänniska, 44, eli bloggaaja Neulova Narttu tarttuu puikkoihin aina kun inspiraatio iskee. Se syttyy usein ihanasta langasta. Alla Soilen ohjeet ihanaan krysanteemi-pipoon ja kämmekkäisiin.

Oululainen Soile harrastaa käsitöitä monipuolisesti: neuloo, virkkaa, ompelee, kirjoo, kehrää ja tekee makrameetöitä. Neulominen on kuitenkin rakkainta. Neulova Narttu -blogin hän perusti vuonna 2006, ja se on nyt Suomen suosituimpia: päivittäisiä kävijöitä on 300–1 000 ja kuukaudessa blogi klikataan auki reilut 16 000 kertaa. Blogin kautta Soile on löytänyt paljon ystäviä ja muita neuleisiin hurahtaneita.

Katso kämmekkäiden ja pipon ohjeet alta. Kaaviot löydät kunkin ohjeen lopusta. Aivan artikkelin alalaidasta voit ladata kaaviot PDF-tiedostona omalle koneellesi. 

Krysanteemi-kämmekkäät

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarvikkeet:

  • Louhittaren Luolan Väinämöinen tai vastaava fingering-vahvuinen (400 m/100 g) lanka, kahtaa eri sävyä, yhteensä n. 42 g. Kuvan kämmekkäiden sävyt ovat Antiikki ja Savu.
  • Puikot: 2,5 mm

Neulo näin:

Solmi langat yhteen, jätä n. 10 cm pää. Tee tummalla värillä vetolenkki ja kiristä se ensimmäiseksi silmukaksi puikolle. Ota vaalea väri ja vedä se tumman silmukan läpi ja laita syntynyt silmukka puikolle. *Ota tumma väri ja vedä se silmukaksi tumman ja vaalean silmukan välistä.  Laita syntynyt silmukka puikolle vaalean silmukan eteen. Ota vaalea väri ja vedä se silmukaksi vaalean ja tumman silmukan välistä. Laita syntynyt silmukka puikoille tumman silmukan eteen*. Toista *–* kunnes puikolla on 42 silmukkaa. Viimeinen silmukka on vaalealla väriällä. Silmukat saavat olla löyhiä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jaa silmukat neljälle puikolle siten, että ensimmäisellä puikolla on 12 silmukkaa ja seuraavilla 
10 kullakin. Yhdistä suljetuksi neuleeksi siirtämällä 1. puikon kaksi ensimmäistä 4. puikon loppuun. Nosta 4. puikon kaksi viimeistä silmukkaa nostettujen yli 1. puikolle. Näin yhdistämiskohtaan ei jää reikää. Silmukat ovat tässä vaiheessa löysiä, joten varo pudottamasta puikkoja. Aloita sitten brioche-neule.

1. krs vaalealla värillä: *Neulo silmukka oikein vaalealla värillä, nosta (tumma) silmukka langankierron kanssa*. Toista *–* kierroksen loppuun saakka.
1. krs tummalla värillä: *Nosta (vaalea) silmukka langankierron kanssa, neulo seuraava (tumma) silmukka nurin langankierron kanssa yhteen*.
Toista *-* kierroksen loppuun saakka. 
2. krs vaalealla värillä: *Neulo (vaalea) silmukka oikein langankierron kanssa yhteen, nosta (tumma) silmukka langankierron kanssa*. Toista *–* kierroksen loppuun saakka.
2. krs tummalla värillä: *Nosta (vaalea) silmukka langankierron kanssa, neulo seuraava (tumma) silmukka nurin langankierron kanssa yhteen*. 
Toista *-* kierroksen loppuun saakka. 

Jatka neulomista kaavion mukaan, neulo kaavion jälkeen lopuilla silmukoilla briochea. Toista kierroksia 1. - 8. 3 kertaa ja tee peukalon lisäykset kaavion 4. toiston  kierroksella 7 (vaalea). 

Oikea käsi: Lisää 5 silmukkaa 3. puikon ensimmäiseen silmukkaan. Tee lisäys joka kuudes kierros, kolme kertaa. Lisäyskohta siirtyy aina kaksi silmukkaa vasemmalle. (Eli 3. ja 5. silmukka). 

Vasen käsi: Tee lisäykset samoin kuin oikeassa kädessä, lisäyspaikka on 4. puikon 2. viimeinen silmukka. Lisäyskohta siirtyy aina kaksi silmukkaa oikealle eli 4. ja 6. viimeinen silmukka. Katso kuva lisäyskohdasta kääntöpuolelta. 

Kun viimeisen lisäyksen jälkeen olet neulonut 6 kierrosta, siirrä peukalon 14 silmukkaa apulangalle odottamaan. Luo kaksi silmukkaa peukalon kohdalle, ja neulo niillä briochea seuraavilla kierroksilla. 

Kun kaavion toistoja on 7, jatka kaavion kierrokselta 56. Kierroksella 60 (vaalea) tehdään nupit. Nupin kohdalla neulo löyhästi yhteen silmukkaan 7 silmukkaa: neulo 1, tee langakierto, neulo 1, langankierto, neulo 1, langankierto, neulo 1. 
Nosta seuraava silmukka lanka työn takana. 

Kierroksella 60 (tumma): nosta nupin silmukat lanka työn takana. Varo tiputtamasta silmukoita. 

Kierroksella 61 (vaalea): neulo nupit takareunoista yhteen. Ole huolellinen, että kaikki silmukat tulevat varmasti mukaan. Kun olet neulonut kierroksen loppuun, on aika päätellä silmukat. Muista, että langankierto kuuluu silmukkaan ja neulot sen yhdessä silmukan kanssa.

Neulo tummalla värillä kaksi silmukkaa yhteen takareunoistaan ja palauta silmukka takaisin vasemmalle puikoille. Neulo seuraavat kaksi silmukkaa takareunoistaan yhteen vaalealla värillä ja palauta silmukka takaisin vasemmalle puikolle. Jatka näin väriä vaihtaen kierroksen loppuun saakka. Päätel­tyäsi kaikki silmukat, katkaise langat.

Peukalo: Poimi peukalon silmukat apulangalta ja poimi niiden lisäksi yläpuolelta 4 silmukkaa, joilla jatkat briochea. Kavenna seuraavilla kierroksilla yläpuolelta poimituista silmukoista kaksi pois. Näin peukalon hakaan ei jää reikiä.

Neulo briochea 4 kierrosta ja päättele silmukat samoin kuin kämmenosassa.

Pura aloituksen solmu ja päättele langanpäät. 

Höyrytä tai kastele kämmekkäät ja asettele ne kuivumaan. 

 

Krysanteemi-pipo

Tarvikkeet:

  • Kelta-harmaa pipo: Hedgehog Fibres Merino DK (200 m / 115 g), mallissa käytetty värejä Foolsgold ja Saltytales. Kumpaakin väriä n. 45 g.
  • Magenta-vihreä pipo: Tukuwool Sock (320 m / 100 g), mallissa käytetty värejä Selja ja Syli. Kumpaakin väriä n. 30 g.
  • Tumma violetti-keltainen pipo: Louhittaren Luola, Louhitar (260 m / 100 g), mallissa käytetty värejä Kuningatar ja Vilja. Kumpaakin väriä n. 42 g. Louhitar-lankaa ei enää valmisteta, kokeile sen sijasta esim. Louhitar II -lankaa (330 m / 100 g).
  • Puikot: 3,5 mm pyöröpuikot 40 cm tai 60 cm pitkät, sukkapuikot

Koko:

Alareuna n. 50 cm. Brioche on hyvin elastinen neulos, joten alareuna venyy jopa 60 cm:n levyiseksi.
Korkeus n. 23 cm

Tiheys: 

Brioche: n. 17 s / 10 cm
Oikein-nurin -neulos: n. 18 s x 36 krs = 10 x 10 cm

Luo silmukat:

Solmi langat yhteen, jätä n. 10 cm pää. Tee tummalla värillä vetolenkki ja kiristä se ensimmäiseksi silmukaksi vasemmalle puikolle. Ota vaalea väri ja vedä se tumman silmukan läpi ja laita syntynyt silmukka vasemmalle puikolle. *Ota tumma väri ja vedä se silmukaksi tumman ja vaalean silmukan välistä. Laita syntynyt silmukka vasemmalle puikolle vaalean silmukan eteen. Ota vaalea väri ja vedä se silmukaksi vaalean ja tumman silmukan välistä. Laita syntynyt silmukka vasemmalle puikolle tumman silmukan eteen*. Toista *–* kunnes puikolla on 88 silmukkaa. Viimeinen silmukka on vaalealla väriällä. Silmukat saavat olla löyhiä.

Yhdistä suljetuksi neuleeksi nostamalla oikealta puikolta kaksi silmukkaa vasemmalle puikolle. Nosta vasemmalta kaksi silmukkaa  ja vedä ne ensin nostettujen silmukoiden yli oikealle puikolle. Näin yhdistämiskohtaan ei jää reikää. Tuo langat työn oikealle puolelle. Käyttämättä oleva lanka on työn edessä. 

Aloita brioche-neule.
1. krs vaalealla värillä: *Neulo 1 silmukka oikein, nsn-lk *. Toista *–* kierroksen loppuun saakka.
1. krs tummalla värillä: *nsn-lk, bsn*.Toista *-* kierroksen loppuun saakka.

2. krs vaalealla värillä: *bso, nsn-lk*. Toista *–* kierroksen loppuun saakka.
2. krs tummalla värillä: *nsn-lk, bsn*. Toista *–* kierroksen loppuun

Toista kierroksia 2 kunnes resorissa on 9 vaaleaa kierrosta. 

Aloita kuviot kaavion mukaan. Käyttämättä oleva lanka on nyt työn nurjalla puolella. Ensimmäisellä vaalean värin kierroksella neulo langankierrot yhteen silmukkansa kanssa. 

Kierroksella 5 kukissa 1, 3, 4 ja 5 tehdään lisäykset, jolloin työn silmukkamääräksi tulee 104. 

Aloita päälaen kavennukset, kun olet neulonut kierroksen 30 tummalla. Työn korkeus on n. 19 cm. Kavennukset tehdään aina vaalean värin kierroksella, tummalla värillä neulotaan silmukat edelleen nurin.

1. kavennuskierros: *Neulo 11 silmukkaa, 2 oikein yhteen.*  
Toista *– * kierroksen loppuun.
2. kavennuskierros: *Neulo 10 silmukkaa, 2 oikein yhteen.*  
Toista *– * kierroksen loppuun.
3. kavennuskierros: *Neulo 9 silmukkaa, 2 oikein yhteen.* 
 Toista *– * kierroksen loppuun.
Jatka kavennuskierroksia vähentämällä kavennusten välissä olevia silmukoita aina yhdellä per kierros.

Kun työssä on jäljellä 16 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä lanka silmukoiden läpi. Pura aloituksen solmu ja päättele langanpäät. 

Lyhenteet ja muut vinkit

Käytä silmukoita luodessasi ja kahden ensimmäisen kierroksen ajan lyhyempiä puikkoja. Brioche-neulos ”avautuu” oikeaan leveyteensä vasta muutaman kierroksen jälkeen. Ensimmäisten kierrosten neulominen onnistuu toki pidemmilläkin puikoilla, mutta on vähän hankalampaa. Vaihda sukkapuikkoihin päälaen kavennusten yhteydessä.

bso, brioche-silmukka oikein: neulo silmukka edellisellä kierroksella tehdyn langankierron kanssa oikein yhteen. Langankiertoa ei lasketa omaksi silmukaksi.

bsn, brioche-silmukka nurin: neulo silmukka edellisellä kierroksella tehdyn langankierron kanssa nurin yhteen. Langankiertoa ei lasketa omaksi silmukaksi.

nsn-lk: nosta silmukka nurin neulomatta ja tee langankierto

Jatka lisäyssilmukoiden jälkeen briochekuviota: ensimmäisen silmukan kohdalla tee langankierto ja nosta silmukka neulomatta, *neulo seuraava silmukka nurin, tee langankierto ja nosta silmukka neulomatta*.  Toista *-* lisäyssilmukoiden loppuun

Nuppi: Neulo yhteen silmukkaan 7 silmukkaa: neulo 1o, lk,1o, lk, 1o, 1o, lk, 1o). Käännä työ ja neulo juuri lisätyt silmukat nurin yhteen. Ole huolellinen, jotta kaikki silmukkalenkit tulevat mukaan etkä vahingossa neulo edellisen silmukan langankiertoa yhteen nupin silmukoiden kanssa. Käännä työ ja palauta silmukka takaisin oikealle puikolle. Seuraavalla kierroksella neulo nuppien ja niiden väliset silmukat hieman tiukemmin niin työhön ei jää reikiä. 

Kaavio on kahdessa osassa. Halutessasi voit teipata ne yhteen, jolloin kaavion seuraaminen on helpompaa.

Huomaa, että jokaisen kuvion molemmin puolin on yksi nurja brioche-silmukka. Kaavioon on merkitty kukkasten ”keskiruoti” punaisella. 


 

Sisältö jatkuu mainoksen alla