Huopanauhasta punotun korin tekeminen on niin koukuttavaa, että sitä on vaikea jättää kesken. ET-lehti arvioi uutuuskäsityökirjoja ja esittelee kustantajan luvalla niiden kivoimmat ohjeet.

Kierrätä ja sisusta - kierrätyshuovasta ja muusta on inspiroiva teos. Kirja sisältää kolmekymmentä käsityöohjetta, joissa on käytetty kierrätyshuopaa. Huopaa valmistaa suomalainen perheyritys Dafecor Oy ja sitä on saatavilla metrin levyisenä kankaana sekä 1, 3, 5 ja 8 cm levyisenä kaitaleena (kiekossa on 15 metriä). Se on kätevää punontamateriaalia.

Kierrätyshuopa on valmistettu puhdistetusta ja lajitellusta kotitalouksien ja teollisuuden ylijäämämateriaalista, joka menisi muuten kaatopaikalle tai poltettavaksi. Se on kauniin harmaata, mutta värisävy saattaa vaihdella huovan valmistusprosessissa käytettyjen tekstiilien suhteessa. Kierrätyshuopa kestää kulutusta ja vesipesua. Lisätitetoja löydät täältä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

TUPSU-KORI

Koko: 26 x 28 x 17 cm

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarvikkeet

22 m kierrätyshuopanauhaa, leveys 3 cm
26 x 17 cm kierrätyshuopaa
ompelulankaa
silmäneula tai ompelukone
nuppineuloja, tekstiililiimaa
mittanauha, sakset

Tupsu-korin koristelu

50 g jämävillalankaa
80 cm kierrätyshuopanauhaa, leveys 3 cm
10 x 30 cm ohuehkoa villakangasta tai puuvillakangasta
60 cm paksuhkoa nyöriä tai narua

Tee näin:

1. Leikkaa kierrätyshuopanauhasta 13 kpl yhden metrin pätkiä loimisuikaleiksi.

2. Aloita punonta korin pohjasta. Merkitse loimisuikaleisiin keskikohta nuppineulalla. Aseta viisi suikaletta vieri viereen pöydälle. Puno jäljelle jääneet kahdeksan loimisuikaletta yhden yli yhden ali palttinaksi edellisten suikaleidenkanssa siten, että loimisuikaleen keskikohta on punoksen keskikohdassa ja työ jatkuu symmetrisesti molempiin suuntiin. Keskikohtaan muodostuu pohjapunos (n. 26 x 17 cm). Tee punonnasta mahdollisimman tiivistä ja kiinnitä kaitaleiden risteyskohdat nuppineuloilla.

3. Lähde punomaan reunoja ylöspäin. Leikkaa ensimmäinen kudesuikale noin metrin pituiseksi ja tee sillä koepunos, jotta saat selville korisi tarkan ympärysmitan (laskennallinen on 80 cm,mutta totuus on hieman pidempi). Merkitse ympärysmitta kudesuikaleeseen, pura kude pois ja leikkaa vielä kahdeksan samanpituista suikaletta kuteiksi.

4. Ompele suikaleiden päät yhteen puskusaumalla eli siten, että suikaleiden päät ovat kohdakkain, eivät päällekkäin. Voit joko käyttää ompelukoneen siksak-ommelta (piston pituus noin 1,5 ja leveys 5) tai ommella saumat käsin esimerkiksi ristipistoilla. Päättele langanpäät hyvin.

5. Puno lieriökuteet korin reunoiksi yhden yli yhden ali. Jätä saumakohdat näkymättömiin suikaleiden alle ja hieman eri kohtiin korin kehälle. Kiinnitä suikaleet punonnan aikana nuppineuloilla, että saat tiiviin punoksen.

6. Leikkaa vielä kymmenes kudesuikale reunanvahvistamiseen. Aseta se kulkemaan kuten viimeinen kudekerros, mutta korin sisäpuolelle ja puno reunasuikaleita alaspäin (= päättele) kahden, kolmen kerroksen matka, niin että palttina jatkuu oikeana. Kiristä kaikki suikaleet tasakireydelle.

7. Leikkaa vahvistussuikaleesta ylimääräinen pituus pois ja ompele päät kiinni puskusaumalla. Kiinnitä korin suun auki jäävät kerrokset tekstiililiimalla kevyesti ja leikkaa ylimääräiset kuteiden päät pois.

8. Aseta korin pohjan vahvistuspala korin sisään tai liimaa se pohjaan ulkopuolelle.

9. Leikkaa Tupsu-korin kahvoja varten kierrätyshuopanauhasta kaksi 40 cm:n pätkää. Taita ne kahtia pituussuunnassa ja ompele pitkä sivu yhteen läheltä reunaa (noin 1 mm) joko koneella suoralla ompeleella tai käsin pienillä etupistoilla. Jätä päistä ompelematta 6 cm:n matka.  Leikkaa vahvikenyöri tai -naru kahteen osaan ja pujota ne kahvojen sisään niin, etteivät ne jää näkymään ommeltujen putkiloiden päistä.

10. Leikkaa ohuehkosta villa- tai puuvillakankaasta päällikankaaksi kaksi 5 x 30 cm:n palaa, taita ne kahtia pituussuunnassa ja ompele pienellä saumanvaralla putkeksi. Käännä putki. Pujota päällinen vahvistetun kahvan päälle. Kierrätyshuopakahva jää näkyviin 5 cm päällisen molemmista päistä.

11. Kohdista kahvat koriin molemmille puolille kohtaan: 2. loiminauha sivusta laskettuna ja 3.kudenauha korin suusta laskettuna.

12. Pujota kahvan ompelematta jätetyt 6 cm:n päät korin punokseen niin, että kahvan kaksinkertainen osuus sijoittuu ruudun keskelle, ompele tai liimaa kiinni.

13. Valmista Tupsu-koriin jämävillalangasta neljä pientä tupsua halkaisija 3,5-4cm. Kiinnitä ne sankojen kiinnityspaikkoihin niin, että kiinnityskohta jää piiloon.

 

KUUTIO-KORI

Kuutio-kori on nimensä mukaisesti kuution mallinen. Siinä on käytetty pohjan punontaan yhtä monta suikaletta molempiin suuntiin. Korin kokoa voit muunnella muuttamalla suikaleiden lukumäärää tai leveyttä. Valmista kierrätyshuopanauhaa on saatavana 3 cm:n ja 5 cm:n leveänä, mutta voit myös itse leikata haluamasi levyisiä suikaleita kierrätyshuovasta.

Puno reunoja ylöspäin niin, että korista muodostuu kuutio (kaikki sivut ovat yhtä pitkiä).

Kuutio-korin kahvat ovat parkkinahkaa (pituus 30 cm ja leveys 3 cm), ja ne on kiinnitetty niiteillä.

– Kirjaa kootessa lähdimme liikkeelle siitä, että on yksi perusohje (malli), jota voi varioida ja siihen olemme antaneet vinkkejä (muut korit).  Silloin meillä oli Tupsu-kori valmiimpana, joten lähdimme siitä liikkeelle. Kuvassa etualalla näkyvä tähtikori on tehty eri tekniikalla ja vaatii enemmän materiaalia. Nappi- ja  Kuutio-kori taas ovat valmistukseltaan lähempänä Tupsu-koria, toteaa kirjan tekijä Tuula Nieminen.

 

Ohje on tästä kirjasta:

Tuula Nieminen: Kierrätä ja sisusta. Tammi 2016. Hinta 23 euroa.

Materiaalin ja kirjan hankintapaikka:

Taito Uusimaa ry. sp. toimisto@taitouusimaa.fi, www.taitouusimaa.fi

GREEN CRAFT -huopaa myydään myös monissa Taito-käsityökeskuksissa ympäri maan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla