Ahkerimmat neulojat ovat ehtineet tehdä jo monta paria villasukkia. Kuva: Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta -Facebook-ryhmä.
Ahkerimmat neulojat ovat ehtineet tehdä jo monta paria villasukkia. Kuva: Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta -Facebook-ryhmä.

Jaana Willmanin idea villasukkalahjasta jokaiselle sotien veteraanille synnytti hienon kampanjan, joka onnistui nappiin.  Moni sukkapari on jo tänä vuonna jaettukin.

Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta -ryhmän perustaja, oululainen Jaana Willman, laittoi ryhmän pystyyn kesäkuussa 2016. Tavoitteena oli neuloa sotiemme veteraaneille villasukat ns. juhlavuosi-mallia Suomen itsenäisyyden 100-vuotis juhlan kunniaksi ja toimittaa sukat veteraaneille vuoden 2017 itsenäisyyspäivään mennessä. 

Elokuussa 2017 -ryhmän Facebook-sivuilla kerrotaan, että tavoite on saatu täyteen ja sukkien jakaminen on käynnissä. Ensimmäiset sukat jaettiin 30.1.2017 Kuusamossa, veteraaneille järjestetyssä tilaisuudessa.

ET haastatteli Jaana Willmania marraskuussa 2016. Alla tuolloin ilmestynyt  artikkeli:

Idea sai alkunsa jo vuoden 2016 alussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Juttelin isännälle, että olisi kiva tehdä veteraaneille sukkia. Mietin, saisinko porukkaa mukaan. Kuulun Facebookin Voihan villasukka -ryhmään ja kirjoitin sinne ehdotukseni. Heti oli 800 ihmistä lähdössä innokkaana mukaan, Jaana muistelee.

Veteraanit ovat lähellä Jaana sydäntä, sillä hänen oma isänsä oli veteraani.

– Isä monesti puhui, että veteraaneja ei arvosteta. Nykypäivänä tilanne on muuttunut, mutta isän aikana veteraanien muistaminen oli vähäisempää.

Villasukat veteraaneille -ryhmä hyväksyttiin osaksi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Tempauksen yhteistyökumppaneiksi lähtivät Posti sekä Sotiemme veteraanit -varainhankinta, veteraanijärjestöjen yhteiskeräys, jossa ovat mukana myös muut veteraanijärjestöt. 

Tempaukseen voi osallistua kuka tahansa, eikä neulomistaitojen tarvitse olla huippuunsa asti hiotut. Ja jos puikot eivät pysy käsissä lainkaan, osallistua voi lahjoittamalla lankaa neulojille. Myös moni yritys on lähtenyt tempaukseen mukaan lahjoittamalla lankoja. 

Helpoiten osallistuminen käy, kun liittyy tempauksen Facebook-ryhmään. Sieltä löytyy sukkamalli, ja muilta neulojilta voi kysyä apua.

Jos Facebook ei ole käytössä, osallistua voi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen villasukat.100vuotta@gmail.com

Villasukkia Afrikasta 

Vastaperustettu Facebook-ryhmä alkoi nopeasti saada lisää jäseniä ja sana kiiri jo liittyneiden jäsenten avulla eteenpäin. Ensimmäinen näkyvä mainostaja oli Jounin Kauppa, joka antoi ryhmälle näkyvyyttä omilla Facebook-sivuillaan.

Nyt maanantaina 7. marraskuuta ryhmässä on 6 241 jäsentä. Heitä tulee jatkuvasti lisää, noin parisataa viikossa. Porukasta noin tuhat on aktiivisia neulojia, mutta mukaan mahtuu myös materiaalien lahjoittajia ja toimittajia, yhteistyökumppaneita ja hengessä mukana seuraavia.

Villasukkia ovat innostuneet neulomaan niin nuoret kuin vanhat. Nuorimmat ovat tiettävästi alakouluikäisiä, vanhin yli 90-vuotias. 

– Kurikkalaisen Luopajärven koulun kuudesluokkalaiset neulovat sukkia käsityötunneilla ja välillä myös välitunneilla, Jaana Willman kertoo. 

Veteraaneille neulotaan sukkia ympäri maailmaa, sillä myös ulkomailla asuvat suomalaiset ovat lähteneet mukaan tempaukseen. Jaana tietää, että sukkia neulotaan ainakin Ruotsissa, Islannissa, Sveitsissä, Englannissa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja jopa Afrikassa asti. 

Kaikille veteraaneille sukat itsenäisyyspäiväksi 

Kaikki tempaukseen osallistuvat neulovat veteraaneille samanlaiset sukat. Facebook-ryhmän jäsenet pääsivät ehdottamaan sukkiin sopivia värejä. Lopulta malliin valikoituivat harmaa sekä Suomen lippua kuvastavat sininen ja valkoinen. Jaana Willmanin suunnittelema sukkamalli on nimetty juhlavuosisukkamalliksi.

– Otin ryhmää perustaessani Sotiemme veteraanit -varainhankintaliittoon yhteyttä ja sovimme yhdenmukaisesta sukkamallista.

Sukkiin lisätään myös sukkavyöte, jossa on Suomen 100-vuotislogo, sukan koko ja kiitosteksti veteraaneille. Lisäksi siihen merkitään neulojan nimi ja paikkakunta.

– Näin veteraani saa tietää, kuka hänelle on loihtinut sukat ja mistä päin maailmaa. 

Ryhmän tavoite on, että kaikki sotiemme veteraanit saavat oman sukkaparinsa. Sukkien saajiin kuuluvat myös naiset, joilla on rintamapalvelutunnus. 

Alaraajansa menettäneet veteraanit tulevat saamaan sukkien lisäksi myös lapaset. Lapaset on suunnitellut Facebook-ryhmän jäsen Sinikka Kolmonen, joka myös neuloo lapaset. 

Toistaiseksi neulojat säilyttävät sukkia kotonaan, mutta myöhemmin ne voidaan toimittaa veteraaniliittojen aluetoimistoihin säilytykseen. 

Sukkia aletaan jakaa vuoden 2017 alussa alue kerrallaan veteraaneille järjestettävissä tilaisuuksissa, joihin myös neulojat voivat osallistua. Veteraanit, jotka eivät osallistu tilaisuuksiin, saavat sukat postitse. Tarkoitus on, että kaikki veteraanit ovat saaneet sukkansa itsenäisyyspäivään 2017 mennessä.

Veteraaneja oli elokuun 2016 lopussa elossa hieman yli 18 000, joten neulomista riittää. 

– Mutta kyllä näyttää siltä, että kaikki saavat sukkansa. Tällä hetkellä sukkia on valmiina 4900 paria, Jaana paljastaa.

Facebook-ryhmän seinältä todella selviää, että innokkaimmat ovat ehtineet neuloja sukkia jo kymmeniä pareja. Ryhmäläinen Tellervo Sahlberg kertoo kilisyttäneensä puikkoja 35 parin edestä pelkästään lokakuun aikana.

Innokkain neuloja, Sinikka Purontaka, on neulonut jo sata paria villasukkia.

– Hän sanoikin minulle, että älä sinä huoli, hänellä on aikaa neuloa, kun on eläkkeellä, Jaana kertoo.

Kampanjaan voi kuitenkin osallistua, vaikkei ehtisin neuloa kuin yhdet sukat. Jokainen sukkapari on tärkeä. 

Elämä pelkkää villasukkaa

Jaana itse toimii yhtenä ryhmän ylläpitäjistä Mari Kaijalan ja Jonna Haapalaisen kanssa. Hän seuraa ryhmään tulevia viestejä ja vastaa kysymyksiin ja median yhteydenottoihin. Lisäksi hän viestii yhteistyökumppaneiden kanssa. Onko hänen elämänsä pelkkää villasukkaa?

– Kyllä se taitaa olla, kun tähän kaikkeen menee oikeastaan koko päivä, Jaana nauraa.

Jaana on ehtinyt neuloa valmiiksi jo 32 paria. Hän katselee mielellään muiden neulomien sukkien kuvia ja ihailee yhteisen työn jälkeä. 

– Facebook-ryhmässä on kivaa myös se, että sieltä saa hyviä vinkkejä toisilta neulojilta. 

Jaana on iloisen yllättynyt siitä, millaisen suosion tempaus on saanut.

– En osannut odottaa tällaista ruljanssia. Hyvältähän tämä tuntuu. On kiva huomata, että veteraanit ovat lähellä monen suomalaisen sydäntä.

Osallistu kampanjaan liittymällä Facebook-ryhmään Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta 

tai

sähköpostin välityksellä villasukat.100vuotta@gmail.com.

Sisältö jatkuu mainoksen alla