Jos kaipaat kainaloosi omaa kultaa, niin valmistaudu näkemään vähän vaivaa. Nettideittailu lisää mahdollisuuksia löytää se "oikea".

Salaman lailla internetissä roihahtaneet rakkaussuhteet eivät ole myytti. Deittisivusto E-kontaktin tutkimusten mukaan peräti 40 prosenttia suomalaisista on kokeillut tai aikoo kokeilla verkossa tapahtuvaa seuranhakua. Aitoja unelmien prinssejä ja prinsessoja siis löytyy, mutta miten siinä parhaiten onnistuu?

Deittikuningattareksikin tituleerattu deittitapahtumayrittäjä Anna Uusiheimala tietää, että tasokkaan nettideittailun eteen joutuu näkemään vaivaa. Seksiä ruinaaviin tai salarakasta etsiviin treffikandidaatteihin törmää todennäköisemmin sivustoilla, jotka ovat maksuttomia.

– Kannattaa miettiä, olisiko valmis uhraamaan pienen summan vakavamielisemmän parinhaun puolesta. Kuukausimaksu karsii suurimman osan epämiellyttävistä yhteydenotoista, Anna Uusiheimala neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Marjatta löysi Heikin netistä: "Ei hän mikään Marlon Brando ole"

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkea muuta kuin noloa

Vietämme yhtä enemmän aikaa verkossa. Vuonna 2015 15-69-vuotias suomalainen kulutti vuorokaudestaan keskimäärin 2 tuntia ja 40 minuuttia internetissä. Vielä viisi vuotta sitten surffailuun käytetty aika oli 50 minuuttia lyhyempi. Niinpä pariakin haetaan yhä useammin netin tarjoamissa palveluissa.

Uusia mielenkiintoisia ihmisiä ei ole helppo tavata, jos on kiireinen työelämässä, elää tavallisesta poikkeavaa vuorokausirytmiä tai asuu pienellä paikkakunnalla. Nettideittailu tarjoaa rajattomat mahdollisuudet uusien tuttavuuksien etsimiseen ja löytämiseen. Haun voi laittaa päälle maanlaajuisesti vain muutamalla klikkauksella.

"Jos elämässä ei uskalla heittäytyä, mikään ei lopulta tule muuttumaan."

Anna Uusiheimala suosittelee valmistautumaan siihen, ettei romanssi välttämättä löydy läheltä. Välimatkoja ei kuitenkaan pidä pelätä, sillä ne ovat vain järjestelykysymyksiä.

– Nettideittailussa täytyy olla valmis ottamaan pieniä riskejä. Jos elämässä ei uskalla heittäytyä, mikään ei muutu.

Tee itsestäsi kiinnostava

Kun olet luonut tunnukset potentiaaliselta vaikuttavalle deittisivustolle, tyhjään tekstikenttään pitäisi syöttää oma profiilikuvaus. Mitä kaikkea itsestään kannattaa kertoa?

Jos rakastat luonnossa liikkumista, lisää profiiliin kuva itsestäsi retkinuotiolla.

Tärkeintä on antaa rehellinen ja realistinen vaikutelma. Anna Uusiheimalan mukaan yksi nettideittailun perusvirheistä on ladata palveluun liian hyvä valokuva. Kuljetko päivittäin täydessä juhlameikissä tai skarpissa puvuntakissa? Tuskin.

Massasta erottuu parhaiten hyväntuulisella, toiminnallisella otoksella. Jos rakastat luonnossa liikkumista, lisää profiilikuvaksesi räpsy itsestäsi marjastusreissulla tai retkinuotiolla.

Seikkailumielinen "tutustutaan ja katsotaan mitä tapahtuu" toimii paremmin kuin suorien avioliittohaaveiden ilmaiseminen. Omaa arvomaailmaa voi tuoda kepeästi esille lainaamalla tekstiin sitaatin lempikirjasta tai -elokuvasta.

– Muista huolehtia turvallisuudestasi. Tarkkoja yhteystietoja, kuten kotiosoitetta, ei kannata kertoa julkisesti. Menneisyyteen liittyvät negatiiviset asiat voi nekin jättää deittiprofiilin ulkopuolelle.

Lue myös: Näin teet houkuttelevan profiilin deittipalveluun!

Vältä sinisilmäisyyttä

Entä sitten, kun kolahtaa? Varmista, että sinulle kirjoitteleva henkilö on todella se, kuka hän väittää olevansa. Pieni salapoliisityö on tässä vaiheessa paikallaan. Syötä viestittelijän nimi Googleen tai Facebookin hakukenttään. Jos löytämäsi tiedot vastaavat keskustelukumppanin kertomia asioita, et todennäköisesti ole tekemisissä huijarin kanssa.

Toisaalta kaikki eivät ole Facebookissa, joten profiilin puuttuminen ei vielä välttämättä kerro huijauksesta.

Jotkut deittailijat ovat tottuneet rutiininomaisesti näyttämään henkilöllisyystodistuksensa treffikumppanille, ja odottavat, että tämä toimii samoin.

Anna Uusiheimalan mielestä tapaamista kannattaa ehdottaa aina mahdollisimman pikaisesti. Kun deiteille lähtee äkkiä, toisesta ei ehdi syntyä vääriä mielikuvia.

Lue myös: Älä mene deittihuijarin ansaan – Nettipoliisi Marko Forssin vinkit

Tuntemattoman kanssa tavatessa ei tule olla liian sinisilmäinen. Sovi ensimmäiset treffit aina julkiselle paikalle. Vaikka kumppaniehdokas tuntuisi täydelliseltä, hän on haavekuvista huolimatta ventovieras. Omaa turvallisuutta voi parantaa kertomalla uuden ihmisen kohtaamisesta luotettavalle ystävälle.

– Jos treffiseura ei vastaa odotuksiasi romanttisessa mielessä, älä pety. Tapaamisesta ei aina voi kehittyä parisuhdetta. Myös uuden ystävyyden alku on rikkaus, Anna Uusiheimala muistuttaa.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 6/2016.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla