Jokainen sukupolvi rakastuu Aaltoon omalla tavallaan. Katso aikajana Aallon elämästä ja tärkeimmistä töistä!

Melkein joka kodissa on ainakin yksi Aalto, vaasi tai jakkara, peritty tai ostettu, enemmän tai vähemmän rakastettu.

Alvar Aalto oli maailmanluokan arkkitehti, mutta hänen suurin saavutuksensa ovat kalusteet, jotka kestävät aikaa ja kovaa kulutusta. Aalto edusti ekologista designia jo ennen kuin termi keksittiin.

Paljon häneltä olisi kyllä jäänyt keksimättä ilman ensimmäistä vaimoa, Aino Aaltoa, jonka oma taiteellinen tuotanto ja merkitys mestarin uraan oli paljon suurempi kuin muistetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usein unohtuu sekin, miten ihmisen kokoista ja tasa-arvoista Aallon arkkitehtuuri oli. Paljon muutakin kuin ylevän puhtaita muotoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisällissodassa Alvar taisteli monien opiskelijoiden tapaa valkoisten puolella, mutta karisti poliittisen painolastin harteiltaan nopeasti. Yksi läpimurtotöistä oli Jyväskylän Työväenyhdistyksen talo. Muutenkin hän pyrki ”luokattomaan” arkkitehtuuriin ja kunnostautui suunnittelemalla viihtyisiä asuinyhteisöjä teollisuuspaikkakunnille. Sunilan paperitehtaan työläisten luonnonläheinen rivitaloalue Kotkassa loi jopa mallin suomalaisille lähiöille.

Kokosimme alle aikajanan Alvar Aallon elämän ja uran varrelta. 

1898

Alvar Aalto syntyy ja varttuu Etelä-Pohjanmaalla. Isä on maanmittaaja, ruotsinkielinen äiti on postineiti. Äidin kuollessa Alvar on 8-vuotias. 

Alvar Aalto kuvassa oikealla.
Alvar Aalto kuvassa oikealla.

1921

Valmistuu arkkitehdiksi. Ensimmäiset asiakkaat löytyvät isän maanmittauspiireistä. 

1924

Perustaa oman toimiston ja avioituu työtoverinsa Aino Marsion kanssa. Italiaan tehdyn häämatkan vaikutteet näkyvät Aallon tuotannossa läpi elämän.

Esikoinen Johanna syntyy 1925, pikkuveli Halilkar 1928. Puolisoiden yhteistyö on hedelmällistä myös ammattimielessä. Aino Aallon kriittinen realismi jalostaa miehen huimia visioita.  

1931

Paimio-tuoli syntyy osana Paimion parantolan kokonaissuunnitelmaa, jonka Aalto sai tehtäväkseen vuonna 1929. Paimio-tuoli valmistettiin taivutetusta vanerista ja laminoidusta puusta. 30-luvulla Aallon tuolimalleja alkaa syntyä sarjatuotantoon, kun hän tutustuu puuseppä Otto Korhoseen, joka tajuaa, miten puu taipuu.

Paimio-tuoli
Paimio-tuoli

Paimion sairaala.
Paimion sairaala.

1936

Aalto voittaa Karhula-Iittalan järjestämän suunnittelukilpailun työllään "Eskimonaisen nahkahousut", joka koostui sarjasta erikokoisia ja -mallisia maljakoita. Maljakoiden yksinkertainen ja orgaaninen muoto oli vallankumouksellinen. 

1939

Porin Noormarkussa sijaitseva Villa Mairea valmistuu vuonna 1939 Harry ja Maire Gullichsenin edustusasunnoksi. 

Villa Mairea
Villa Mairea

Myös Aaltojen kotitalo ja studio Helsingin Munkkiniemeen valmistuvat. Riihitien talo on edelleen arkkitehtien ja design-turistien pyhiinvaelluskohde.

1947

Rovaniemen jälleenrakennus Poronsarvi-kaavan mukaan käynnistyy. Vuotta myöhemmin Aalto nimitetään MIT:n, Massachusettsin teknillisen korkeakoulun professoriksi Yhdysvaltoihin.

1949

Aino kuolee syöpään. Vaimon ja työparin menetys on valtava isku. Aino Aallon palkittuja lasiesineitä on edelleen Iittalan tuotannossa. 

1952

Alvar avioituu toimistossaan työskentelevän kolmekymppisen Elissa Mäkiniemen kanssa. 

60-luku

Seurapiireissä aiemmin säkenöinyt Aalto vetäytyy julkisuudesta. Enso Gutzeitin kuutiomaisesta toimistotalosta tulee Aallon haukutuin rakennus. Aalto toimii Suomen Akatemian esimiehenä. 

1971

Töölönlahden suunnitelmasta toteutuu vain Finlandia-talo. 

1976

Kuolinvuonna julkaistaan postimerkki. Hauta löytyy Hietaniemen taiteilija-kukkulan juurelta.

2010-luku

Aalto-yliopisto yhdistää tekniikan, kauppatieteet ja taiteet, Alvarin henkeen. Monet kadut, aukiot ja puistot ympäri Suomen on nimetty Aallon mukaan. Vuonna 2016 Aallon 50-luvun tuolista käydään kova kilpa Hagelstamin huutokaupassa. Loppuhinnaksi tulee 80 000 euroa. 

Top 3 Artek-tuotteet

Aallon perustama modernin muotoilun lippulaivaliike Artek on toiminut Helsingissä vuodesta 1935.

  1. Jakkara, 189 e, on maailman kopioiduimpia tuotteita.
  2. Mehiläispesä-valaisin 880 e.
  3. Tarjoiluvaunu keraamisilla laatoilla 2 850 e.

Artikkeli on julkaistu ET:n numerossa 3/2018.

Juttua muokattu: Paimio-tuolin ja Villa Mairean kuvat vaihdettu 20.1.2021.

Sisältö jatkuu mainoksen alla