Varkautelainen Tuomas Sopanen, 70, kerää ryijyjä. Hänellä on 451 ryijyä, joista suurin osa on ostettu huutokaupoista. Hän antaa vinkkejä siitä, mistä tunnistaa arvokkaan ryijyn ja toisaalta sellaisen, jolla on vain tunnearvoa.

Mistä voin kysyä ryijyni arvoa?

Huutokauppakamarit antavat jonkinlaisen arvion, ainakin jos ryijy on tarkoitus myydä heidän kauttaan. Tarvikkeita ja ryijyjä myyvät firmat eivät anna hinta-arvioita, mutta saattavat kertoa ryijystä jotakin. Myös antiikkikauppiaat saattaisivat auttaa.

Yksi keino on katsoa, millaisilla hinnoilla tätä ryijyä on aikaisemmin myyty huutonetissä tai huutokaupoissa. Mutta lähtöhintoja ei kannata katsoa vaan toteutuneita.

Hintapyynnöt ovat siellä joskus ihan kohtuuttomia, kun myyjä luulee ryijyään arvokkaaksi.

Suomessa erittäin yleisiä ovat esimerkiksi ryijymallit Metsässä palaa ja Porin tienoot. Minkä arvoisia tämän tyyppiset ryijyt ovat?

Metsässä palaa -ryijyn arvo riippuu siitä, missä se on tehty. Jos on tehty Suomen Käsityön ystävissä, hinta voi olla kymmenkertainen itse ryijypaketeista tehtyihin verrattuna. Sellaisen voi saada parilla sadalla eurolla.

Porin tienoot -ryijyn voi saada alle satasellakin. Joitakin malleja on aikoinaan tehty valtavasti ja niitä on myynnissä jatkuvasti, joten sellaisen hinta ei ole kummoinenkaan. Myös Pirkka-ryijy on ollut monien kotien seinillä.

Lue myös: "Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Mikä tekee ryijystä arvokkaan?

On paljon tekijöitä, jotka vaikuttavat ryijyn arvoon. Tunnearvolle ei voi laskea hintaa, mutta monille muille asioille voi. Hintaan vaikuttaa ryijyn koko ja kunto. Ovatko nukat hyvässä kunnossa, ovatko langat purkautuneet, ovatko värit haalistuneet? Onko ryijy puhdas, onko sitä korjailtu, onko siinä hyönteistuhoja? Onko reuna purkautunut tai venynyt huonon ripustuksen takia?

Tietysti myös ryijyn ikä vaikuttaa sen hintaan. Kansanomaiset ryijyt ovat harvinaisia ja siksi niiden hinta on korkea. Myös ryijyn kauneus nostaa hintaa, vaikka kauneus on jossain määrin suhteellinen käsite! Kuviolliset ryijyt ovat yleensä arvokkaampia kuin geometrisesti kuvioidut. Sekin vaikuttaa, kuinka hyvin ryijy on tehty. Toisaalta kansanomaisissa on usein pieniä vikoja, mutta ne ovat sympaattisia eivätkä vaikuta arvostukseen.

Uudempien ryijyjen arvostukseen vaikuttaa sen suunnittelija ja hänen arvostuksensa.

Se, missä ryijy on tehty, vaikuttaa taideryijyjen hintaan olennaisesti. Onko se taiteilijan itsensä tekemä, tehty valmiiksi arvostetussa kutomossa, vai onko joku tehnyt sen itse valmiin tarvikepakkauksen avulla? Tämä koskee erityisesti sellaisia ryijyjä, joiden kutomisohjeet eivät ole olleet tarkkoja. Niissä oli tarkoitus, että väri vaihtui vähitellen yhden alueen väristä toisen alueen väriksi. Ne ovat vaikeita kutoa eivätkä tavallisesti onnistu harrastajilta. Enää tällaisia tarvikepaketteja ei kaupatakaan.

Uusien ryijyjen kuntoon vaikuttaa se, ovatko ne pesty vai ei. Usein niiden nukat ovat menneet pesussa pilalle siten, että nukkien kärjet ovat tulleet teräviksi. Moderneja pitkänukkaisia ryijyjä ei todellakaan kannata pestä itse.

Mistä tunnistaa vanhan ja arvokkaan ryijyn?

Todella vanhan ryijyn tunnistaminen vaatii jonkin verran kokemusta. Vuosiluku sinänsä ei kerro mitään, koska vanhoista ryijyistä on tehty paljon kopioita. Jos ryijyssä on hapsut, se on vanhan ryijyn kopio riippumatta siinä olevasta vuosiluvusta.

Vanhoissa ryijyissä on loimena pellava- tai hamppulankaa, ei kalastajalankaa. Nukat ovat tavallisesti kuluneet ja langan kierteet osittain purkautuneet. Mutta parhaissa nukat ovat hyvin säilyneet. Jos ryijy koostuu kahdesta kaistaleesta tai jos siinä on nukitus molemmin puolin, se ei ole kopio.

Arvokkaimpia ovat 1700-luvun ryijyt, jos kaikki muu on kohdallaan. 1800-luvun alkupuolella tehdyt ovat myös arvostettuja.

"Ryijyn kauneus nostaa hintaa."

Minkälaiset ryijyt käyvät kaupaksi huutokaupassa?

Jenny Sirén huutokauppa Helanderilta vastaa:

Esimerkiksi Suomen Käsityön Ystävien kutomat ryijyt ovat yleensä ihan hinnoissaan. Tämä edellyttää sen, että ryijyn on suunnitellut jokin maineikas designeri ja ryijystä löytyy takaa lappu, joka osoittaa kenen se on, mikä ryijyn nimi on ja että se on Suomen Käsityön Ystävien valmistama.

Esimerkiksi tämä Uhra Simberg-Ehrnströmin suunnittelema Yksin myytiin elokuussa 2013 huomattavalla 12 000 euron hinnalla! Sen valmistaja on Suomen Käsityön Ystävät. Koko on 260 x 206 cm. Tämä on kallein meillä myyty ryijy.

Uhra Simberg-Ehrströmin suunnittelemia ryijyjä liikkuu huutokaupoissa varsin harvoin. Yleensähän ryijyt menevät huutokaupoissa hyvin halvalla eli 50–200 eurolla.

Syyskuussa 2015 myytiin Eliel Saarisen suunnittelema ryijy. Se on tehty vuonna 1991 Suomen Käsityön Ystävissä. Sen vasarahinta oli 1200 euroa.

Tämä tuntemattoman tekijän ryijy sai syyskuussa 2015 ihan hyvä vasarahinnan itselleen, 200 euroa.

Ryijyt ovat mielestäni tulossa pikkuhiljaa takaisin muotiin kodin sisustuksissa. Niitä käytetään taulujen tilalla tai mattoina. Tämä saattaa nostaa myös niin sanottujen bulkkiryijyjen hintaa tulevaisuudessa. Jo nyt jotkut suomalaiset suunnittelijat tekevät ryijyistä ja raanuista designtyynynpäällisiä.

Teemme arvioita huutokauppaan tulevista esineistä, jolloin arvio perustuu siihen mitä siitä saisi huutokaupasta. Teemme myös maksullisia arvioita esineistä, esimerkiksi perunkirjoitusta varten. Arvion hinta on 100 euroa tunnilta.

Mistä voin hankkia ryijyn?

  • Huutonetistä tai kirpputorilta alkaen 50 e.
  • Osta tekotarvikkeet pakettina ja tee itse joko pohjakankaalle ommellen tai kangaspuilla kutoen. Itse valmistetun ryijyn hinnaksi tulee noin kolmannes valmiin hinnasta. Ryijyn ompeleminen on helppoa mutta hidasta.
  • Osta mieluinen ryijy valmiina.
  • Hintaesimerkkejä: 54 x 54 cm kokoinen ryijy. Kutoen 222 e, ommellen 254 e ja valmiina 1297 e
  • Pirkka-ryijy (120 cm x 160 cm), ommellen 755 e, valmiina 2325 e, huuto.net valmiina 100 e .
  • Ryijyjä ja ryijypaketteja myyvät esimerkiksi nämä firmat:
  • www.wetterhoff.fi
  • www.taitopirkanmaa.fi
  • www.ryijypalvelu-rp.fi

Lue Reijan räsymatto -blogista

Kysely

Onko sinulla kotona ryijy?

Kyllä
Kyllä
89.5%
Ei
Ei
10.4%
Ääniä yhteensä: 48

Isovanhempien, vanhempien, tätien ja setien jäämistöä peratessa kannattaa olla tarkkana. Heille käyttöesineenä ollut arkinen tavara voi tänä päivänä olla keräilijöiden himoitsema aarre. Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja ja meklari Mika Sirén listasi kysytyimmät.

1. Arabian Muumi-mukit

Ensimmäisiä Muumi-lastenastioita ja -pienoishahmoja alettiin valmistaa 1950-luvun lopussa. Varsinainen buumi alkoi kuitenkin Muumien toisesta tulemisesta 1990-luvun alussa. Edellisten sukupolvien jäämistöstä voi löytyä varhaista tuotantoa. Iän pystyy määrittelemään Arabian leimasta. Hinnat  500−3 000 euroa.

2. Muumi-pienoisnuket

Suomalaisen Atelier Faunin käsin kankaasta, puusta ja nahasta valmistamat Muumi-pehmohahmot olivat tuotannossa 1950−70-luvuilla. Atelier Fauni ei toimi enää.

Atelier Faunin Tuutikki 1950–60-luku, 2 300 e.

Atelier Faunin Jenni-täti 1950–60-luku, 280 e.

Atelier Faunin Nuuskamuikkunen 1950–60-luku, kädet puuttuvat, 160 e.

3. 1900-luvun lelut

Peltilelut, nuket, pienoisautot ja Tähtien sota -aiheiset lelut ovat kysyttyjä.

Mercedes-Benz 220 -peltiauto 1960-luvulta, 285 e.

Moottoripyöräpoliisi 1940–50-lukujen vaihde, 350 e.

Charles M. Schulzin Tenavat-nukkeja 6 kpl, 1960-luku, 400 e.

Viisi Tähtien sota -lelua, 70 e.

4. 1900-luvun rannekellot

Laatumerkkejä on paljon. Esimerkiksi hienot Omega-kellot maksavat 100−15 000 euroa.

Omega Speedmaster, 455 e

5. Vanhat postikortit ja valokuvat

Suosittuja ovat 1800−1900-lukujen kortit, joissa on mielellään kuvia Suomen kaupungeista, pitäjistä ja menetetyistä Petsamosta ja Karjalasta. Lähetetystä kortista maksetaan enemmän kuin lähettämättömästä. Hintahaarukka postikorttikansiosta huutokaupassamme 100−3 000 euroa.

Pohjois-Esplanadi 1908. Kortti on lähetetty samana vuonna.

6. Sota-aiheiset esineet

Kunniamerkit, asevelimerkit eli pinssit, sotilasunivormut, miekat. Hintahaitari on esineestä, sen iästä ja kunnosta riippuen melkoinen. Huutokaupassamme on myyty esineitä hintaan 200−20 000 euroa.

Koiviston risti ja pinssi 1939-40, 90 e.

7. 1950−60-lukujen design

Suvun kesämökin keittiöstä voi löytyvä vaikkapa Wärstsilä-Arabian valmistamia Finel-emaliastioita. Kysyttyjä ovat Kaj Franckin ja Tapio Wirkkalan kaltaisten muotoilijoiden tuotanto, samoin Bertel Gardbergin haarukat, veitset ja lusikat. Hinnat 100−1 000 euroa.

Etualalla tonttuaiheinen Finel-sarjan metallikasari 1960-luvulta.

8. 1950-luvun Aku Ankat

Esimerkiksi joulukuun 1951 näytenumero on myyty huutokaupassamme hintaan 2 000 euroa. Hyväkuntoisista vuosien 1952−1954 numeroista maksetaan hyvin. Samojen vuosien erikoisnumeroista saa parhaimmillaan tuhansia euroja.

Aku Ankan näytenumero 1959, alkaen 2 000 e.

9. Legosarjat

Tietoa hinnoista täältä.
 

Testamentilla halutaan etenkin turvata puolison asuminen ja talous ja taata se, että omaisuus ei valu lasten puolisoille. Mutta mitä muuta viimeiset tahdot yleensä sisältävät?

Yhä useampi ja nuorempi laatii testamentin. Joensuulainen asianaja Harri Kontturi suositteleekin, että jokainen, jolta jää perittävää, tekisi sen. Testamentilla voi määrätä, kuka saa omaisuutta, ja sillä voi myös ehkäistä perillisten riitoja.

Asiakirjan sisältöön vaikuttaa, onko testamenttaaja avio- tai avosuhteessa vai yksineläjä ja onko hänellä lapsia. Parit tahtovat yleensä varmistaa, että jäljelle jäävän ei tarvitse surra, miten hänelle käy.

Vaikka välit perillisiin olisivat hyvät, tilanteet voivat muuttua. Lapset saattavat toimia itse tai puolisoidensa lietsomana arvaamattomasti ja esimerkiksi kävellä lesken yli.

Harri Kontturi suosittelee, että ainakin nämä asiat kannattaa ottaa huomioon tetatmentissa.

1. Antakaa lesken päättää asumisesta

Avioleskellä on lain mukaan oikeus jäädä asumaan parin yhteiseen kotiin ja pitää sen irtaimisto jakamattomana elinikänsä. Jos hän vaihtaa asuntoa, perilliset voivat vaatia perimäänsä puolikasta asunnon myyntihinnasta. Tällöin leski ei välttämättä pysty ostamaan haluamaansa asuntoa, sillä esimerkiksi hieman rapistunut omakotitalo voi olla suunnilleen keskustakaksion arvoinen.

Testamentissa voidaan sanktion uhalla määrätä, että perillisten on suhtauduttava lesken asunnonvaihtotoiveeseen myötämielisesti. Kontturin mukaan käyttökelpoiseksi on osoittautunut vastahankaisten perintöosan kutistaminen lakiosaan. Se on tavallisesti selvästi vähemmän kuin perillinen muuten saisi.

– Kun perijä ymmärtää, että perintö pienenee, yleensä suostumus tulee.

Järjestely siirtää perinnön saamista. Toisaalta, perintö suurenee, jos uuden asunnon arvo nousee.

2. Älkää myykö mökkiä

Kesämökistä voi tulla kiistakapula, jos lapset tarvitsevat rahaa vaikkapa perintöveroihin. Kun pari haluaa taata, että mökkiä ei myydä ja eloon jäänyt saa vastaisuudessakin olla siellä, leskelle määrätään usein hallintaoikeus.

– Mökki voi olla tärkeä puolisoille. Sen sijaan esimerkiksi metsien tai arvopapereiden myynti harvemmin haittaa leskeä, Kontturi vertaa.

Vaikka leski ei omistaisi koko mökkiä, hallintaoikeuden turvin hän saa hallita sitä ja voi kieltää sen myynnin. Lesken hallintaoikeus keventää myös perintöveroa.

3. Avopuoliso ei ole vieras

Avopuolisoille testamentti on hyvin tärkeä. Vaikka pari olisi asunut vuosikymmeniä yhdessä, sillä ei ole lain edessä edes aviopuolison vähimmäissuojaa. Kun avopuoliso kuolee, keskeistä on, kuka omistaa minkäkin omaisuuden. Puolisoilla voi olla lapsia edellisistä liitoistaan, eivätkä he aina piittaa avolesken tahdosta.

– Jos asunnon omistaja kuolee, lapset voivat olla häätämässä jäljelle jäänyttä ennen kuin hautajaisia on pidetty, Kontturi kertoo.

Jälkeen jäävälle tulisi hänestä turvata asumisoikeus ainakin joksikin aikaa sekä hallintaoikeus yhteiseen koti-irtaimistoon. Oikeuksia voidaan laajentaa koskemaan myös mökin, auton tai vaikkapa Lapin viikkolomaosakkeen käyttöä.

4. Leskelle jätetään käyttörahaa

Leski ei puolisonsa kuoltua saa käyttää tämän rahoja, vaikka aiemmin lehden tilaukset, ruokaostokset, kiinteistöverot ja vakuutukset olisivat menneet yhteisestä pussista. Jotta hän ei joutuisi liian tiukoille, hänelle voidaan testamentata rahavaroja.

– Rahojen osalta hallintaoikeus ei ole riittävä eikä järkevä, Kontturi sanoo.

5. Ja määrätään tukihenkilö

Lesken turva voidaan maksimoida määräämällä testamentissa toimeenpanija. Hän auttaa, jos joku lapsista rupeaa änkyräksi esimerkiksi asunnonvaihdon yhteydessä.

6. Omaisuus pidetään suvussa

Avioerojen yleistyttyä on alettu määrätä, että lasten puolisoilla ei ole avio-oikeutta perinnöksi jäävään omaisuuteen eikä sen tuottoon.

– Vanhemmat varmistavat, että jos lapset eroavat, perityt rahat eivät lähde edes osaksi maailmalle miniöiden tai vävyjen mukana.

7. Perinnöstä voi poimia osan

Yhä useammin perijälle annetaan oikeus valita, ottaako hän koko perinnön, osan siitä, käyttöoikeuden vai luopuuko hän perinnöstä kokonaan. Ilman erillistä määräystä perijä voi vain ottaa perinnön tai luopua sitä.

– Jos viisikymppinen isä ei tarvitse rahaa, mutta haluaa isänsä metsästysmajan ja avoveneen, testamentin ansiosta hän voi saada ne ja siirtää loput lapsilleen, Kontturi sanoo.

Tällainen on järeää verosuunnittelua. Perintöveron alaraja on 20 000 euroa ja vero on progressiivinen eli kasvaa perinnön suuretessa.

Veropotti pienenee selvästi, kun perintö jakautuu monelle. Jos nyt perineen lapset perivät aikanaan saman omaisuuden, hyppääminen sukupolven yli säästää yhdet verot.

8. Minkä maan lakia sovelletaan?

Testamentissa kannattaa mainita, minkä maan lakia perintöön sovelletaan.

– Jos eläkeläinen muuttaa Aurinkorannikolle ja vähintään puolen vuoden asumisen jälkeen kuolee aurinkotuoliinsa, perintöön sovelletaan Espanjan, ei Suomen lakia, vaikka hän olisi yhä Suomen kansalainen.

9. Rahakokoelma kummipojalle

Kuka tahansa voi antaa omaisuuttaan muillekin kuin rintaperillisille.

Lapseton yksin elävä testamenttaaja haluaa usein jakaa jäämistönsä toisin kuin se lain mukaan menisi. Hän voi jättää kirjastonsa siskonsa tyttärelle, joka on suomen kielen opettaja tai rahakokoelmansa numismaatiikasta innostuneelle kummipojalleen.

Kontturi muistuttaa, että isoista perinnöistä muut kuin verisukulaiset voivat joutua maksamaan jopa puolet veroa.

10. Meritaulun tarina mukaan

Yhä useammin testamentti on viimeinen puheenvuoro läheisille. Sen uusi piirre on lämpimät viestit. Eno voi osoittaa meriaiheisen taulun siskonsa pojalle, koska tämä rakastaa merta ja kävi hänen kanssaan kalassa. Tai täti saattaa jättää kansallispukunsa tanhuavalle veljentytölleen.

Kontturi pitää tunnearvoa tärkeänä ja rohkaisee tarinoiden kertomiseen.

– Kun testamenttia luetaan perukirjoituksessa, kyyneleet valuvat perillisten silmäkulmista, hän kertoo.