Varkautelainen Tuomas Sopanen, 70, kerää ryijyjä. Hänellä on 451 ryijyä, joista suurin osa on ostettu huutokaupoista. Hän antaa vinkkejä siitä, mistä tunnistaa arvokkaan ryijyn ja toisaalta sellaisen, jolla on vain tunnearvoa.

Mistä voin kysyä ryijyni arvoa?

Huutokauppakamarit antavat jonkinlaisen arvion, ainakin jos ryijy on tarkoitus myydä heidän kauttaan. Tarvikkeita ja ryijyjä myyvät firmat eivät anna hinta-arvioita, mutta saattavat kertoa ryijystä jotakin. Myös antiikkikauppiaat saattaisivat auttaa.

Yksi keino on katsoa, millaisilla hinnoilla tätä ryijyä on aikaisemmin myyty huutonetissä tai huutokaupoissa. Mutta lähtöhintoja ei kannata katsoa vaan toteutuneita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hintapyynnöt ovat siellä joskus ihan kohtuuttomia, kun myyjä luulee ryijyään arvokkaaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa erittäin yleisiä ovat esimerkiksi ryijymallit Metsässä palaa ja Porin tienoot. Minkä arvoisia tämän tyyppiset ryijyt ovat?

Metsässä palaa -ryijyn arvo riippuu siitä, missä se on tehty. Jos on tehty Suomen Käsityön ystävissä, hinta voi olla kymmenkertainen itse ryijypaketeista tehtyihin verrattuna. Sellaisen voi saada parilla sadalla eurolla.

Porin tienoot -ryijyn voi saada alle satasellakin. Joitakin malleja on aikoinaan tehty valtavasti ja niitä on myynnissä jatkuvasti, joten sellaisen hinta ei ole kummoinenkaan. Myös Pirkka-ryijy on ollut monien kotien seinillä.

Lue myös: "Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Mikä tekee ryijystä arvokkaan?

On paljon tekijöitä, jotka vaikuttavat ryijyn arvoon. Tunnearvolle ei voi laskea hintaa, mutta monille muille asioille voi. Hintaan vaikuttaa ryijyn koko ja kunto. Ovatko nukat hyvässä kunnossa, ovatko langat purkautuneet, ovatko värit haalistuneet? Onko ryijy puhdas, onko sitä korjailtu, onko siinä hyönteistuhoja? Onko reuna purkautunut tai venynyt huonon ripustuksen takia?

Tietysti myös ryijyn ikä vaikuttaa sen hintaan. Kansanomaiset ryijyt ovat harvinaisia ja siksi niiden hinta on korkea. Myös ryijyn kauneus nostaa hintaa, vaikka kauneus on jossain määrin suhteellinen käsite! Kuviolliset ryijyt ovat yleensä arvokkaampia kuin geometrisesti kuvioidut. Sekin vaikuttaa, kuinka hyvin ryijy on tehty. Toisaalta kansanomaisissa on usein pieniä vikoja, mutta ne ovat sympaattisia eivätkä vaikuta arvostukseen.

Uudempien ryijyjen arvostukseen vaikuttaa sen suunnittelija ja hänen arvostuksensa.

Se, missä ryijy on tehty, vaikuttaa taideryijyjen hintaan olennaisesti. Onko se taiteilijan itsensä tekemä, tehty valmiiksi arvostetussa kutomossa, vai onko joku tehnyt sen itse valmiin tarvikepakkauksen avulla? Tämä koskee erityisesti sellaisia ryijyjä, joiden kutomisohjeet eivät ole olleet tarkkoja. Niissä oli tarkoitus, että väri vaihtui vähitellen yhden alueen väristä toisen alueen väriksi. Ne ovat vaikeita kutoa eivätkä tavallisesti onnistu harrastajilta. Enää tällaisia tarvikepaketteja ei kaupatakaan.

Uusien ryijyjen kuntoon vaikuttaa se, ovatko ne pesty vai ei. Usein niiden nukat ovat menneet pesussa pilalle siten, että nukkien kärjet ovat tulleet teräviksi. Moderneja pitkänukkaisia ryijyjä ei todellakaan kannata pestä itse.

Mistä tunnistaa vanhan ja arvokkaan ryijyn?

Todella vanhan ryijyn tunnistaminen vaatii jonkin verran kokemusta. Vuosiluku sinänsä ei kerro mitään, koska vanhoista ryijyistä on tehty paljon kopioita. Jos ryijyssä on hapsut, se on vanhan ryijyn kopio riippumatta siinä olevasta vuosiluvusta.

Vanhoissa ryijyissä on loimena pellava- tai hamppulankaa, ei kalastajalankaa. Nukat ovat tavallisesti kuluneet ja langan kierteet osittain purkautuneet. Mutta parhaissa nukat ovat hyvin säilyneet. Jos ryijy koostuu kahdesta kaistaleesta tai jos siinä on nukitus molemmin puolin, se ei ole kopio.

Arvokkaimpia ovat 1700-luvun ryijyt, jos kaikki muu on kohdallaan. 1800-luvun alkupuolella tehdyt ovat myös arvostettuja.

"Ryijyn kauneus nostaa hintaa."

Minkälaiset ryijyt käyvät kaupaksi huutokaupassa?

Jenny Sirén huutokauppa Helanderilta vastaa:

Esimerkiksi Suomen Käsityön Ystävien kutomat ryijyt ovat yleensä ihan hinnoissaan. Tämä edellyttää sen, että ryijyn on suunnitellut jokin maineikas designeri ja ryijystä löytyy takaa lappu, joka osoittaa kenen se on, mikä ryijyn nimi on ja että se on Suomen Käsityön Ystävien valmistama.

Esimerkiksi tämä Uhra Simberg-Ehrnströmin suunnittelema Yksin myytiin elokuussa 2013 huomattavalla 12 000 euron hinnalla! Sen valmistaja on Suomen Käsityön Ystävät. Koko on 260 x 206 cm. Tämä on kallein meillä myyty ryijy.

Uhra Simberg-Ehrströmin suunnittelemia ryijyjä liikkuu huutokaupoissa varsin harvoin. Yleensähän ryijyt menevät huutokaupoissa hyvin halvalla eli 50–200 eurolla.

Syyskuussa 2015 myytiin Eliel Saarisen suunnittelema ryijy. Se on tehty vuonna 1991 Suomen Käsityön Ystävissä. Sen vasarahinta oli 1200 euroa.

Tämä tuntemattoman tekijän ryijy sai syyskuussa 2015 ihan hyvä vasarahinnan itselleen, 200 euroa.

Ryijyt ovat mielestäni tulossa pikkuhiljaa takaisin muotiin kodin sisustuksissa. Niitä käytetään taulujen tilalla tai mattoina. Tämä saattaa nostaa myös niin sanottujen bulkkiryijyjen hintaa tulevaisuudessa. Jo nyt jotkut suomalaiset suunnittelijat tekevät ryijyistä ja raanuista designtyynynpäällisiä.

Teemme arvioita huutokauppaan tulevista esineistä, jolloin arvio perustuu siihen mitä siitä saisi huutokaupasta. Teemme myös maksullisia arvioita esineistä, esimerkiksi perunkirjoitusta varten. Arvion hinta on 100 euroa tunnilta.

Mistä voin hankkia ryijyn?

  • Huutonetistä tai kirpputorilta alkaen 50 e.
  • Osta tekotarvikkeet pakettina ja tee itse joko pohjakankaalle ommellen tai kangaspuilla kutoen. Itse valmistetun ryijyn hinnaksi tulee noin kolmannes valmiin hinnasta. Ryijyn ompeleminen on helppoa mutta hidasta.
  • Osta mieluinen ryijy valmiina.
  • Hintaesimerkkejä: 54 x 54 cm kokoinen ryijy. Kutoen 222 e, ommellen 254 e ja valmiina 1297 e
  • Pirkka-ryijy (120 cm x 160 cm), ommellen 755 e, valmiina 2325 e, huuto.net valmiina 100 e .
  • Ryijyjä ja ryijypaketteja myyvät esimerkiksi nämä firmat:
  • www.wetterhoff.fi
  • www.taitopirkanmaa.fi
  • www.ryijypalvelu-rp.fi

Lue Reijan räsymatto -blogista

Kysely

Onko sinulla kotona ryijy?

Kyllä
Kyllä
89.5%
Ei
Ei
10.4%
Ääniä yhteensä: 48
Vierailija

Oman kummitädin kutoma, iso ja kuin uusi, huolimatta muutaman kymmenen vuoden iästä.  Mutta täti olikin kudonnan ammattilainen. Kutoi sellaisia mattojakin, että oksat pois.

Pesettänyt olen ryijyni, joka kellekään muulle ei perinnönjaossa kelvannut,  kemiallisessa pesussa pari kolme kertaa muuttojen yhteydessä.

Aina surettaa näiden kädentaitajien työn aliarvostus, kirpputorit ovat täynnä mestarillisia käsitöitä pilkkahintaan. Onneksi trendi näyttää olevan, että nuoret arvostavat vanhaa, kai se johtuu kertakäyttökulttuurin keskellä elämisestä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla