Televisio on väistynyt johtopaikalta kodin sähköpalojen aiheuttajana.

Kodin sähkölaitteista herkimpiä syttymään ovat nykyään liesi, valaisin, silitysrauta, kiuas, akku ja latauslaite. Tulipalo syttyy herkästi myös viallisesta sähköliitännästä.

Kiuas kuivurina ja muut mokat

Nykyaikaiset sähkölaitteet itsessään ovat yleensä turvallisia. Riski on pikemminkin laitteen käyttäjässä.

Ruoka unohdetaan kiehumaan liedelle.  Leivänpaahtimeen survotaan lämpiämään jotain muuta kuin leipää. Kiuasta käytetään pyykinkuivaimena. Jääkaapin tausta jätetään pölykoirien valtaan tai leikitään sähkömiestä ja tehdään kytkentöjä itse.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhan omakotitalon sähköliitännöissä voi olla pahoja turvallisuuspuutteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yli 55-vuotiaat varautuvat parhaiten

Suomessa tehdään vuodessa noin 6 000 rakennuspalon hälytystä, joista sähköpaloja on 2 500. Keskimäärin kymmenen ihmistä kuolee vuosittain sähköstä alkunsa saaneessa tulipalossa.

Tuoreen kyselyn mukaan 77 prosenttia suomalaisista on huolissaan tulipaloista. Erityisesti pelätään sähkölaitteiden aiheuttavan tulipaloja. Kyselyyn vastanneista 96 prosentilla on kotona palovaroitin ja 39 prosentilla palosammutin.

Yli 55-vuotiaista vastaajista palovaroitin on 98 prosentilla ja palosammutin yli puolella, 52 prosentilla.

 Muistilista

  • Vedä pienkodinkoneiden pistokkeet pistorasioista loman ajaksi. Esimerkiksi vedenkeitin on sytyttänyt tulipalon asukkaiden ollessa pois kotoa.
  • Teippaa käytettyjen paristojen päät ja säilytä ne lasipurkissa kierrätykseen viemiseen asti. Paristot voivat aiheuttaa tulipalon lojuessaan sikin sokin laatikon pohjalla.
  • Pidä huolta, että palovaroittimet toimivat.
  • Älä käytä liettä esimerkiksi yliväsyneenä tai humalassa, jottet unohda sitä päälle. 
  • Aseta valaisimet siten, että ne eivät putoa tai kaadu. Vaihda vilkkuva loisteputki.
  • Kun kytket sähkökiukaan päälle, varmista, ettei sen päällä tai lähellä ole mitään syttyvää.
  • Pesu- tai astianpesukonetta ei pidä jättää virta päällä kotiin ilman valvontaa.
  • Älä käytä sähkölaitetta, jos siitä kuluu outoa ääntä tai se ei toimi normaalisti. Sulakkeiden palaminen tai palaneen haju on merkki viasta.

Lue lisää paloturvallisuudesta.

Lähteet LähiTapiola, Verisure.

Näin minä mokasin

Luotettavana pitämäni anoppini neuvoi, että hapankorpusta saa erityisen hyvän paahtamalla sen leivänpaahtimessa. Innokkasti työnsin hapankorpun paahtimeen ja poistuin muihin puuhiin.

Onneksi pöydän vieressä istui kolmevuotias poikalapsi, joka alkoi toimia elävänä palovaroittimena liekkien noustessa kymmensenttisiksi. Vedin esiin palopeitteen ja tukahdutin tulen. Alkusammutus pelasti tilanteen.

Paahtimen yläpuolelle seinälle olin vielä sijoittanut älyttömästi puurimoista tehdyn telineen ja viereen verhot. Tapaus ei hevin unohdu lapseltakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla