"Klubi" on tärkeä paikka Tapio Alatalolle ja hänen ystävilleen.
"Klubi" on tärkeä paikka Tapio Alatalolle ja hänen ystävilleen.

Jokainen mies ansaitsee paikan, jossa voi olla rauhassa oma itsensä. Miesluolan hämärässä kukoistavat luovuus ja ystävyys. Mutta mitä mieltä puolisot ovat miesluolista?

Klubi on Isojoella asuvan Tapio Alatalon ja hänen ystäviensä henkireikä. Siellä parannetaan maailmaa ja traktoreita – ja miksei pienempiäkin asioita. 

Puoliso: "Joskus soitan, että onko mies vielä hengissä"

Raili Alatalon mukaan on mukavaa, kun äijäporukalla on mahdollisuus kokoontua yhteen tekemään miesjuttuja keskenään.

– Joskus vaan Tapiolle jää tekeminen päälle, vaikka kaverit ovat jo lähteneet. Silloin minä otan puhelimen käteen ja soitan hänelle kysyäkseni onko hän vielä hän hengissä. Välillä hän kunnostaa traktoria Klubilla vielä puolen yön aikaankin.

Raili ei puutu miesluolan siivoamiseen, eikä häntä välttämättä sinne päästettäisikään.

– Kerran yritin mennä jotain järjestelemään, mutta Tapio kielsi tiukasti. Hän kuulemma tietää tarkasti, missä mikäkin tavara on, vaikka minun silmissäni paikka on ihan sekaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nurmijärveläinen Juhani Laakso on intohimoinen harrastelijapuuseppä. Joka arkipäivä hän suuntaa heti aamukahvin jälkeen kotiverstaalleen, jossa syntyy monenlaisia kauniita puuesineitä voiveitsistä huonekaluihin. Etenkin leikkuulaudat ja pienet tuolit ovat mieluisia tehdä.

Puoliso: "On hienoa, että Juhalla on antoisa harrastus"

– Juhani ei ainakaan makaa sohvalla kaiken päivää, toteaa Terttu Laakso

Hänen miehensä päivittäisen työnteon katkaisee vain lounastunti ja sen päälle otetut päiväunet.

– Komennan häntä aina ravistelemaan työvaatteet ennen sisälle tuloa, kun pölyä tulee muuten niin mahdottomasti. Vaan pieni murhehan se tässä maailmassa on.

Tertun mukaan on hienoa, että Juhanilla on antoisa harrastus, joka toimii samana hyvänä henkireikänä. Välillä verstaalla touhuaminen alkaa Juhanistakin maistua puulta – etenkin, jos tekeillä on hankalampi työ. 

– Ihailen hänen sinnikkyyttään. Jos hän jonkun työn aloittaa, se tulee myös tehdyksi. Oli tekeminen kuinka vaikeaa tahansa.

Helsinkiläisen Jukka Linkoheimon kellarissa raikaa usein musiikki, joko levysoittimesta tai itse soitettuna. Usein soittokaverina on vanha ystävä Heikki Chydenius. Oman soittotilan paras puoli on, että soittimet ja vahvistimet ovat aina soittovalmiina – ja maan alla saa luukuttaa kunnolla.

Puoliso: "En puutu huoneen sotkuihin"

Paula Linkoheimon mukaan on pelkästään positiivinen asia, että Jukalla on mieluinen harrastus ja siihen sopiva tila.

– Olen joskus puhunut, että voisimme muuttaa pienempään asuntoon, mutta Jukka sanoo siihen tiukasti vastaan. Ei hän kerros- tai rivitalossa tietysti voisi soittaa samalla tavalla. 

Miesten soittaessa Paula käy usein lenkillä Heikin vaimon kanssa tai kahvittelee tämän kanssa yläkerrassa. 

– Joskus miehet huutelevat kellariin kuuntelemaan, kun ovat saaneet treenattua uuden kappaleen. 

Linkoheimot ovat sopineet, että huone on Jukan, siivoamista myöten. Paula puuttuu tilanteeseen vain, jos soittovehkeet alkavat vallata tilaa myös viereisestä vierashuoneesta. Silloin hän käy vaivihkaa kantamassa soittimet takaisin Jukan huoneeseen.

– Muuten en tilanteeseen puutu, vaikka sormet kuinka syyhyäisivät. Korkeintaan voin joskus ennen vieraiden tuloa vähän järjestellä pahinta kaaosta. 

 

Mitä miehet luolissaan tekevät? Lue lisää jutussa olevien miesten mietteitä ET-lehden uudesta numerosta 8/2018. Hae omasi lehtipisteeltä. Tilaajana pääset lukemaan digilehteä täältä. 

Mikä ihmeen miesluola?

Miesluola eli man cave on amerikasta rantautunut ilmiö, miehen oma harrastushuone. Usein se on autotalli, työhuone, kellari, verstas tai muu nurkkaus, joka on pyhitetty miehen omalle tekemiselle ja viihtymiselle. Miesluolissa viihdytään yksin tai ystävien kanssa.

Mielikuva miesluolasta voi olla paikka, jonne mies eristäytyy. Se ei ole tarkoitus: miehen oma soppi on paikka, jossa voi rauhoittua ja keskittyä omiin ajatuksiin ja puuhiin.

Tyypillistä miesluolaa ei ole. Jokainen huone on käyttäjänsä näköinen. Huone sisustetaan usein vapaammin kuin muu koti. Monien luola on pyhitetty harrastusvälineille tai muille itseä miellyttäville asioille.

Oma harrastus- tai rauhoittumishuone ei tietenkään ole vain miesten juttu. Myös monilla naisilla on vain harrastuksille pyhitettyjä huoneita.

– Miesluola on harhaanjohtava nimitys, ne eivät ole ainoastaan miehille suunnattuja tiloja. Jokaisella tulisi olla kotona oma soppi, sukupuoleen ja ikään katsomatta, jossa voi vetäytyä omiin oloihinsa ja puuhailla itseään miellyttäviä asioita, kertoo tietokirjailija ja erätoimittaja Jere Malinen MTV:n jutussa.

Teksti
Kuvat
Päivi Karjalainen ja Juha Salminen