Alajärven Lehtimäen kirkonkylällä kantatie 68:n varrella täytyy hieraista silmiään: sen verran hieno on sinne rakennettu hevos- ja rekihahmo. Katso jutun lopusta, miten teet samanlaisen itse – ja muista lähettää niistä kuva!

Valaistu joulukoriste on Hannamaria Ahon, 29, ja hänen miehensä Jouko Ahon, 32, tekemä. Se tuo kovasti iloa ohikulkijoille Etelä-Pohjanmaalla.

– Olemme jouluihmisiä, ja on kiva tuottaa hyvää mieltä ja valoa pimeään vuodenaikaan myös muille. Tilamme pihapiirissä on vanhoja rakennuksia 1800-luvulta ja päärakennus on vuodelta 1912, joten kovin modernit jouluvalot eivät tänne sovi, Hannamaria Aho kertoo.

Ahot ovat tilan seitsemäs isäntäpari. Perheeseen kuuluu 4,5-vuotias Silja-tytär, Pinki-koira, kissoja, viisi hevosta ja lypsykarjaa. Se on maitotila. Hannamaria valmistui lokakuussa myös hevosavusteisen läsnäolontaidon ohjaajaksi. Kohderyhmänä ovat todennäköisesti niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin.

"Modernit jouluvalot eivät tänne sovi."

Hannamaria kertoo, että isäntä on paperiammatiltaan huonekalupuuseppä ja taitava puutöissä. Itse hän on innokas ja luova askartelija, joka tekee esimerkiksi jouhikoruja hevosten häntäjouhista ja helmiotsapantoja hevosten suitsiin.

Jos ei löydy valmiina, tee itse

– Koska valmiina ei mieluista valofiguuria löytynyt, teimme sen itse. Piirsin hahmot vaneriin ja isäntä leikkasi kuvion irti levystä. Yhdessä asensimme ulkokäyttöön sopivat led-valot figuurin muotoon, ja kuviot paikoilleen aitatolppien avulla maahan tukien. Sähkökytkennöissä on tietenkin huomioitu turvallisuusasiat.

Syntyi hevonen ja reki, jotka matkaajineen matkaavat kohti aattoaamun kirkkoa. Kirkko onkin tilan lähellä naapurimäen päällä. Likellä on myös Fagerkullan vanha pappila sekä kotiseutumuseon rakennukset.

– Kiitosta on tullut paljon ohikulkijoiden huomioimisesta. Etenkin lapsia on mukava ilahduttaa. Laitamme jouluvalaistuksen itsenäisyyspäivän aikaan ja viemme takaisin varastoon tammikuun aikana, jotta piristyksestä ei tule turhan arkinen.

"Kiitosta on tullut paljon ohikulkijoiden huomioimisesta."

Viime vuonna Ahot tekivät samalla tekniikalla vanerista valaistuja eläinhahmoja: karhu, hirvi, orava, susi ja puput. Ne laitettiin maahan kuusien eteen kokoontumaan.

– Tämä teema jäi hieman epäselväksi ohikulkijoille. Se olisi vaatinut avaramman tilan. Ehkä toteutamme sen myöhemmin, mutta nyt palasimme taas heppaan ja rekeen.

Hannamaria Aho tyttärensä Siljan ja suomenhevostamma Vapun kanssa.

Näin teet oman valohevosen ja -reen:

Tee näin:
1. Piirrä haluamasi kuva vanerilevylle. Tee se riittävän isona ja pidä kuvio yksinkertaisena, jotta lopputulos on tunnistettava ja selkeä.
2. Leikkaa kuvio irti kuviosahalla vanerista. Isommissa kuvioissa kannattaa harkita, että leikkaa kuvion keskelle aukon. Se vähentää riskiä, että tuuli kaataisi kuvion.
3. Maalaa vanerin pohja tarvittaessa haluamasi väriseksi.
4. Valitse valoiksi ulkokäyttöön soveltuvia led-valonauhoja. Varmista, että valot ovat väriltään yhtenäiset. Se tuo selkeyttä aiheeseen.
5. Sommittele valot siten, että pistorasian päät tulevat samoille kohdille. Tässä työssä on aloitettu valojen kiinnitys hevosen hännästä ja reen etuosasta. Kiinnitä valot niittipyssyllä – varo lävistämästä johtoja!
6. Vie kuviot paikoilleen ja tue esimerkiksi aitatolpilla maahan. Kiinnitä kuviot tolppiin ruuveilla.
7. Huolehdi turvallisesta sähköjohtojen ja roikan sijoittamisesta. Paras olisi sijoittaa jatkoroikka suojattuun laatikkoon (esimerkiksi  laidunpaimenakun suojalaatikko). Halutessa voit lisätä ajastimen, jolla voi määrittää ajan, jolloin valokoriste on päällä.

Missä ovat Suomen hulppeimmat diy-jouluvalot?

Lähetä kuva

Onko sinulla kotona isommat diy-jouluvalot (do it yourself) tai oletko nähnyt jossain päin Suomessa vastaavaa?
Lataa kuvasi alla olevassa kommentointikentässä tai lähetä se sähköpostilla annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.

Lahjat, ruuat, kuusi... Ja siivotakin pitäisi. Entäpä jos jättäisit mopinheiluttelun ammattilaisten tehtäväksi? Palvelun voi antaa myös lahjaksi. Lue, miten paljon kodin kertasiivous maksaa ja mitä palveluun tavallisesti sisältyy.

1. Mitä joulusiivouksen kaltainen kertasiivous tarkoittaa?

Monet siivousfirmat tarjoavat palvelujaan juuri joulusiivouksen nimikkeellä. Tyypillisimmillään siinä käydään läpi tilat, pinnat, ovet, listat ja komerot, joihin ei kajota normaalissa viikkosiivouksessa. Arkisemmin ajatellen kyse on tavallisesta kertasiivouksesta.

Palkkaa apua, jos et nauti siivouksesta, jos se tuntuu stressaavalta tai jos et pysty siihen itse.

2. Milloin joulusiivous kannattaa antaa ammattilaiselle?

Suomalaisilla on vahva taipumus ajatella, kaikki kodin askareet pitäisi tehdä itse. Avun palkkaamista kannattaa kuitenkin harkita, jos suursiivouksesta ei varsinaisesti nauti, jos se tuntuu stressaavalta tai jos siihen ei pysty. Tänä päivänä aikuiset lapset eivät välttämättä ehdi ikääntyneiden vanhempien avuksi joulusiivoukseen.

Ostettu siivousapu helpottaa tilannetta, ja aikaa jää esimerkiksi lahjojen valmisteluun ja kodin koristeluun. Joulusiivous itsessään on myös mainio lahjaidea.

3. Missä vaiheessa joulusiivous pitää varata?

Kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa. Siivousfirmojen kalentereissa jouluviikko tuppaa täyttymään jo marraskuussa. Jos herää liian myöhään, voi miettiä suursiivouksen lykkäämistä pyhien jälkeen. Se on yleensä halvempaakin kuin juuri joulun alla.

4. Miten löydän hyvän ja luotettavan siivousfirman?

Verkossa on valtakunnallinen elias-nettitori. Se hyväksyy sivuilleen vain sellaisia kotisiivouksen myyjiä, jotka ovat ennakonperintärekisterissä ja joilla on vastuuvakuutus. Kuluttaja-asiantuntijoiden, kuntien ja verottajan perustama nettipalvelu vaatii myyjiltä kaikki keskeiset tiedot, kuten hinnat. Palvelussa oman alueen firmojen vertailu on helppoa. Eliaksesta löydät myös palveluntarjoajien yhteystiedot, ja voit ottaa heihin suoraan yhteyttä.

Toinen luotettava taho on Suomen kotityöpalveluyhdistys. Se myöntää yrityksille palvelusertifikaatteja. Sertifikaatin saaminen edellyttää, että yrityksen toiminta ja palvelut täyttävät kotityöpalvelun laadunhallintajärjestelmän kriteerit. Sertifikaatti myönnetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Kotisiivouksen keskihinta on 33 euroa tunti. Urakkaan vaikuttaa kodin yleissiisteys.

Siivousalan yritykselle voidaan myöntää myös joutsenmerkki. Se tarkoittaa, että yrityksen toiminta on kaikin puolin ympäristöystävällistä. Vaatimuksia on asetettu erityisesti käytettäville kemikaaleille.

Lue myös: Kodinhoitoapua voi hankkia arvonlisäverottomasti

5. Mitä siivouksen teettäminen maksaa?

Kotisiivouksen valtakunnallinen keskihinta on 33 euroa tunti. Pääkaupunkiseudulla veloitus on usein lähes 40 euroa tunnilta.

Tuntihinta kertoo lopputuloksesta vain osan. Urakkaan vaikuttaa kodin yleissiisteys. Ammattitaitoinen tekijä näkee heti, millä välineillä, aineilla ja missä järjestyksessä edetä, ja työ joutuu.

Ammattitaidosta kertovat kotisiivouksen tutkinnot tai työkokemus. Uutta on hygieniapassiin verrattava Palveluja kotiin -passi, joka kertoo kodeissa tehtävän palvelutyön luotettavuudesta ja laadusta.

50 neliön asunnon siivoukseen menee 3-4 tuntia.

6. Mistä siivouksen hinta koostuu?

Asetuksen mukaan yrityksen on ilmoitettava palveluidensa hinnat markkinoinnissaan, esimerkiksi verkkosivuillaan. Jotkin yritykset ilmoittavat arvonlisäveron sisältävän kokonaistuntihinnan, toiset erittelevät arvonlisäveron sekä matka-, väline- ja pesuainekulut. Jos palvelua myydään erityisesti joulusiivouksena, tuntihinta voi olla korkeampi kuin tavallisen kertasiivouksen tai säännöllisen ylläpitosiivouksen.

Siivouspalvelua valitessa kannattaa pyytää tarjous usealta toimijalta ja tarkistaa, mitä tuntiveloitus milloinkin sisältää. Tarjouspyynnön pohjaksi on hyvä itse arvioida, kuinka kauan oman kodin siivoukseen menee suunnilleen aikaa. Esimerkiksi 50 neliön asunnon kertasiivoukseen menee kolme neljä tuntia.

Raivaa ylimääräinen tavara siivouksen tieltä. Työ käy nopeammin ja säästät rahaa.

7. Miten siivoojan tuloon pitää valmistautua?

Ennen siivoojan tuloa on fiksua järjestää lehdet, paperit, pullot, purkit, kuivat kukat, kipot ja muu tavara pois, samoin kesäkauden vaatteet. Kun raivaa ylimääräisen tavaran siivouksen tieltä, työ käy joutuisasti ja rahaa säästyy. Kodin roinanperkuussa voi tarvittaessa käyttää ammattijärjestäjän apua.

8. Onko joulusiivouksella takuu?

Kuluttajansuojalain mukaan asiakkaalla on oikeus hyvitykseen, jos hän ei ole tyytyväinen palveluun. Palvelun tarjoajalla puolestaan on oikeus tulla korjaamaan työnsä jälkiä. Hinnanalennus tulee kysymykseen, jos joulunvietto on jo alkanut eikä siivoojaa enää toivota paikalle.

Seniorit ovat nykyään siivouspalveluiden suurkäyttäjiä. Niihin turvautumista ei enää häpeillä.

9. Ketkä käyttävät eniten siivouspalvelua?

Aiemmin ahkerimpia palvelun käyttäjiä olivat lapsiperheet, mutta nyt seniorit ovat menneet ohi. Ikäihmiset haluavat yhä enemmän nauttia harrastuksistaan ja olemisestaan, eikä siivouspalvelujen käyttöä enää häpeillä.

Väestöliiton kyselyn mukaan kotitalouspalveluista kiinnostaa eniten siivouspalvelu. Kaikkien eniten oltiin kiinnostuneita suursiivouksesta .

Lähteet: Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Tilastokeskus, kuluttajatutkija Taija Härkki, Siivouspalvelu Arnevi Laukkanen, Väestöliitto, elias.fi, kotityopalvelut.fi, vero.fi, siivous.info