Alajärven Lehtimäen kirkonkylällä kantatie 68:n varrella täytyy hieraista silmiään: sen verran hieno on sinne rakennettu hevos- ja rekihahmo. Katso jutun lopusta, miten teet samanlaisen itse – ja muista lähettää niistä kuva!

Valaistu joulukoriste on Hannamaria Ahon, 29, ja hänen miehensä Jouko Ahon, 32, tekemä. Se tuo kovasti iloa ohikulkijoille Etelä-Pohjanmaalla.

– Olemme jouluihmisiä, ja on kiva tuottaa hyvää mieltä ja valoa pimeään vuodenaikaan myös muille. Tilamme pihapiirissä on vanhoja rakennuksia 1800-luvulta ja päärakennus on vuodelta 1912, joten kovin modernit jouluvalot eivät tänne sovi, Hannamaria Aho kertoo.

Ahot ovat tilan seitsemäs isäntäpari. Perheeseen kuuluu 4,5-vuotias Silja-tytär, Pinki-koira, kissoja, viisi hevosta ja lypsykarjaa. Se on maitotila. Hannamaria valmistui lokakuussa myös hevosavusteisen läsnäolontaidon ohjaajaksi. Kohderyhmänä ovat todennäköisesti niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Modernit jouluvalot eivät tänne sovi."

Hannamaria kertoo, että isäntä on paperiammatiltaan huonekalupuuseppä ja taitava puutöissä. Itse hän on innokas ja luova askartelija, joka tekee esimerkiksi jouhikoruja hevosten häntäjouhista ja helmiotsapantoja hevosten suitsiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos ei löydy valmiina, tee itse

– Koska valmiina ei mieluista valofiguuria löytynyt, teimme sen itse. Piirsin hahmot vaneriin ja isäntä leikkasi kuvion irti levystä. Yhdessä asensimme ulkokäyttöön sopivat led-valot figuurin muotoon, ja kuviot paikoilleen aitatolppien avulla maahan tukien. Sähkökytkennöissä on tietenkin huomioitu turvallisuusasiat.

Syntyi hevonen ja reki, jotka matkaajineen matkaavat kohti aattoaamun kirkkoa. Kirkko onkin tilan lähellä naapurimäen päällä. Likellä on myös Fagerkullan vanha pappila sekä kotiseutumuseon rakennukset.

– Kiitosta on tullut paljon ohikulkijoiden huomioimisesta. Etenkin lapsia on mukava ilahduttaa. Laitamme jouluvalaistuksen itsenäisyyspäivän aikaan ja viemme takaisin varastoon tammikuun aikana, jotta piristyksestä ei tule turhan arkinen.

"Kiitosta on tullut paljon ohikulkijoiden huomioimisesta."

Viime vuonna Ahot tekivät samalla tekniikalla vanerista valaistuja eläinhahmoja: karhu, hirvi, orava, susi ja puput. Ne laitettiin maahan kuusien eteen kokoontumaan.

– Tämä teema jäi hieman epäselväksi ohikulkijoille. Se olisi vaatinut avaramman tilan. Ehkä toteutamme sen myöhemmin, mutta nyt palasimme taas heppaan ja rekeen.

Hannamaria Aho tyttärensä Siljan ja suomenhevostamma Vapun kanssa.

Näin teet oman valohevosen ja -reen:

Tee näin:
1. Piirrä haluamasi kuva vanerilevylle. Tee se riittävän isona ja pidä kuvio yksinkertaisena, jotta lopputulos on tunnistettava ja selkeä.
2. Leikkaa kuvio irti kuviosahalla vanerista. Isommissa kuvioissa kannattaa harkita, että leikkaa kuvion keskelle aukon. Se vähentää riskiä, että tuuli kaataisi kuvion.
3. Maalaa vanerin pohja tarvittaessa haluamasi väriseksi.
4. Valitse valoiksi ulkokäyttöön soveltuvia led-valonauhoja. Varmista, että valot ovat väriltään yhtenäiset. Se tuo selkeyttä aiheeseen.
5. Sommittele valot siten, että pistorasian päät tulevat samoille kohdille. Tässä työssä on aloitettu valojen kiinnitys hevosen hännästä ja reen etuosasta. Kiinnitä valot niittipyssyllä – varo lävistämästä johtoja!
6. Vie kuviot paikoilleen ja tue esimerkiksi aitatolpilla maahan. Kiinnitä kuviot tolppiin ruuveilla.
7. Huolehdi turvallisesta sähköjohtojen ja roikan sijoittamisesta. Paras olisi sijoittaa jatkoroikka suojattuun laatikkoon (esimerkiksi  laidunpaimenakun suojalaatikko). Halutessa voit lisätä ajastimen, jolla voi määrittää ajan, jolloin valokoriste on päällä.

Missä ovat Suomen hulppeimmat diy-jouluvalot?

Lähetä kuva

Onko sinulla kotona isommat diy-jouluvalot (do it yourself) tai oletko nähnyt jossain päin Suomessa vastaavaa?
Lataa kuvasi alla olevassa kommentointikentässä tai lähetä se sähköpostilla annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla